Teknoloji Zyxel Multy X inceleme: Güvenilir Wi-Fi kapsama alanı sağlıyor

Zyxel Multy X inceleme: Güvenilir Wi-Fi kapsama alanı sağlıyor

04.09.2018 - 13:48 | Son Güncellenme:

Zyxel’in özellikle Wi-Fi erişim problemiyle ilgili sıkıntı yaşayan kullanıcılara özel tasarladığı ağ çözümü Multy X’i sizler için inceledik. Wi-Fi ağını genişletmek isteyeneler ya da araya koyduğu menzil genişleticiler ile sıkıntı yaşayanlar Multy X’i tercih edebilir.

Zyxel Multy X inceleme: Güvenilir Wi-Fi kapsama alanı sağlıyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Kalabalık ağ ağ pazarına son eklen ürünlerden biri, şık bir şekilde tasarlanmış Zyxel Multy X. Düşük profilli beyaz tasarım pek öne çıkmayabilir, ama Zyxel'in Multy X ile yaklaşımı oldukça basit. Daha kapsamlı ve güvenilir Wi-Fi için aynı anda birbirine bağlanan iki adet yönlendiriciden oluşan Multy X, 464 metrekareye kadar kapsama alanı sağlıyor.

Birçok rakibi ile ortak olarak, Multy internet bağlantısı için modem içermiyor. Bu yüzden hala internet erişiminizi sağlayan mevcut modem veya yönlendiriciye bağlamanız gerekiyor.

Multy, diğer ağ sistemlerinden daha pahalı olabilir ama bu fiyatı haklı çıkarmaya yardımcı olacak birçok yararlı özellik içeriyor. Multy kiti, her biri 3Gbps hızında toplam tri-band 802.11ac Wi-Fi sunan iki benzer yönlendiriciden oluşuyor.

Haberin Devamı

Tri-Band kablosuz sistemle çalışan Multy, iki nokta arasında 5 GHz bağlantıyla ve 2.4 GHz ve 5 GHz WiFi yayınlarla maksimum kablosuz hız sağlıyor. İki cihaz için kendi arasında 1733 Mbps'lik 5 GHz özel bant da var.

Yönlendiricilerin içinde MU-MIMO (çoklu kullanıcı, çoklu giriş, çoklu çıkış) sağlamak için dokuz ayrı anten var. Her yönlendirici ayrıca kablolu bağlantılar için üç adet Gigabit Ethernet bağlantı noktası içeriyor.

Mevcut modeminize veya yönlendiricinize bağlanmak için her biri 1000Mbps destekli 3 adet ethernet, 1 adet WAN bağlantı noktası; ağınızdaki yazıcı veya sabit sürücüyü paylaşmak için bir adet de USB 2.0 bağlantı noktası sunuluyor. Bencebu fiyata, USB 3.0 olmalıydı.

Multy X aynı zamanda Amazon’un sesli asistanıAlexa ile de uyumlu. Bu sayede, çocukları masaya oturtmak için “Alexa, internet'i kapat” diyebilirsiniz.Yönlendiriciyi ses komutuyla yeniden başlatmak güzel ama internetiniz sürekli bozuluyorsa Alexa muhtemelen işe yaramayacak.

Zyxel Multy X inceleme: Güvenilir Wi-Fi kapsama alanı sağlıyor

Çalışma şekli nasıl?

Birçok ağ yönlendiricisi gibi, Multy başlangıçta akıllı telefonunuza veya tabletinize bağlanmak için Bluetooth'u kullanıyor. Bu da uygulamanın ilk yönlendiriciyi yapılandırmasına ve yeni Multy ağını sizin için ayarlamasına izin veriyor.

Bu arada Zyxel, Multy X adlı uygulama sayesinde herkesin kolaylıkla kurulumu gerçekleştirmesine yardımcı oluyor. Uygulama üzerinden adım adım kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz. Uygulama hem iOS hem de Android tabanlı telefonlarda kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Uygulamayla ilgili bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. iPad'imdeki iOS uygulaması Bluetooth'u açmamı sağlasa da, bağlantıyı tanımadı ve kurulum işlemine devam etmeme izin vermedi. Uygulamaya devam etmeme izin vermeden önce, Multy uygulaması ile Bluetooth ayarları panelimiz arasında birkaç kez geri gitmem gerekti.

