Bir zamanlar terör nedeniyle yasaklanan akşam liseleri, kademeli olarak kapatılacak
Çalışan veya başka bir nedenle örgün öğretim yapan okullara devam edemeyen yetişkinlere yönelik hizmet veren özel akşam liseleri de
teknolojik gelişmelere "yenildi" ve yerini "uzaktan
eğitim" veren Açıköğretim Lisesi'ne bıraktı.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) alınan bilgiye göre, çeşitli illerdeki 37 özel akşam lisesi, 2000-2001 eğitim - öğretim döneminden itibaren, mevcut öğrencilere mezun olma imkanı tanınarak, kademeli olarak kapatılacak. Ücret karşılığında hizmet veren özel akşam liselerinde halen 3 bin 500 civarında öğrenci öğrenim görüyor, 300'e yakın öğretmen görev yapıyor.
MEB yetkilileri, özel akşam liselerinin artık "işlevini tamamladığını" belirterek, hem maddi yönden, hem de sunduğu bazı kolaylıklar açısından Açıköğretim Lisesi'nin çok daha avantajlı duruma geldiğini ifade ettiler.
Yetkililer ayrıca, "Özel sektörün bir eğitim alanında faaliyet gösterebilmesi için, devletin de aynı alanda faaliyet göstermesi gerektiğini", ancak resmi akşam liselerinin 1992 yılında kapandığını bildirdiler.
Uzaktan ara
Akşam liselerinin kapatılmasının ardından, 1992'de açılan Açıköğretim Lisesi, çeşitli olanaksızlıklar nedeniyle yüz yüze eğitim yapan örgün eğitim kurumlarına devam edemeyen, "örgün öğretim" çağını geçiren veya liseye devam ederken Açıköğretim Lisesi'ne geçmek isteyen genç ve yetişkinlere hizmet veriyor.
Açıköğretim Lisesi'nde dersler "uzaktan eğitim" yoluyla izleniyor ve öğrenciler merkezi sınava giriyorlar.
Ayrıca, "Mesleki ve Teknik Açıköğretim Okulu" da meslek eğitimi almak isteyenlere hizmet veriyor.
1998-1999 öğretim yılı verilerine göre, Açıköğretim Lisesi'nde 202 bin 194, Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu'nda da 20 bin 280 kişi olmak üzere toplam 223 bin 184 öğrenci açıköğretim programlarında öğrenim görüyor.