Teknoloji Türkiye geleceğin muharebe ortamına hazırlanıyor

Türkiye geleceğin muharebe ortamına hazırlanıyor

20.10.2021 - 09:18 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir,  Türkiye'nin ürettiği platformlar ve alt sistemlerinin yetenekleri sayesinde  savunma sanayisinde artık bir pazar değil, aktör konumuna dönüştüğünü belirterek,  geleceğin muharebe ortamının en önemli unsurları için de çalışmalar  yürüttüklerini bildirdi.

Türkiye geleceğin muharebe ortamına hazırlanıyor

Defence Turkey Dergisi tarafından Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay  Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar  Derneği (SaSaD) desteği ve ODTÜ Teknokent-Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi  iş birliğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Geleceğin Askeri Konferansı  etkinliğinde, bu alanda dünya genelinde devam eden programlar ve teknolojik  seviye ile sektörel kabiliyetler ele alındı.

Haberin Devamı

Vefat eden Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın cenaze  töreni dolayısıyla etkinliğe katılamayan İsmail Demir, mesajlarını video ile  iletti.

Askeri kabiliyetlerin, savunma teknolojilerinin ve savaşa dair  stratejilerin gelişiminin teknolojiyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade eden  Demir, şu değerlendirmede bulundu:

"Savaşın yakın ve uzak gelecekte nasıl cereyan edeceği, muhtemel  çatışma ortam ve koşulları ile hasımların elde etmeleri muhtemel kabiliyetlerin  önceden kestirilmesi, etkin bir savaş gücü bulundurmak için şarttır. Geleceğin  muharebe ortamının en önemli unsuru olacağını düşündüğümüz, sürü insansız  hava-kara-deniz araçları, büyük veri, siber güvenlik ve uzay, uydu teknolojileri,  yapay zeka ve robotik, insansız kara ve deniz araçları, lazer ve elektromanyetik  silahlar gibi konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artık Türkiye’nin savunma  sanayisinde dünyanın gerisinde kalma lüksü olmadığının bilinciyle hareket  ediyoruz."

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ SAYESİNDE DÜNYA REKABET GÜCÜ YARIŞINDA

Dünyada her an gelişen teknoloji sayesinde büyük bir rekabet gücü  yarışı yaşandığını, bu yarışın en önemli aktörlerinden birinin de savunma  alanındaki Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları olduğunu vurgulayan Demir, bu nedenle  teknoloji odaklı Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyon stratejilerinin belirlenmesinin,  teknoloji projelerinin yönetilmesinin Başkanlık için stratejik önem taşıdığını  söyledi.

"Küresel bir güç olma yolunda hızla ilerlemekte olan ülkemiz, savunma  sanayisi alanında da özellikle son yıllarda ciddi bir atılım içinde." diyen  Demir, bu doğrultuda yürütülen projelerle sanayinin geliştiğini, ihracatın  arttığını, bu alanda dışa bağımlılığın gün geçtikçe azaldığını dile getirdi.

Bu projelerin çıktıları olan platform ve sistemlerin sahada  kullanıldığını ve güvenlik güçlerinin görevlerini güvenle icra etmelerine  yardımcı olduğunu aktaran Demir, şunları kaydetti:

"Bütün bu başarılar, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip  Erdoğan'ın güçlü liderliği ve karar alma süreçlerindeki desteği ve savunma  sanayisi ekosisteminin gayretleri sayesinde elde edilmiştir. Bugün Türkiye  ürettiği platformlar ve alt sistemlerinin yetenekleri sayesinde savunma  sanayisinde artık bir pazar değil, aktör konumuna dönüşmüştür. Geleceğin  teknolojilerine bugünden başlayan yolculuğumuz sayesinde, yakın gelecekte bugünkü  konumundan daha ileride olan bir Türkiye göreceğimize olan inancım tamdır."