The Others Aram Tigran’ın cenazesi

Aram Tigran’ın cenazesi

17.08.2009 - 00:43 | Son Güncellenme:

Yunanistan’da 8 Ağustos’ta geçirdiği beyin kanaması sonucu ölen ve Diyarbakır’a gömülmeyi vasiyet eden Ermeni asıllı sanatçı Aram Tigran’ın vasiyetinin yerine getirilmediğini DTP’liler bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Aram Tigran’ın cenazesi

Milliyet 12 Ağustos 2009 tarihli sayısında haberi “Ermeni sanatçının cenazesi Diyarbakır’a getirilemedi” başlığı ile verdi. DHA’nın haberinde DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş’ın Türk vatandaşı olmayan Tigran’ın cenazesinin Diyarbakır’a getirilmesi için henüz onay alamadıklarını belirterek “Bir sanatçı sırf etnik kimliğinden ve söylediği türkülerin dilinden dolayı, vasiyeti gereği istediği topraklara defin edilemiyor” dediği belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de katıldığı toplantıda cenazenin beş gün bekletilmesinin doğru olmadığı, vasiyetinin yerine getirilmesi gerektiği bilgisine yer verildi.
Deniz Kıymetli adlı bir okurumuz soruyor:
“Tigran bir vasiyette bulunmuş, beş gün cenazesi getirilemiyor. İyi de biz zaten getirilemediğini biliyoruz. Cenaze ‘getirilemiyor’ demek yerine ‘onay verilmiyor’ denilebilirdi. Milliyet kaçak’ güreşiyor. Ayrıca zaten haberde kim onay vermiyor? Niye vermiyor? Bu bilgiler dahi yok. Peki niye yok?”

Ombudsman’ın notu:
DTP’li milletvekilleri ile Diyarbakır Belediye Başkanı, Tigran’ın cenazesi Diyarbakır’a getirilemediği için toplantıyı düzenledi. Dolayısıyla “Ermeni sanatçının cenazesi Diyarbakır’a getirilemedi” başlığı okurun da belirttiği gibi zaten bilineni haber veriyor. Haberde neden getirilemediği, kimin hangi gerekçelerle neden onay vermediği, bu tür durumlarda hukuki sürecin nasıl işlediği gibi konular üzerinde durulabilirdi.
Okurlarımız için biraz araştırdık; Tigran’ın ailesinin Türkiye’nin Yunanistan’daki Pire Konsolosluğu’na vasiyet üzerine başvuruda bulunduğu, konsolosluğun durumu Dışişleri Bakanlığı’na ilettiği, Dışişleri Bakanlığı’nın da İçişleri’ne bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanlığı’na durumu bildirdiği anlaşıldı. Emniyet’in de talebe hukuki gerekçelerle onay vermediği öğrenildi. Türkiye’de yasalara göre, Türk vatandaşı olmayanlar, vasiyet bile etseler Türk topraklarında gömülemiyor. Yasaların üzerine çıkan durumlar da yok değil. Bunun için de Bakanlar Kurulu’nun izni gerekiyor.