The Others 90 dolara sayım eğlencesi

90 dolara sayım eğlencesi

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

90 dolara sayım eğlencesi

90 dolara sayım eğlencesi


Turizm şirketleri sayım günü için çeşitli programlar hazırladı. 30 milyona Uludağ veya Assos'a gidebilir, 90 dolara otellerde eğlenebilirsiniz


       Son kez ev hapsinde kalarak geçirilecek genel nüfus sayımı için hazırlıklar tamamlandı. Turizm şirketleri ve oteller sayımı evlerinde geçirmek istemeyenler için, alternatif çözüm önerileri üretti. Şirketler, iki günlük özel "sayım programları" düzenledi.
       Minka Turizm şirketinin genel müdürü Nejat Karagöz, gelen talep doğrultusunda sayımı evlerinde geçirmek istemeyenler için özel sayım turları düzenlediklerini söyledi. Karagöz, Uludağ'da iki gün sürecek tur için yaklaşık 30 kişinin başvurduğunu belirterek, "İki günlük turun fiyatı ulaşım ve konaklama dahil 30 - 40 milyon arasında değişiyor. Tura katılanlar için cumartesi gecesi saat 02.00'a dek sürecek programlar var" dedi.
       Sayım gününü Bolu, Armutlu, Assos'da geçirmek isteyenler için düzenlenen tur kapsamında da dört yıldızlı otellerde konaklama fiyatı 30 milyon lira.

İlan talep arttırdı

       The Marmara Oteli ise sayım günü için özel bir program hazırladı. Otelin Halkla İlişkiler Sorumulusu Buket Öğüt, "Nüfus sayımında sokağa çıkma yasağı nedeniyle kimse sıkılmasın istedik. Özel bir paket hazırlayıp müşterilerimizin aileleri ve dostlarıyla güzel bir gün geçirmesini istedik. Gazete ilanlarımızdan sonra rezarvasyon almaya başladık" diye konuştu.
       Cumartesi akşamı başlayacak ve sokağa çıkma yasağına dek sürecek program, özel yemek ve içkiler, spor salonunda ücretsiz yararlanma dahil iki kişi 180 dolar (190 milyon lira)."

21. yüzyılda ev hapsi!

       ANKARA Milliyet
       Yarın yapılacak 14. Genel Nüfus Sayımı'yla Türkiye'nin yeni resmi ortaya çıkacak. Turistlerin sayılması, 21. yüzyılda sokağa çıkma yasağının uygulanması ile ilgili tüm tartışmalara rağmen sayıma saatler kaldı. Sayım günü boyunca yapılacaklar, alınacak önlemler ve tartışmalı yasaklar şöyle;

       * SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI; Sokağa çıkma yasağına uymayanlar görüldükleri yerlerde gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilecekler. Yasağa uymayanlar 3 ile 6 ay arasında cezaya çarptırılacak. DİE'nin en geç 07.00 olarak belirlediği yasak valilikler tarafından daha erken saate çekilebilecek. Ankara 07.00'de yasağı uygulamaya başlıyor. Yasağın bitişi ise yine valilikler tarafından yerel yayın organları aracılığıyla duyurulacak.
       * ÖNLEM ve KONTROLLER; Vatandaşların, sayım memurunun sorularına doğru ve kesin yanıtlar vermesi gerekiyor. Sayımın başarısı, vatandaşların sorulara doğru yanıt vermesine ve sayım memurlarının bütün soruları sorararak bunları titizlikle işaretlemesine bağlı.
       Sayım esnasında hiçbir evrak gerekmiyor. Bunlara nüfus cüzdanı, ehliyet gibi belgeler de dahil.
       Sayım memuru gelmezse sayım merkezlerine (valilik, kaymakamlık) haber verilmesi gerekiyor. Telefonla yapılacak ihbar sonucunda yedek sayım memurları sayımı yapacak.
       Sayım memurlarının verilerini kontrol memuru denetleyecek. Sayım memuru yaptığı sayım sonucunda hanedeki nüfusu sayım kitapçığında yazacak. Ardından kontrol memurunun sayım memurunun yazdığı nüfusu kontrol edecek. Kontrol defterine yazılacak hane halkı sayısı DİE'ye anından fakslanacak.
       Sayım soruları 12 yaş ve üzerindeki çocuklara sorulacak. Çocuklara soru sorulmasa bile sayım memuru hanedeki tüm bireyleri görmek zorunda.
       * SEYAHAT; Uçakla seyahat edecek yolcuların ayrıca bir izin belgesi almasına gerek kalmıyor. Yolcuların ellerindeki biletler izin belgesi yerine de geçecek.
       Otobüs terminallerinde bulunanlar bulundukları yerde sayılacaklar. Yolcular "sayım yapılmıştır" belgesi verildikten sonra yola çıkabilecekler. Pazar günü trenle yolculuk yapacaklar ancak sokağa çıkma yasağı bittiği zaman yolculuklarına başlayabilecekler. Devlet Demir Yolları sefer saatlerini sayım yasağına göre değiştirdiği için tren yolculuğunu tercih eden yolcular sokağa çıkma yasağı bittiği zaman yola çıkabilecekler.
       * TURİSTLER; Turlarla Türkiye'ye turist getiren tur organizatörleri de; Pazar sabahı öncelikli olarak turistlerin sayımını yaptıracaklar. Daha sonra turistler gezi planlarını uygulayabilecekler. Türkiye'ye bireysel olarak gelen turistler ise sayım yasaklarına uymak zorunda. Turistlerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek olan turistik bölgelerde hizmet veren yerler de ancak yasak bittiği zaman açılabilecek.
       * ŞEHİR; Vatandaşlar sokağa çıkma yasağı süresince zaruri ihtiyaçlarını bir gün önceden alarak karşılayabilecekler. Yasak süresince nöbetçi eczaneler görev yapacak. Ayrıca Hastaneler de görev başında olacak. Büyükşehirlerde merkez bölgelere ulaşımı sağlayan otobüsler çalışacak. Taksi duraklarında da acil durumlar için ihtiyaç doğrultusunda araç bulundurulacak.

"Bizi koyun gibi hapsedip sayamazsınız"

       İSTANBUL Milliyet
       Kendilerini "Liberal Hareket" olarak adlandıran bir grup, nüfus sayımı için sokağa çıkma yasağının hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu ileri sürerek, yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
       Kumkapı'da bulunan Bölge İdare Mahkemesi'ne gelen grup adına açıklama yapan Liberal Hareket Başkanı Bilhan Öz, nüfus sayımında uygulanacak sokağa çıkma yasağını, "vatandaşı koyun gibi sayma" anlayışı olarak nitelendirirken, bu uygulamanın demokrasiye, özgürlüklere, akla ve mantığa aykırı olduğunu savundu.
       Bu şekilde yapılan nüfus sayımının halka maliyetinin 30 trilyonu aştığını ve 21. yüzyılda bu yönteminin hiçbir ülkede uygulanmadığını belirten Öz, yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açarak tepkilerini göstereceklerini söyledi.
       Bilhan Öz ve avukat Abdullah Yılmaz daha sonra dava dilekçelerini Danıştay'a gönderilmek üzere Nöbetçi Bölge İdare Mahkemesi'ne verdi.

Hayali nüfuslar düşürülecek

       ANKARA Milliyet
       Devlet Bakanı Tunca Toskay, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) danışmanlarının 2 Ekim'den bu yana sayım bölgelerinde kontrol yaptığını belirterek "Fazla nüfus artışı olan ihbarlı yerler, sayımdan sonra alanda kontrol edilecek. Tespit edilen hayali nüfuslar, tutanaklarla saptanarak nüfusları düşülecek" dedi.
       Toskay, dünkü basın toplantısında "Bu nüfus sayımında, sonuçlar optik veri giriş sistemiyle değerlendirileceğinden, adres, ad, soyadı ve kişisel nitelik bilgileri yardımıyla mükerrer yazımlar tespit edilebilecek" diye konuştu.