24.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Balık tazeyse yoğurtla yenebilir
Balık yendiğinde genel olarak oluşan iki tip zehirlenme vardır. Bunlardan birincisi, tropik sularda yaşayan balıklardan kaynaklanır. Bu balıkları yemek, ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Bu tipteki zehiri pişirerek veya dondurarak balıktan uzaklaştırmanız mümkün değildir ve ülkemizde çok sık karşılaşılmaz.
Histaminden kaynaklanan zehirlenme ise en bilinen zehirlenmedir. Balığın içindeki histamin denilen bir proteinin miktarı, bayat balıkta artış gösterir. Yakalandıktan sonra hızlıca soğutulmayan balıkta histamin artışı görülür ve siz bu şekilde beklemiş balığı tükettiğinizde histamin vücudunuzda alerjik reaksiyonlara ve beraberinde olumsuz etkilere, zehirlenmelere yol açabilir.
Yoğurtta da histamin adlı madde bulunur. Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmez. Ancak burada önemli olan balığın tazelik derecesidir. Bu nedenlerden dolayı eğer balığınızın tazeliğine güveniyorsanız balıkla birlikte yoğurt tüketmenizin herhangi bir sakıncası olmayacaktır.
Yukarıda bahsedildiği gibi uygun koşulda hazırlanmamış balıkları yiyen herkes balık zehirlenmesiyle karşılaşabilir. Temiz sulardan elde edilmiş ve daha sonra uygun şekilde temizlenip depolanmış ve pişirilmiş balık, süt, yoğurt veya peynirle yendiğinde zehirlemez. Ancak bu besinlerden birisine özel bir alerjik hassasiyeti olan kişi için durum farklıdır.
Zehirlenmenin en belirgin belirtileri bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi ve uyuşukluktur. Kişi üşümese bile kendini üşüyormuş gibi hissedebilir. Zehirlenme semptomları, balığı yedikten yaklaşık 20 - 30 dakika içerisinde başlayabilir.
Balık zehirlenmesinden korunmak için
Dondurulmuş balıkları güvendiğiniz markalardan almalı ve eve götürürken soğuk zinciri muhafaza edecek özel poşetlere koymalısınız.
Balığın taze olduğundan emin olmalısınız. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur.Taze balığın derisi gergin ve parlaktır. Balığa parmağınızla dokununca oluşan çukur hemen düzelir.
Taze balığın solungaçları canlı ve parlaktır.Balık dondurulacaksa mutlaka temizlenmesi gerekir.
Balık oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.Çözdürülmüş balık tekrar dondurulmamalıdır.
Günde bir elma önerisi gerçek mi?Sert orta boy soyulmamış bir elmayı ısırarak yiyin ve dört gram posayı sadece 80 kaloride alın. Bu posa miktarı, yetişkinlere önerilenin yüzde 15’idir. Elmanın çözünen posası yaÇ asitlerine bağlanarak, onların salınımını engeller.
Kan kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Çözünmeyen posası ise bağırsak sisteminde atıkların daha hızlı geçişine kolaylık sağlar. Elmaların özellikle kabukları kuarsetin ile yüklüdür. Bu güçlü bir antioksidandır. Bu antioksidan, kanser hücrelerinin büyümesini ve dağılmasını azaltır. Ayrıca kan damarlarını yaÇ depositlerinden koruyarak kalp sağlığında da yardımcı olur. Daha fazlası, elma suyundaki tanenler diş etlerinizin sağlıklı bir şekilde korunmasına yardımcıdır. Ayrıca C vitamini elmanın kabuğunda daha fazla bulunur.