Teknoloji Haberleri Üçüncü Kuşak Bilişim Fuarı...

Üçüncü Kuşak Bilişim Fuarı...

28.08.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Önümüzdeki hafta İstanbul’da yapılacak Cebit 2006’da ziyaretçiler Ericsson’un iki farklı operatörle kurduğu ağ sayesinde 3G şebeke teknolojisini ve yeni nesil servisleri yakından tanıma fırsatı bulacaklar

Üçüncü Kuşak Bilişim Fuarı...
Teknoçağ ŞÜKRÜ ANDAÇ

Türkiye’de 2007 yılında lisanslarının dağıtılması planlanan 3G (Üçüncü Kuşak) teknolojisi, 5 - 10 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek Cebit 2006 Bilişim Fuarı’nda uygulamalı olarak tanıtılacak. Fuar alanına 3G şebekesi için deneme ağ altyapısı kuran Ericsson firması, Turkcell ve Avea standlarında görüntülü ve hızlı iletişimin ziyaretçilerle buluşmasını ve denenebilmesini sağlayacak. Cebit’teki 3G uygulama örneklerinde fuar alanı kapsama altına alınarak, test amaçlı 3G cihazlarla görüntülü iletişim fırsatından da yararlanılabilecek.
Türkiye’de bu altyapının kurulumu ve geliştirilmesi için çalışmalar yürüten Ericsson Türkiye’nin Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, Bilişim Fuarı’nda operatörlerle birlikte geliştirdikleri 3G platformalarını tanıtma fırsatı bulacaklarını söyledi.

Haberin Devamı
Mobil TV öne çıkıyor
Kulabaş, konuyla ilgili şunları söyledi: “Öncelikle fuarı Üçüncü Kuşak kapsama alanı altına alacağız. Turkcell ve Avea ile hayata geçireceğimiz örnek iki 3G ağı ile Türkiye görüntülü iletişim ile tanışacak. Sony Ericsson’a ait standta ise Ericsson altyapısını kullanarak Mobil TV teknolojisini sergileyeceğiz.”
Fuarda sergilenecek olan mobil TV teknolojisi, kullanıcıların her an her yerde TV programı izleyebilmelerini sağlıyor. Mobil iletişimde tüketici tercihleriyle ilgili araştırmalara imza atan Ericsson Consumer Lab’in yaptığı son araştırmaya göre kullanıcılar metroda kitap okumak yerine, mobil TV seyretmeyi tercih ettiklerini ya da birini beklerken vakit geçirmek için telefonlarındaki eski SMS’leri okumaktansa mobil TV seyretmek istediklerini söylüyor. Mobil TV ayrıca, 3G hizmetleri içinde müzik ve sporla birlikte öne çıkan en önemli servisler arasında yer alıyor.

Yeni program: Hedef 3G
Ericsson’un dünyadaki 100 ticari 3G ağınını 55’inin ana tedarikçisi durumunda olduğunu söyleyen Kulabaş’ın Türkiye’de 3G lisansları hakkındaki görüşleri ise şöyle: “Uzun bir ön çalışma dönemi oldu. Avrupa’da 3G’ye geçen son iki ülkeden biri olacağız. Ancak geç kalmaktan kaynaklanan dezavantajı avantaja çevirmek için yoğun bir tempo ile çalışıyoruz. 3G teknolojisi son yedi sene içinde gelişti, ilerledi. Türkiye en yeni, en hızlı teknoloji ile başlayacak 3G’ye. Avrupa’da özellikle iş modellerinde ilk yıllarda belli aksaklıklar yaşandı, bu hatalardan gereken dersler çıkarıldı. Türkiye bu hatalara düşmemesi için belli programlar hazırladık ve bunları yürütüyoruz.”
Kulabaş, yaptıkları çalışmalardan birinin de 3G servislerinin tanıtılması amacıyla hazırladıkları 'Hedef 3G’ platformu olduğunu açıkladı. Bu programla ilgili hazırlanan 'www.hedef3g.com’ sitesinde detaylı bilgiye erişilebiliyor.

Haberin Devamı
3G teknolojisi nedir?

Hızlı ve görüntülü iletişim olarak bilinen 3G teknolojisi sayesinde şu an GSM’deki bağlantı hızından 40 kat daha hızlı internete bağlanılabilecek. 3G’yi beraberinde getiren UMTS - WCDMA şebekesiyle teorik olarak 2 Mbit, pratikte de 380 kilobit’lik yüksek veri hızına ulaşılabiliyor. Böylelikle yüksek hızda veri iletişimi sayesinde gerek görüntülü iletişim gerekse mobil TV, müzik yükleme, spor servisleri gibi interaktif uygulamalar ön plana çıkacak.

Yazarlar