Cebeci Karakolu’nda bir vatandaşa dayak atıldığını gören semt sakini Pişkinsüt’ü aradı. Komisyon Başkanı uyardı, karakol ışıkları kapattı
İşkencenin rapor edilebilmesi için karakollara baskınlar düzenleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, ilk kez telefonda “canlı işkence" ihbarıyla karşı karşıya kaldı.
Komisyon Başkanı Sema Pişkinsüt geçen hafta heyecanlı bir sesle kendisine ulaşmaya çalışan bir vatandaşın telefonuna çıktı. “Cebeci Karakolu’nun karşısından arıyorum" diyen vatandaş, karakolun pencerelerinden polislerin içerde birini dövdüğünün açıkça görüldüğünü bildirdi. Dayak yiyen kişinin sesinin mahallede yankılandığını söyleyen vatandaş, buna bir
son verilmesi için Pişkinsüt’ten yardım istedi.
Telefonda baskın yaptı
Pişkinsüt, karakolu arayarak amire, “Karakolda ne yapıyorsunuz? Dayak mı atıyorsunuz? Pencerelerden görünüyormuş" diye sordu. Diğer meslektaşlarından farklı olarak “telefonla baskına uğrayan" karakol amiri, kısa bir süre durakladıktan sonra, “Böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını, her zaman yasalara uygun olarak davrandıklarını, kimseye kötü muamele yapmadıklarını" ifade etti.
Pişkinsüt açık olan diğer hattan ihbarcı komşuya karakolda ne yapıldığını sorunca, “Başkanım şimdi ışıkları söndürdüler. İçerisi görünmüyor" yanıtını aldı.
Telefonda “işkence yapmıyoruz" denen karakolda, ışıkların aniden söndürmesiyle işkence iddiasının doğruluğuna biraz daha inanan Pişkinsüt, karakol amirine işkence ve kötü muamelenin Türk polisi üzerinde bıraktığı olumsuz izlenimden söz etti. Pişkinsüt, Türkiye çapında yaptıkları karakol baskınları sonucu ortaya çıkan çalışmalarını anlatarak, bu konuda milletvekilleri gibi polislerin de üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.
“Sarhoş sesi olabilir"
Dayak atıldığı iddiasının odağındaki Cebeci Karakolu’nun kıdemli amiri Başkomiser İsmet Özdemir ise iddiaları yalanladı. Üç yıl önce “örnek karakol" seçilen Cebeci Karakolu’na ilişkin üstlerine hiçbir şikayet gitmediğini belirten Özdemir, “Bizde bırakın kötü muameleyi dayak bile olmaz. Bazen sarhoşlar olur. Belki vatandaş onların sesini duyup şikayet etmiştir" dedi.
Nezarethaneye yerleştirdikleri bir kamerayla üst kattaki monitörden gözaltında bulunanları izleme yönteminin uygulandığı karakolda kayıt defteri ise halka açık. Kapının hemen girişinde müracaat odasında gözaltı izleme tablosunda kimin gözaltında olduğu ne zaman getirildiği yazılıyor.
Dayak yiyen ortaya çıksın
Çankaya İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Mümin Tosyalı da iddiaları reddederek, “Çıkıp biri ihbarda bulunuyor. Adı yok. ‘Bu karakolda dayak yedik’ diyen biri varsa çıksın ortaya şikayet etsin. Eğer bir yanlışlık varsa kaynağını bulur gerekeni yaparız, önemli olan vatandaşın güvenliğini sağlarken en doğru şekilde yaklaşılmasını sağlamak" diye konuştu.
Tatil yerlerine baskın izni aldı
Karakol ve cezaevlerinde insan hakları ihlallerini inceleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, yazın çalışmak üzere Meclis Başkanlığı’ndan izin istedi. Sema Pişkinsüt başkanlığındaki komisyonun yaz aylarında Muğla’nın yanı sıra üç ile daha gideceği öğrenildi. Komisyon, Başkanlık’tan aldığı izinle 1998 yılında incelenen bütün illeri ikinci kez inceleyerek cezaevi ve karakol çalışmasını tamamlayacak.