The Others Ankara dış politikada atağa geçti

Ankara dış politikada atağa geçti

19.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demirel, 20 Şubat'ta Filipinler'den başlayacak turunda yılsonuna kadar Bangladeş, Romanya, Bulgaristan, Körfez ve Orta Asya ülkeleri, ABD, Gambiya, Fas, Bosna- Hersek, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya gidecek.

Ankara dış politikada atağa geçti




18 Nisan seçimleri yaklaşırken iç politik uyarıları ile gündeme oturan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dış politikada da gündemi belirleyecek çok yoğun bir programa hazırlanıyor.
Bu yıl sonuna kadar dünyayı gezecek olan Demirel, dünyanın dört bir yanından gelecek konukları Türkiye'de ağırlayacak. Eylül ayında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı konuk etmeye hazırlanan Demirel'in gezi programında Filipinler'den ABD'ye, Gambiya'dan Bosna - Hersek'e kadar çok sayıda ülke bulunuyor.

NATO ve D-8 Zirvesi

1999 yılı yurtdışı gezilerini 25 - 26 Ocak'ta Cezayir'e yaptığı resmi ziyaret ile başlatan Demirel, 20 - 24 Şubat günleri arasında Filipinler'e gidecek. 1 - 2 Mart'ta Bangladeş'i ziyaret edecek olan Demirel, burada D - 8 Zirvesi'ne katılarak Türkiye'yi temsil edecek. 3 Mart'ta Balkan Zirvesi için Romanya'ya günübirlik bir ziyarette bulunmaya hazırlanan Demirel, 22 - 23 Mart'ta Bulgaristan'a resmi ziyarette bulunacak.
1 - 4 Nisan tarihleri arasında hükümet kurma çalışmaları nedeniyle geçen Aralık ayında ertelediği Körfez gezisi çerçevesinde Bahreyn ve Katar'a resmi ziyaret yapacak olan Demirel, 20 Nisan'da ABD'ye gidecek ve NATO Zirvesi'nde konuşacak. Demirel'in ABD gezisi bir hafta sürecek.

Gambiya'dan Bosna'ya

Haziran ayı başında Özbekistan ve Kazakistan'a gidecek olan Demirel, programında bir değişiklik olmaması halinde 24 - 26 Haziran'da Bosna - Hersek'i, Eylül ayında da Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesi ve Dede Korkut'un 1300'üncü yıldönümü kutlamaları için Azerbaycan'ı ziyaret edecek. Eylül ve Ekim aylarında Fas ve Gambiya'ya resmi ziyarette bulunacak, yılsonunda da ertelediği Avustralya ve Yeni Zelenda gezisini gerçekleştirecek.

Chirac geliyor

Yıl boyunca çok sayıda meslekdaşını ağırlayacak olan Demirel, 18 Mart'ta Litvanya, 18 Mayıs'ta Polonya, 25 Mayıs'ta Finlandiya, 31 Mayıs'ta Çek Cumhuriyeti, 17 Haziran'da Romanya, 5 Temmuz'da Kırgızistan, 12 Temmuz'da Türkmenistan Cumhurbaşkanları'nı, Nisan ayında da Avustralya Genel Valisi'ni konuk edecek. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'da Eylül ayında Demirel'in konuğu olarak Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor.
Demirel, "yüzyılın son büyük zirvesi" olarak adlandırdığı Kasım ayında İstanbul'da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'nde de dünya liderlerini ağırlayacak. Demirel, ABD Başkanı Bill Clinton'ın katılımının da beklendiği AGİT Zirvesi'nin yanısıra, Eylül ayında Osmanlı Devleti'nin 700'üncü yılı kutlamaları çerçevesinde de çok sayıda devlet adamını konuk edecek.

Chirac: Türkiye'ye güvenim tam

TERÖRİST başının Türkiye'ye getirilmesi ardından "sorgulama" süreci açılırken uluslararası platformda "adaletli yargılama" tartışmaları gündeme geldi. Kimi ülkenin yönetimleri ve hukukçular, "adaletli yargı" çağrısı yapıyorlar. Kimi liderler, Türkiye'de yapılacak "Apo duruşmaları" nın hukuk kurallarına uygun yürütüleceğinden kuşku duymadıklarını ifade ediyor.
Baskı görünümü yansıtan bazı "adaletli yargı" çağrılarına karşı Ankara ise "Türk adaletinin hiçbir müdaheleye açık olmaksızın adil bir yargılama sürecini gerçekleştireceği ve bu iddiaların arkasındakileri utandıracağı" mesajını verdi. Türkiye, yargılama sürecinde "teftiş" amaçlı girişimlerin asla kabul etmeyeceğini "kesin" dille ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ABD ziyareti öncesinde bir demeç vererek Abdullah Öcalan'ın, hukuk devleti prensiplerine saygılı bir şekilde yargılanacağına inandığını söyledi.
Rusya'yı ziyaret eden Suriye Dışişleri Faruk El Şara'da yaptığı bir açıklamada "Öcalan konusu Türkiye'nin iç sorunudur. Öcalan'ın yargılanmasına karışmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.
Almanya'nın Moskova Büyükelçisi Ernst - Jorg von Studnitz, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, bölücü terör örgütü başının yargılanması konusunda, "Egemen bir ülke olan Türkiye'nin mahkemelerine karışamayız" şeklinde konuştu.
İngiltere hükümeti, Türkiye'den, başı Abdullah Öcalan'ın hukuka saygılı bir şekilde yargılanmasını ve fiziken zarar görmemesinin garanti edilmesini isteyacağını bildirdi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), terör örgütü başı ile ilgili olarak en yakın zamanda Türkiye'ye heyet göndermek istediğini açıkladı.