The Others Almanya, Kaplan'a çete davası açtı

Almanya, Kaplan'a çete davası açtı

22.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Almanya, Kaplan'a çete davası açtı

Almanya, Kaplana çete davası açtı


       Almanya Federal Başsavcılığı, merkezi Köln'de bulunan sözde "hilafet devletinin" başı Metin Kaplan (46) ile örgütün önde gelenlerinden Hasan Basri G. (33) ve Harun A. (27) hakkında, suç örgütü kurmak ve suça teşvik etmekten Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde dava açtı.
       Başsavcılığın yazılı açıklamasında, bu kişilerin, Mayıs 1995'te kurdukları suç örgütüyle sözde "halife devletinin" çıkarlarını korumak ve bu amaçla muhalifler için alenen ölüm fetvası vermekle suçlandığı belirtildi.
       Başsavcılığın açıklamasında şöyle denildi:
       "Almanya'da 25 Mart'ta yakalanarak gözaltına alınan Metin Kaplan, 1984'te İslam Cemaati ve Cemaatler Birliği'ni (İCCB) kuran, bu örgütün adını 1992'de 'Anadolu Federatif İslam Devleti' (AFİD), 1994'te 'hilafet devleti' olarak değiştiren Adana eski müftüsü Cemalettin Kaplan'ın oğlu. Metin Kaplan, babasının ölümünden sonra 1995'te sözde devletin başına geçti."
       Kamuoyunda "kara ses" olarak bilinen Cemalettin Kaplan'ın ölümünden sonra sözde "hilafet devletinde" bölünmeler olduğu ve bu nedenle liderlik krizi ortaya çıktığı belirtilen açıklamada daha sonra şu görüşlere yer verildi:
       "Metin Kaplan, bu amaçla 1 Eylül 1996'da Berlin'deki bir törende kendisine muhalif olan Halil İbrahim Sofu'nun öldürülmesi için fetva verdi. Örgütten ayrıldıktan sonra kendisini halife ilan eden Sofu, 8 Mayıs 1997'de kimliği belirsiz üç kişi tarafından öldürüldü.
       Metin Kaplan, hakkında çıkarılan tutuklama emri nedeniyle 25 Mart 1999'da Köln'de gözaltına alındı. Haklarında dava açılan Hasan Basri G. ve Harun A. içinse tutuklama kararı bulunmuyor."