Teknoloji Vgt Nedir, Ne İşe Yarar? Vgt Turbo Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?

Vgt Nedir, Ne İşe Yarar? Vgt Turbo Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?

25.03.2021 - 05:49 | Son Güncellenme:

VGT kelimesinin açılımlı hali Variable Geometry Turbocharger kelime öbeğidir. Bu İngilizce kelimenin Türkçe karşılığı ise geometrili turbo demektir. Aşırı beslenme tipi olarak bilinmektedir. Otomobillerde performansı arttırmak için bulunur. Her otomobilde yer almayabilir. Ne işe yaradığı tam olarak ne olduğu, nasıl çalıştığına dair tüm detayları derledik.

Vgt Nedir, Ne İşe Yarar Vgt Turbo Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir


İngilizceden gelen VGT, günümüzde de otomobillerde yer alarak sektöre fark yaratmaktadır. VGT bulunan otomobiller bireyler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun nedeni sağlamış olduğu avantajlardır.

VGT Nedir Ve Ne İşe Yarar?

VGT, değişken nozul türbinleri olarak bilinen geometrik turbo şarjlar belirli amaçları gerçekleştirmek için tasarlanmış bir çeşit turbo şarj modelleridir.

Koşullar değişkenlik gösterdikçe turbo şarj en boy oranının da değişmesine izin vermektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için tasarlanmıştır.

Otomobilde yer alan VGT, aracın alt devirlerde yüksek vites ile gaz pedalına sadece motordan alınan ilk tepkiye göre dokunarak kullanılmasını sağlamaktadır.

Hız her koşulda bir düre sağlanır. Gaz pedalı işlevi bittiğinde yolun şartlarına göre değişkenlik gösterebilir. Fakat yine de bir süre etkinliğini korumaktadır. VGT otomobilin performansını arttırarak kullanıcıya konforlu sürüş sağlamaktadır.

VGT Turbo Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?

Turbonun çok özel türünü oluşturan VGT, düşük devirlerde egzoz gazının küçük fanı döndürmesi ile çalışmaktadır. Amacı ise bu işlemi yaparak otomobilin alt devirde de olsa canlılık yakalamasını sağlamaktır. Bu da aracın düşük devirde etkin bir şekilde kullanılmasına neden olur.

Avantajları şöyle sıralanmaktadır:

Haberin Devamı

Kullanıcıya düşük devirde konforlu sürüş sağlar.

Her otomobilde bulunmaz. Özel tasarım otomobillerde yer alır. Bulunan araçlar daha çok tercih edilmektedir.

Tasarruf sağlamaktadır.

Araç motoru turbo beslemeli çalışma prensibine sahiptir.

Turbo basıncının en verimli olduğu devir aralıkları bulunmaktadır.

Bu aralıklarda en yüksek tork ve beygir gücü sağlar.

Bu avantajları nedeniyle düşük devirde aracın daha rahat ileri atılmasını sağlar.