Teknoloji Türkiye’nin uzay programında hedef ‘dünya’ ile rekabet!

Türkiye’nin uzay programında hedef ‘dünya’ ile rekabet!

26.02.2021 - 16:12 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin Milli Uzay Programı açıklandıktan sonra uzaya erişimin nasıl ve nereden olacağı soruları sorulmaya başlandı. Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 'uzay limanı' ile ilgili merak edilenleri TRT Haber'e anlattı. Türkiye'nin uzay programında hedefin dünya olduğu da özellikle belirtildi.

Türkiye’nin uzay programında hedef ‘dünya’ ile rekabet

Türkiye uzay planlarını açıklandığı andan itibaren pek çok kişi konu hakkındaki açıklamaları takip ediyor. Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da Türkiye'nin planları hakkında soruları yanıtladı. Daha yeni açıklanan Türkiye'nin Milli Uzay Programı için merak edilen bazı noktalara değinen Yıldırım, 10 yıllık hedeflerin olduğu programla ilgili açıklamalarda bulundu. Uzay limanı, çeşitli boyutlardaki araçların uzaya fırlatıldığı merkez üssü oluyor. 

Haberin Devamı

Türkiye uzay limanını nerede kurmayı planlıyor? Elindeki seçenekler neler? Kimlerle görüşülüyor?  Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım bu soruları yanıtladı.

Yıldırım, Türkiye'den fırlatma yapılabilir mi? sorusuna cevap olarak şu cevabı verdi:

''Yapılabilir, bu çok sorulan bir soru ama bizim uzay programımızda koyduğumuz hedef ticari bir hedef yani bütün dünyayla rekabet etmemiz gereken bir yapı düşünüyoruz. Dolayısıyla da uzay limanı şeklinde olması gerekiyor ve Türkiye'de olması da bu manada zor çünkü tahmin edeceğiniz gibi soracaksınız ama siz sormadan ben söyleyeyim coğrafi bazı şeyler var burada gereklilikler var, nedir o? Ekvator'a yakın olması gerekiyor çünkü yakın olmayan yerlerde dünyanın yapısı düşünüldüğünde fırlatma daha maliyetli oluyor, daha çok enerji gerektiriyor dünyadan ayrılması.

Haberin Devamı

Ekvator dünyanın en hızlı dönen açısal hızı en yüksek olan yerdir oralara ne kadar yakın bölgeden veya tam Ekvator üzerinden fırlatabilirseniz enerji ihtiyacı o kadar düşecektir. Sonra her açıya her yörüngeye fırlatma yapabildiğiniz bölgelerdir bunlar. Dolayısıyla Ekvator bölgesi bu manada çok cazip buna en güzel örnek de hep veriyorum Avrupa Birliği'nin fırlatma yeri olan Fransız Guyanası, Güney Amerika'da bir ülkeden bahsediyoruz aslında koskoca Avrupa kıtasında yer mi yok ki hani niye orda yapmadılar da oradan atıyorlar, çünkü Ekvator'a yakın olması ticari olarak avantaj sağlıyor yani bu manada bitireyim Türkiye'de bir fırlatma tesisi kurulabilir, fırlatma yapılabilir, yapılamaz demiyoruz ama dünyayla rekabet etmesi çok zor olur.'' dedi.

Uzay limanı Afrika kıtasında kurulacak

Bir diğer soru olarak ise ''Afrika kıtası tanımlanırken biz şöyle tanımlıyoruz açıkçası yükselen kıta Afrika olarak tanımlıyoruz. Şimdi Türkiye'de ülkemizde kurulmayacaksa muhtemel yerler veya ülkeler, bölgeler nerelerdir?'' karşımıza çıkıyor. Yıldırım bu soruya cevap olarak da şu cümleleri kuruyor: 

''Evet Afrika'da belirli bölgeden geçiyor Asya'da belirli bölgeden geçiyor ve Güney Amerika'dan yani buralarda olmalı mesela Güney Amerika bize çok uzak bir bölge olarak görünse de niye olmasın bir iş birliğiyle orada da olabilir. Şu an Güney Amerika'dan da bize ilgi var. Ajansımıza Peru'dan, Şili'den, Brezilya'dan birçok yerden ilgi var. Bunlarla pandemiden dolayı gidip görüşme gerçekleştiremedik ama inşallah bu işler düzeldiğinde bu ilişkilerde çok sıkı bir şekilde devam edecek.

Haberin Devamı

 Asya'da birçok ülke olabilir yani burada Pakistan'dan başlayın Malezya, Endonezya birçok ülkeyle iş birliği yapılabilir. Afrika'da da birçok ülke var bizimle iş birliği yapabilecek Somali gibi başka ülkeler de sayılabilir. Dolayısıyla çok sayıda alternatifimiz var biz bunlardan bazılarıyla şu an görüşme halindeyiz zaten diğerleriyle de gerektiğinde görüşebiliriz. Bizim hedefimiz uluslararası iş birliğiyle bu bölgelerde birini seçerek en uygun yer tabii ki neresiyse böyle bir uzay limanını kurmak ve buradan hem uydularımızı hem diğer gök uzay araçlarımızı gök cisimlerine gidebilecek bilimsel araştırma yapabilecek olan araçlarımızı hem dediğim gibi başka araştırma cihazlarımızı daha küçük ölçümlü küp uydu gibi bir başka şeyleri atabiliriz fırlatabiliriz, yörüngelere yerleştirebiliriz ve bununla da kalmayız başkalarına da hizmet verebiliriz.''

Haberin Devamı

TRT Haber'de yer alan bir diğer soruda ise karşımıza ''Türkiye Uzay Ajansının muhtemel iş birliği yapacağı ülkeler var mı?'' sorusu çıkıyor. Yıldırım konu hakkında Azerbaycan'ı işaret ediyor ve şu cevabı veriyor:'' Şunu çok net söyleyebilirim. Tabii Azerbaycan’a ilk gitmemizin sembolik bir anlamı da vardı. Kardeş ülkemiz artık tek millet, iki devlet, artık hakikaten iç içe her türlü iş birliği yapıyoruz. Böyle bir sembolik önemi de vardı onun için Cumhurbaşkanımızın hedeflerimizi açıklamasından sonra oraya gitmeyi tercih ettim ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki dünyanın her yerinden çok büyük ilgi var.

Bu sadece Azerbaycan değil Türkçe konuşan ülkeler, Türk Keneşi içerisinde olan ülkeler daha sonra yine dost müttefik ülkelerimiz ve daha sonra aslında herkese kapımız açık... Bunu halkalar halinde genişleterek kimle ne iş birliği yapabilirsek tabii önceliğimiz burada nedir? Kriterimiz ülkemizin menfaatleridir. Ülkemizin menfaatini en iyi sağlayacak anlaşma veya iş birliği hangisiyse ona biz açığız ve yapacağız.'' diyor. 

Yazarlar