The Others AB'ye ilk adım Aydın'da atıldı

AB'ye ilk adım Aydın'da atıldı

03.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

AB'ye ilk adım Aydın'da atıldı

ABye ilk adım Aydında atıldı


AB’ye giriş sürecinde Türkiye’nin önündeki ‘en büyük engellerden’ biri olan kokoreç, ‘Sağlıksız’ olduğu gerekçesiyle Aydın’da satılamayacak


       Bir gün gazetelerde bir haber; AB'ye girebilmemiz için kokoreç yasaklanacak. Bu haber kokoreç yapanları ve sevenleri öfkelendirdi ama 'fırtına' bir süre sonra dindi.
       Ancak dün Aydın'dan gelen taze bir haber küllenmiş tartışmayı yeniden alevledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde yasaklanması öngörülen kokoreç, Aydın'da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla yasaklandı.
       Karar, kokoreç satıcıları arasında tepkiyle karşılanırken, Aydın İl Hıfzıssıhha Kurulu, bağırsağın sadece tıbbi malzeme üretilen bir organ olduğunu, kokoreçin dünya literatüründe gıda maddesi olarak kabul edilmediğini bildirdi.

Sermayeye el konacak!

       Kararda, kokoreçin paraziter ve bakteriyel hastalıklara kaynak oluşturduğu, açıkta satılması nedeniyle de duman ve kokusuyla vatandaşlarda rahatsızlık yarattığı ifade edildi. Kurul kararı, valilik tarafından 16 ilçe kaymakamlığına genelgeyle duyuruldu.
       Kokoreç yasağına uymayanların uyarılacağı, tekrarında 23 milyon lira para cezasına çarptırılacağı, üçüncüsünde savcılığa suç duyurusunda bulunularak tezgah ve seyyar arabasına el konulacağı belirtildi.
       Aydın Valisi Muharrem Göktayoğlu'nun kaymakamlıklara gönderdiği genelgede, kokoreç denetimlerinin Sağlık Müdürlüğü ve belediye işbirliğiyle sürdürülmesi istendi.
       Aydın Belediyesi'nin Sağlık İşlerinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Sezer, "Gıda yönünden hiçbir besleyici yönü bulunmayan kokoreç kültür seviyesi düşük insanların geçim kaynağı haline gelmiş. Alınan karardan mağdur olanlar çıkacaktır. Ama bu bir sağlık sorunu. Yemek isteyen varsa evinde pişirebilir. Biz demetimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Kokoreççi isyanda

       'Bir biz mi engeliz AB'ye'
       Yasak kararı tebliğ edilen kokoreççiler dükkanlarını kapatırken, henüz tebliğ yapılmayanlar işlerini sürdürüyor. Kararı anlamsız bulduklarını ifade eden kokoreççiler, Lokantacılar Derneği'ne başvurarak Aydın Valisi ..... Göktayoğlu ile görüşeceklerini ve tepkilerini dile getireceklerini belirtti.
       Satıcılardan Zülküf Kaymaz, "Bu birçok kişinin geçim kaynağı. Bunun için büyük yatırım yaptık. Dükkan kiraladık. Ailemizi geçindiriyoruz. Avrupa Birliği'ne girmek için bütün şartlar düzeldi de sadece kokoreç mi kaldı" diye konuştu.

Yau bu bir karşı devrim

       Onu kokoreç tezgahından yükselen dumanlar ve 'Yau bu bi devrim' sözüyle tanıdık. Arkadaşı kestaneciyle, kah bir marinada kah beş yıldız bir otelin bahçesinde yaptığı internet muhabbetleriyle girdi hayatımıza. Onun sayesinde çok insan internet abonesi oldu belki de. Ama Aydın İl Hıfsıhha Kurulu'nun onun için bir karşı devrim sayılabilecek bu kararı muhakkak ki kokoreççiyi sarstı. Eğer bu karar yurt sathına yayılırsa, belki de arkadaşı kestaneci tek başına satış yapacak sokaklarda.