The Others ABD Bezmen'i vermedi

ABD Bezmen'i vermedi

22.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD Bezmen'i vermedi

ABD Bezmeni vermedi

İnterpol Daire Başkanlığı, Bezmen'in iadesinde başarı sağlanamadığını açıkladı

ABD, vergi kaçırmak ve tarihi eser kaçakçılığı suçlarından aranan Halil Bezmen'le silah kaçakçısı Ohannes Musa Köylüyan'ın Türkiye'ye iadesi talebini reddetti.
Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı yetkilileri, İSKİ davasında klor yolsuzluğundan beraat eden, ancak tarihi eser kaçakçılığı ve vergi kaçırmak suçlarından aranan Bezmen'in iadesi konusunda başarı sağlanamadığını açıkladı. Yetkililer, Bezmen'le ilgili davaların sonuçlanmasından sonra ABD nezdinde yeniden girişimlerde bulunulacağını söyledi.
İnterpol Daire Başkanlığı'nın, hakkında hapis cezası bulunan Emlak Bankası eski genel müdürlerinden Engin Civan'ın iadesi yönündeki çalışmaları ise sürüyor. Civan, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yedi yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmış, cezaevinde kaldığı süre karşıladığı için tahliye edilmişti.
Hakkında verilen 56 milyar liralık para cezasının iki taksidini ödeyen ve daha sonra ödemede bulunmayan Civan, daha sonra yurtdışına kaçtı. Para cezasını ödemeyen Civan üç yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.
Türkiye, İnterpol kanalıyla halen 611 kişiyi arıyor. Bu kişilerden 340'ı hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. Kırmızı bültenle arananların 312'sini Türk vatandaşları oluşturuyor. Türk uyrukluların 187'si terör, 140'ı asayişe mugayir suçlar, 104'ü kaçakçılık ve 11'i de mali suçlardan aranıyor. Difüzyon ve doğrudan talep yöntemiyle aranan kişilerin ise 109'u terör, 90'ı asayişe mugayir suçlulardan, 67'si kaçakçılık, 13'ü de mali suçlulardan oluşuyor.

İnterpol Daire Başkanlığı'nın kırmızı bültenle aradığı teröristlerin başında PKK Lideri Abdullah Öcalan, kardeşi Osman Öcalan, örgütün merkez komite üyesi Cemil Bayık'la Şemdin Sakık geliyor. Yasadışı DHKP - C'nin lideri Dursun Karataş, aynı örgütten, Sabancı suikastı zanlıları Fehriye Erdal'la İsmail Akkol da listenin ilk sıralarında yer alıyor.
Halen İngiltere'de bulunan Hüseyin Baybaşin de Türk İnterpolü'nün aradığı uyuşturucu kaçakçılarının başında geliyor. Baybaşin'le ilgili talep İngiliz mahkemelerince kabul edildi. Ancak Baybaşin, "Türkiye'ye iade edildiği takdirde öldürüleceğini" iddia ederek kararı temyiz etti.
Eşi Uğur Çakıcı'yla Tevfik Ağansoy'un öldürülmesi olayıyla Engin Civan'ın yaralanması olayında "azmettirme" suçundan aranan Alaattin Çakıcı ve Susurluk skandalının kahramanlarından Sami Hoştan da tüm dünyada aranıyor.
Türkiye'nin çabaları sonucu geçen yıl beş kişi başka ülkelerde yakalanarak iade edildi. Bu yılın eylül ayına kadar ise Türkiye'nin aradığı 11 suçlunun iadesi sağlandı. Yerleri tespit edilen 30 kişinin iadeleriyle ilgili işlemler sürüyor.


Yazarlar