Ayrıca, Multy'yi yeni ağa eklerken sorunlar yaşadım. Uygulamadaki 'Add Multy' düğmesine basınca ilk yönlendiriciyi yüklemek için beni tekrar baş döndürdü. İkinci bir yönlendiricinin nasıl ekleneceğini açıklayan bilgi için Zyxel web sitesine bakmak zorunda kaldım. O zaman bile, uygulama, devam edebilmemiçin ikinci yönlendiriciyi sıfırlamam gerektiğini söyledi.

Neyse ki, bu engelleri geçtikten sonra uygulama ve yönlendiriciler iyi iş çıkardı. Uygulamadan kullanımı kolay hız testi, tanılama modu, hızlı bir şekilde misafir ağı kurma gibi basit işlemleri yapabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Zyxel Multy X inceleme: Güvenilir Wi-Fi kapsama alanı sağlıyor

Geçelim performansına

Uygulamayla ilgili ufak hayal kırıklıklarının ardından Multy'nin gerçekten iyi bir performans sergilediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Cihaz 464 metrekareye kadar alanı Wi-Fi ağıyla kapsayabiliyor. Ben de de cihazı yaklaşık 200 metrekare çift katlı bir evde denedim ve gayet başarılı sonuçlar aldım.

Birinci Multy ile aynı odada bulunan cihazlar (mevcut BT yönlendiricime bağlı), 500Mbps'lik ortalama hızlar kaydetti. Arkataraftaki performans ise yaklaşık 150 Mbps idi. Normalde bu alan herhangi bir Wi-Fi sinyali almak için mücadele ediyordu.

Multy’in her biri 2.4 GHz bant üzerinden 400 Mbps'e, 5 GHz bant üzerinden 866 Mbps'e kadar teorik veri transfer hızları sunuyor.

Buradaki tek küçük şikayetim, Multy ağının mevcut Wi-Fi ağından ayrı olarak çalıştığı. Bu, fiziksel olarak bağlanmadıkça, mevcut yönlendiricinize bağlı NAS sürücüsü gibi aygıtların Multy üzerinden erişilebilir olmayacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Zyxel, Multy ağını mevcut ağınızla birleştirip, bir 'köprü' modu sağlayacak yazılım güncellemesi üzerinde çalıştığını söyledi. Ancak bu yakın zamanda gelmeyebilir.

Zyxel Multy X inceleme: Güvenilir Wi-Fi kapsama alanı sağlıyor

Sonuca bağlıyorum

Zyxel Multy X'in esas olarak çok geniş Wi-Fi kapsamaya ihtiyacı olan büyük ev sahiplerine hitap ettiğini belirteyim. Konaklarda yaşamamış olanlarımız için Zyxel Multy X aslında fantastik bir sistem.

Zyxel, ilk kez kullananlar için işleri daha basit hale getirmek için Multy uygulamasını güncelleştirmeli. Ancak bir kez daha çalıştığında ve Multy'yi çalıştırdığınızda, normalde iyi bir Wi-Fi bağlantısı almak için mücadele eden odalarda bile güçlü ve güvenilir bir performans sağlıyor.

Zyxel Multy X’i yaklaşık 3300 TL’ye satın alabilirsiniz.

ARTILARI

  • Uzun mesafelerde bile 2.4GHz ve 5GHz güvenilir kapsama alanı
  • Her ünitede üç gigabit LAN portu var
  • Alexa'yı destekliyor

EKSİLERİ

  • Yüksek fiyat
  • Uygulama, ayarlarınızı yönetmenin tek yolu. Bu nedenle gelişmiş kullanıcılar, ağlarını istedikleri kadar özelleştiremeyebilir.
  • Her bir Multy X biriminde bir adet USB 2.0 bağlantı noktası bulunuyor. USB 3.0 olabilirdi.
  • Ağ depolama alanını desteklemiyorlar