The Others Apo'nun hukuki şansı yok

Apo'nun hukuki şansı yok

04.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Apo'nun hukuki şansı yok

Aponun hukuki şansı yok

       AVRUPA'da girmek istediği her ülkeden kovulan Abdullah Öcalan'ın, hukuki düzeyde de hiçbir şansı bulunmadığı bildirildi.
       Hollanda, Öcalan'ın ülkeye geldiği ya da uçağına iniş izni istediği yolundaki haberler nedeniyle yalanlama üzerine yalanlama yaparken, "Schengen anlaşması kapsamındaki hiçbir ülkenin Apo'yu kabul etmesinin mümkün olmadığını" açıkladı.
       Çetebaşının Hollandalı avukatı Britta Bohler de, Apo'nun "can güvenliğinin tehlikede" olduğunu iddia ederken, "güvenilir bir yerde" bulunduğunu ve kendisini kabul edecek bir ülke aradığını duyurdu. Avukat Bohler, "Lahey'deki Uluslararası Daimi Hakem Mahkemesini devreye sokacak bir öneri" hazırlamış olduklarını bildirdi.
       İngiltere'de Essex Üniversitesi profesörlerinden Jesse Gilbert ise, Öcalan'ın Lahey'deki mahkemeye başvurma hakkına sahip olmadığını söyledi. Prof. Gilbert'e göre, "1900 yılında kurulmuş olan Daimi Hakem Mahkemesi, devletler arasındaki anlaşmazlıkların barışçı yollarla çözümü için var. Oysa Öcalan bir devletin değil, bir örgütün temsilcisi. Bu yüzden de mahkemeye başvurma hakkına sahip değil."
       Hukukçular Türkiye'nin Öcalan'a sığınak sağlamamaları için uyardığı Avrupa ülkelerini, toprklarına ayak bastığı anda tutuklamayarak uluslararası anlaşmalara uymadıkları gerekçesiyle dava edebileceklerini bildirdi.
       Türkiye'ye bu hakkı veren anlaşmalara bütün Avrupa ülkeleri taraf. Uzmanlara göre, Avrupa ülkeleri, topraklarına gelen Öcalan'ı tutuklayıp Türkiye'ye iade etmezlerse, Terörle Mücadele Anlaşması'nın 6. madddesi uyarınca hemen tutuklayıp yargılamak zorundalar. Türkiye'nin bu konuda bir talepte bulunmasına da gerek yok.