The Others 6 TV ve 10 radyo RTÜK kurbanı oldu

6 TV ve 10 radyo RTÜK kurbanı oldu

08.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

6 TV ve 10 radyo RTÜK kurbanı oldu

6 TV ve 10 radyo RTÜK kurbanı oldu


       Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) NTV, Interstar, Kanal 7, Kanal 6 ve BTV'nin yayınlarının birer gün süreyle durdurulmasını kararlaştırdı. Resmi kaynaklardan alınan bilgilerle verilen habere de kapatma geldi.
       RTÜK, uzun bir aradan sonra yine ceza yağdırdı. 6 televizyon kanalı ve 10 radyo "yayın durdurma" cezalarına çarptırıldı.
       NTV ilk defa ceza alan kanal oldu. Haber kanalı, 5 Temmuz 1999'da PKK militanlarının büyük şehirlere sızdığına ilişkin haber bültenlerinde yer alan haber ile cezayı yedi. Haberde, PKK'nın 23 militanını, İstanbul başta olmak üzere batıdaki büyük şehirlere gönderdiği, istihbarat birimlerinin bilgilerine dayanılarak verildi. NTV yetkilileri haberi desteklemek amacıyla, aranan teröristlerin resimlerinin de kendilerine emniyet yetkilileri tarafından verildiğinin ve bunların da yayınlandığının altını çizdi.
       Kanalın aldığı ceza, "Genel ahlaka, toplumun huzur ve Türk aile yapısına aykırı yayın yapılamayacağına ilişkin" yasanın "d" bendi. Ceza konusu edilenen, resmi kaynaklardan alınmış bir haber olması ise dikkati çekti.
       Aynı maddeden Interstar da ceza aldı. Edinilen bilgilere göre 3 Haziran 1999'da yayınlanan "Reyting Hamdi"de yer alan Nazan Öncel ile spiker arasındaki konuşmaya hicveden bir bölüm bu cezaya neden oldu. "Sokarım Politikana" adlı şarkının yer aldığı parodide "müstehcen" bölümlerin yer aldığı RTÜK'ün gerekçeli kararında yer aldı.
       "Türk milli eğitiminin genel amaçlarına, temel ilkelerine ve milli kültürün geliştirilmesine" ilişkin (h) bendini ihlal ettiği gerekçesiyle Kanal 7'nin de yayınının bir gün süre ile durdurulmasına karar verildi. 10 Mayıs 1999'da bu kanalda yayınlanan "İlk Meclis" adlı belgeselin üçüncü bölümü bu cezaya yol açtı. İsmet İnönü ve Halide Edip Adıvar ile ilgili bazı cümlelerin tarihi gerçeği çarpıttığı gerekçe gösterildi.
       "Çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimin olumsuz yönde etkileyebilecek yayın yapılmaması"na ilişkin (m) bendini ihlal ettiği gerekçesiyle Kanal 6'ya verilen bir günlük kapatma cezası ise haber bülteninde yer alan, filmden alındığı öne sürülen görüntü ile ilgili. 24 Eylül tarihinde yayınlanan ana haber bülteninde, İzmir'de bir genç kıza tecavüz haberinde bir filmden tecavüz sahnesinin birden fazla gösterildiği, bu nedenle sözkonusu bende aykırı durumun oluştuğu öne sürüldü.
       Değişik gerekçelerle Radyo Foreks, Radyo Klas, Mihr Radyo, Moral FM, Akra FM, Başak FM, Arifan Radyo ve Radyo D de 1 - 90 gün arasında değişen kapatma cezası aldılar.


Yazarlar