Populer Bilim 'Türkiye 2030'da su fakiri ülke olacak’

'Türkiye 2030'da su fakiri ülke olacak’

27.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

TEMA Konya Temsilcisi Namık Ceyhan, acilen su çerçeve yasasının çıkarılması gerektiğini söyleyerek, “Gerekli önlemler alınmazsa 2030'da Türkiye su fakiri ülke olacak” dedi.

Türkiye 2030da su fakiri ülke olacak’

Taner Oral/ Konya

TEMA Konya Temsilcisi Namık Ceyhan, Türkiye'nin sanıldığının aksine su zengini bir ülke olmadığını, yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 8-10 bin metreküp olan ülkelerin su zengini olduğunu söyledi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ülkemizde tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyelinin yılda ortalama toplam 112 milyar metreküp olduğunu hatırlatan Ceyhan, “Kullandığı su kişi başına 2 bin metreküpden az olanlar su azlığı çeken, bin metreküpten azı da su fakiri ülkeler arasında kabul edilmektedir.

Türkiye de kişi başına düşen ortalama 1500 metreküp su ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Mevcut kaynakların tamamın bozulmadan kordunduğunu varsaysak bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının yıllık bin metreküp civarında olacağı söylenebilir” dedi. Ceyhan, “Su, uzun bir süreden beri harcanmış, yanlış yönetilmiş ve fazla kullanılmıştır. Sonuçlarını gecikmiş olarak yeni yeni kavrıyoruz. Kuraklıkları gazete manşetlerinden geniş yer alıp özellikle dikkatlerimize çekmesine karşılık, gittikçe fazlalaşan su tüketimimiz uzun vadede yarattığı sorunlar gözden kaçmaktadır” diye konuştu. Yürütülen politikalar  ve uygulamaların, ihtiyaç belirleme aşamasındaki çelişkiler Türkiye'nin geleceği için ciddi tehlikeler oluşturduğunu iddia eden Ceyhan, “Son 20 yıl içinde, yürütülen yanlış uygulamalar, kaçak kuyu açmak ve atık suları akarsulara boşaltmak gibi hukuksuz davranışlar nedeniyle yeraltı ve yer üstü sularımızın kalite ve miktarında ciddi azalmalar ortaya çıktı. Buna rağmen Türkiye'de henüz hazırlanmış bütüncül bir su politikası uygulanmamaktadır. Acilen su çerçeve yasası çıkarılmalıdır” dedi.