The Others Bakan Türk'ün Mars heyecanı

Bakan Türk'ün Mars heyecanı

13.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bakan Türk'ün Mars heyecanı

Bakan Türkün Mars heyecanı

ABD'li bilimadamlarının tüm dünyanın ilgisini çeken Mars'la ilgili çalışmaları ve uzaya gönderilen akıllı robot Sojourner'in yolculuğu Türkiye'de en çok kabinenin yeni Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk'ü heyecanlandırdı.
Ortaokul öğrencisiyken 1950 yılında "Yeşil Giresun" adlı gazetede "Mars'ta hayat var mı?" konulu dizi yazı yazan ve Mars'ın bugünkü halini tarif eden Türk, 1969 yılında Milliyet Gazetesi'ne gönderdiği bir yazısında "20. yüzyıl bitmeden Ay'dan sonra Mars'a (Merih) gidileceğini" belirtmişti. Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk, yıllar sonra tahminlerinin gerçekleşmesini görmekten mutluluk duyuyor. Türk, "NASA'da bilimadamlarının arasında Mars heyecanını paylaşmak isterdim. `Böyle bir uzay ekibinde yer alır mısın?' diye sorsalar hiç düşünmeden kabul ederdim. Mars'ta hayat izi olduğuna inanıyorum" dedi.
Kabinenin uzay ve bilime meraklı bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, 5 Temmuz'da Nasa'nın uzaya fırlattığı "Kaşif"i ve "Tanrı misafiri" olarak adlandırılan akıllı robot Sojourner'in çalışmalarını heyecanla izliyor. Çocukluğundan beri uzaya büyük ilgi duyduğunu, uzay fizikçisi olmak isterken sonradan hukuk fakültesini seçtiğini kaydeden Hikmet Sami Türk, Mars'a ilgisinin çocukluğunda başladığını belirterek, şunları söyledi:
"Karadeniz'in en büyük gazetesi `Yesil Giresun'da 1950'de uzayla ilgili bir dizi yazı yazdım. O zaman Mars'ı biz Merih olarak adlandırdığımız için `Merih meskun mu? Yani Merih'te hayat var mı?' diye başlık atmıştım. Babamın kitaplığından yararlanmış, Mars'la ilgili bütün bilgileri toplamıştım. Bilgiler teleskopla elde edilen bilgilerdi. 28 gün boyunca Mars'ın adının renginin kızıllığından dolayı savaş ve kanı anımsattığı için Yunan mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'ın adından geldiğini ve yüzeyinin düzleştiğini, sularının azaldığını yazmıştım. Mars, güneş sisteminde dünyaya en çok benzeyen gezegendir. Teleskop görüntülerindeki çizgiler kanal olarak düşünülmüş ve Mars'ta bir zamanlar bol su bulunduğu, ama sonradan suların yok olduğu yorumlanmıştı. O zaman birgün insanların uzaya başka gezegenlere hayat izi arayacağını yazmıştım. Bugün bilimadamlarının verdiği bilgilerden 47 yıl önceki tahminlerimizin doğru olduğu ortaya çıkıyor"
1969 yılında da Ay'a ayak basan ABD'lilerin çalışmaları sırasında, Milliyet Gazetesi'nin "Düşünenlerin Düşüncesi" köşesine, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi olduğu dönemde başka bir yazı yazan Türk, yazısında "Ay'dan sonraki hedef doğal şartlarıyla yeryüzünü andıran Merih gezegeni olacak. 20. yüzyıl tamamlanmadan güneş sistemimizin diğer gezegenlerine hiç değilse insansız araçlarla ulaşılacağı umuluyor" demişti. Mars'a insansız uzay aracı "Kaşif" in gönderildiğini görmekten mutlu olduğunu belirten Türk, şöyle dedi:
"Tahminimi bilimsel veriler sonucu yapmıştım. Her zaman bilime inancım tam olmuştur. Mars'a gidileceğine ve hayat izine rastlanacağına inanıyordum. Bilim öyle ilerleyecek ki başka gezegenlere seyahatlar olacak. Mars'a uzay aracı gönderilmesinin en uygun zamanıydı. Çünkü Mars yörüngesinde hareket ederken her 14 yılda bir dünyaya yaklaşır. Şimdi yakınlaştığı 14. yılın içindeyiz. Bilimadamları aracı bu nedenle 1997 yılında gönderdiler"
Mars'a uzay aracı gönderilmesinin insanlık için büyük bir başarı olduğunu kaydeden Türk, "İnsanlar gelecekte başka gezegenlere yerleşeceklerdir. Türkiye'nin de bu çalışmalarda yer almasını diliyorum. Atatürk'ün gösterdiği hedefi izlersek, onun dışında bağnaz boş düşüncelere kendimizi kaptırmazsak, bilim yolunu izlersek, Türkiye de bu çağı yakalayacaktır" dedi.