Teknoloji Haberleri Yazılımda nerdeyiz?

Yazılımda nerdeyiz?

27.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk yazılım sektörünün, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında "yolun çok başında" olduğu belirtilerek, dünya ile rekabet etmek istiyorsak yazılım sektörünün devlet politikası olarak öncelikli sektör olması gerektiği belirtildi.

Yazılımda nerdeyiz
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Başar Bener, Türk yazılım sektörünün, gelişmiş ülkelerle ve bu ülkelere yazılım ihracatı yapan gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında "yolun çok başında" olduğunu belirterek, "Dünya ile rekabet etmek istiyorsak yazılım sektörü devlet politikası olarak öncelikli sektör olmalı ve işe ilköğretimdeki eğitim kalitesinden başlanmalıdır" dedi.

Türk yazılım sektörüne ilişkin sorularını yanıtlayan Yrd. Doç.Dr. Bener, Türkiye’de yazılım sektörünün, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında küçük bir sektör olmasına karşın potansiyelinin çok büyük olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde yazılım sektörünün telekom, bankacılık, sağlık ve eğitim gibi büyüyen diğer sektörlere destek olan bir sektör olmakla birlikte başlı başına bir sektör olarak da ortaya çıktığını ifade eden Bener, Hindistan, Çin, Brezilya, Romanya, Rusya gibi bazı gelişmekte olan ülkelerin ise önemli bir yazılım ihracatı yaptıklarını kaydetti.

Haberin Devamı
Bener, telekom sektörü ve mobil uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte yazılım sektörüne olan talebin de hızla arttığına işaret ederek, "Yazılım sektörünün Avrupa Birliği’nde toplam büyüklüğü 100 milyar avro olarak tahmin ediliyor. Her yıl da bu pazarın yüzde 10 büyümeye devam edeceği öngörülüyor" dedi.

Karmaşıklık

Teknolojinin günlük yaşamda yaygın kullanımının birçok sorunu
beraberinde getirdiğine dikkati çeken Bener, "Büyük, karmaşık,
heterojen sistemler, standartlaşma, farklı teknolojilerin birbirine
uyumu gibi sorunlar aynı zamanda yazılım sektöründeki firmalar için fırsatlar da getiriyor" diye konuştu. Bener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yazılım karmaşıklaşıp büyüdükçe maliyet kontrolü daha da önem kazanıyor ve yazılım en iyi ve düşük maliyetle nerede yapılıyorsa iş oraya kayıyor. Böylece müşteri ve yazılım şirketi kolaylıkla coğrafi olarak birbirlerinden ayrılabiliyor veya yazılım projesinin belli kısımları farklı yerlerde fason üretilebiliyor.

Bu yeni iş modellerinin başarıya ulaşabilmesi için yazılım şirketlerinin olgun iş süreçleri olması ve bu süreçleri ölçebiliyor olmaları gerekiyor. Bu da belli bir düzeyde kalite standardına ulaşmaları anlamına geliyor."

Türk yazılım sektörü

"Türk yazılım sektörü gelişmiş ülkelerle ve bu ülkelere yazılım ihracatı yapan gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında daha yolun çok başında" diyen Bener, rekabet edebilmek için şirketlerin projeleri zamanında, istenilen özelliklerde, hatasız ve düşük maliyet ile bitirmeleri gerektiğini belirtti. Bener, bu yüzden yazılım geliştirme işinin bir mühendislik disiplini olarak görülmesi, insana değil süreçlere bağlı ve istikrarlı yöntemler kullanılmasının önemine işaret etti. Bener, Türk yazılım sektörünün başarılı olması için gerekenleri şöyle sıraladı:

Haberin Devamı
"Hem süreçler hem de ürün bazında ölçütler çıkartarak ölçüm yapmalı ve sürekli iyileştirmeye odaklanmalıdırlar. Tüm bunlar aslında hem süreçler bazında hem de ürün bazında topyekun kalite yönetimini gerekli kılmaktadır. Kalite, şirkete başlangıçta bürokrasi ve ek maliyet getirmekle birlikte orta ve uzun vadede daha etkin ve verimli üretmeye veyazılımlarda hata oranını düşürerek maliyeti azaltıp kaliteyi artırmaktadır.

Yazılım sektörünün dünya ile rekabet edebilecek boyutlara ulaşması için bir başka önemli girdi, her kademede yetkin insan gücünün yetiştirilmesidir. Türkiye bu konuda da zayıftır. Her yıl üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, bilgisayar bilimleri, yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, v.b bölümleri ile yüksek okulların 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümleri ve meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olanların sayısı, eğitim kalitesinin iyi olduğu var sayılsa bile dünya standartlarında yeterli değildir."

OECD’nin, Türkiye üzerine yaptığı araştırmalarda ilköğretimde Matematik ve Fen’de bilgi seviyesinin çok düşük çıktığına işaret eden Bener, bunun sonucu olarak Türkiye’nin, dünyada iddialı olabilecek yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi ve benzeri dallarda "kritik kitle" yetiştirme potansiyelinin de düşük olduğunu ifade etti. Bener, "Bu boyutuyla da dünya ile rekabet etmek istiyorsak yazılım sektörü devlet politikası olarak öncelikli sektör olmalı ve işe ilköğretimdeki eğitim kalitesinden başlanmalıdır" diye konuştu.
Yazarlar