The Others ABD'li uzmanlar: İtalya iki yüzlü

ABD'li uzmanlar: İtalya iki yüzlü

15.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'li uzmanlar: İtalya iki yüzlü

ABDli uzmanlar: İtalya iki yüzlü

       ABD Başkanı Bill Clinton'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'un da katıldığı "Ortak Çıkar, Ekonomik İşbirliğindedir" konferansı için İstanbul'a gelen "çatışma çözüm" (conflict resolution) uzmanları bölücübaşının İtalya'da yakalanmasının, Türkiye için bir fırsat olduğunu belirtti.
       Colombia Üniversitesi Uluslarası Çatışma Çözüm Programı Başkan Yardımcısı David Phillips konuyla ilgili olarak Milliyet'e şunları söyledi:
       "Öcalan'ın Roma'ya gelişi ve yargılanma olasılığı Türkiye için bir fırsat yaratıyor. PKK, Kürt vatandaşlar da dahil olmak üzere bir çok Türk'e acı vermiştir. Öcalan ya Türkiye'ye geri verilmeli ya da bir hukuk mahkemesinde insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı yargılanmalıdır. İtalyanlar kriminal bir mahkeme kurulması inisiyatifinin liderliğini üstlenmelerine rağmen, kendi ülkelerine gelen bir savaş suçlusunu yargılamakta iki yüzlü davranıyorlar."
       Oslo Uluslarası Barış Araştırma Enstitüsü Başkanı Dan Smith de Öcalan'ın birdenbire Roma'da ortaya çıkmasını nasıl yorumlayacağımı bilmediğini söylerken, PKK'ın birçok kez sözde ateşkes ilan ettiğini, ancak bunu yerine getirmediğini belirtti.
       "Bu üç ayda Türkiye hiçbir şey yapmasa da İtalya'daki gelişmeler lehine olacaktır. Sadece oturup Öcalan'ın İtalyan hükümetini düşürdüğü zor durumu seyretmek yeterli" diyen Smith, bu bağlamda, Güneydoğu'da politik, sosyal ve ekonomik bir çözüme varılması için bir şans ortaya çıktığına işaret etti.
       Türkiye'nin AB üyeliği için de bölgedeki sorunları halletmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar şu görüşü dile getirdi:
       "Bu sorunlar Avrupa üyeliği için de öne sürülüyor. Çözüldüğü zaman Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olması büyük ölçüde gerçekleşir."



Yazarlar