09.04.2018 - 11:10 | Son Güncellenme:
Gülşah Karaman/milliyet.com.tr
Amerika’da teknoloji bloguna sahip olan bir kişi Facebook’ta, “Ebeveynlerin bilmesi gereken 10 uygulama” başlıklı listelenmiş olan bir gönderiyi paylaştı. Paylaşımı gören bir polis memuru gönderiye destek vererek, ebeveynlerin telefonlarına siber güvenliğin farkındalığını artırmak ve çocuklarını bu uygulamalardan korumak için onlara uyarı niteliği taşıyacak bir mesaj gönderdi.
Polis memuru tarafından yollanan bu mesajın açıklaması şu şekilde yapıldı: “Bu çocuklarınızın kullanmakta sakıncalı olduğu bazı uygulamaların listesidir. Ebeveynler için siber güvenliğin bilincini artırmak adına bu paylaşımı yapıyoruz.”
Paylaşılan bu gönderinin ardından Facebook sayfasında insanlar #keepthemsafeonline ve #keepuptodateonline hasgtag’leri açarak destek vermeye devam ediyorlar.
Peki polis memuru tarafından çocuklardan uzak tutulması gereken 10 uygulama hangisi?
1) Omegle
Omegle, yabancı kullanıcıların isimsiz olarak birbirleri ile konuşmalarını sağlayan ücretsiz bir çevrimiçi sohbet odası. 2009 yılında piyasaya sürülen Omegle, kullanıcıları dünyanın dört bir yanından rastgele eşleştiriyor.
Tinder benzeri ile tasarlanmış bir uygulama. Yabancı kişilerin birbirleri ile flört etmesini sağlıyor. Bu da çocuklar için büyük risk taşıyor.
Bu uygulama, kullanıcıların kendi özel fotoğraflarını ve videolarını bir hesap makinesi gibi göstererek gizlenmesini sağlıyor.
Ayrıca, kullanıcıların özel notlar yazmasına, saklamasına ve interneti özel bir tarayıcıyla güvenli bir şekilde taramasına olanak tanıyor.
Ask.fm, kullanıcıların profil oluşturduğu ve birbirlerine anonim sorular gönderdiği bir sosyal ağ sitesidir. Uygulamada kullanıcıların birbirlerine sordukları özel sorular durumunda “en ağır siber zorbalık biçimlerine” bağlu olduğu nitelendirilmekte.
Kik, kullanıcıların mesajlar, fotoğraflar, videolar ve mobil web sayfaları gönderip almalarını sağlayan ücretsiz bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır.
Ayrıca uygulamayı kullanarak özel gruplara ve görüntülü sohbete de katılabiliyorsunuz. Fakat verilen cep telefon numaraları çocuklar için büyük risk taşıyor.
Hot or Not en iyi fotoğraflarınızı yüklediğiniz ve bulunduğunuz bölgedeki diğer kullanıcılara göre puan aldığınız bir oyundur. Siber zorbalık için değerlendirilen bölüm ise "yabancılar profilinizi değerlendirerek, amaçları sizinle bağlantı kurmaları" olarak değerlendiriliyor. Bu durumda çocuklar için önemli bir risk taşımakta.
Burnbook, kullanıcıların ses, mesajlar, metinler ve fotoğraflar yoluyla insanlar hakkında söylentiler yayınlamalarını sağlayan anonim bir dedikodu uygulamasıdır.
Wishbone, kullanıcıların istedikleri şeyleri karşılaştırmasını sağlayan tartışmalı bir uygulamadır. Bunun endişe verici yanı ise uygulamanın, "kullanıcıların birbirleriyle karşılaştırmasını ve bir ölçekte puanlaması sağlanıyor."
Bu anonim uygulama, içerik oluşturucuların sırlarını paylaşma ve yeni insanlarla tanışmalarını destekleyen özellik taşımakta.
Servis, kullanıcıların özel fotoğraf ve video mesajlarını tamamen anonim olarak yayınlamalarını ve paylaşmalarını sağlıyor.
Muhtemelen listede en iyi bilinen uygulama olan Instagram, Facebook gibi fotoğraflar ve video paylaşımlarının yapıldığı bir sosyal ağ sitesi.
Bu uygulamada bulunan risk ise kullanıcıların birden fazla hesaba sahip olabilme özelliği… Çocuklar, arkadaşlarıyla etkileşim kurmak için farklı bir isimde profil üretebilirler ve bu profil üzerinden yabancı kişilerle sohbet edebilirler. Bu durumun ebeveynler tarafından kontrol edilmesi büyük önem taşıyor.