The OthersBarış Nobeli doktorlara

Barış Nobeli doktorlara

16.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Barış Nobeli doktorlara

Barış Nobeli doktorlara


Dış Haberler Servisi


Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (Medicins sans Frontieres) bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Marmara depreminde, ilk 24 saatte bölgeye yardım ulaştıran örgüte, "çeşitli kıtalardaki öncü insani çalışmaları" nedeniyle ödül verildiği bildirildi.
Norveç Nobel Komitesi'nin açıklamasında, "Sınır Tanımayan Doktorlar'ın, kurulduğu 1970'lerden bu yana doğal ya da insan kaynaklı tüm felaketlerde zarar görenlerin, mümkün olan en kısa sürede ve etkili bir şekilde profesyonel yardıma hakkı olduğu ilkesinden hareket ettiği" kaydedildi.
Örgütün, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki merkezinden yapılan açıklamada ise, Nobel Barış Ödülü'nü almaktan "büyük mutluluk ve gurur" duyulduğu belirtilerek şöyle denildi:
"Sadece kendimiz için değil, yardım bölgelerinde çalışan ekiplerimiz adına da mutluluk duyuyoruz. Asıl ödüllendirilen, onların tehlikenin göbeğindeki insanlara yardım için harcadığı çabalardır."
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, "Bu Fransa için bir gururdur" diye konuştu.

Depremde uzanan ilke el

1971'de, gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara yardım ulaştırılması amacıyla bir grup gönüllü Fransız doktor tarafından kurulan örgüt, 17 Ağustos'ta Marmara'yı sarsan depremde ilk 24 saat içinde bölgeye ekiplerini gönderdi. İlk aşamada bölgede keşif çalışmaları yapan Sınır Tanımayan Doktorlar, ardından tedavi çalışmalarına başladı. Örgüt, yılda yaklaşık 80 ülkeye iki bin doktorla hizmet götürüyor.

Deprem günlüğü yazdılar

Marmara depremine yardım için gelen Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Hollandalı Dr. Raymond Vanholder Türkiye'de yaşadıklarını günlük haline getirerek internette yayınladı.
"Çok üzgünüm. Ne yaparsak yapalım burada yeterli olmuyor" diyen Ghent Üniversite Hastanesi doktorlarından Vanholder, deprem bölgesinde hissettiklerini şöyle anlattı:
"Sokaklar sürrealizm kokuyor. Yetersizlik gözyaşları dökmemek için kendimi zor tutuyorum. Buradaki görüntüler ömür boyu zihnimden silinmeyecek. Betona vurma sesi işittiğimde ya da kazma gördüğümde bile bu görüntüler tekrar tekrar beynime üşüşecek."
Deprem bölgesinde kaldığı süre boyunca sabahları okunan ezanın sesine alıştığını kaydeden Vanholder, Türkiye'den ayrıldıktan sonra hissettiklerini ise şöyle dile getirdi:
"Eve dönmek üzere uçağa bindim. Artık duygularımı kontrol edemiyorum. Herhalde karımı görür görmez ağlayacağım. Sağlam toprağa ayak basacağım ve sallanmayan yatakta uyuyacağım için mutlu, ama Marmara'dan ayrıldığım için üzgünüm. Buradaki sabahların sessizliğine alışamayacağım."

Nobel Barış Ödülü'nü altın listesi

1998 - David Trimble ve John Hume, Kuzey İrlanda
1997 - Jody Williams ve Uluslararası Karamayınlarını Yasaklama Kampanyası, ABD
1996 - Filipe Ximenes Belo ve Jose Ramos Horta, Doğu Timor
1995 - Joseph Rotblat ve Pugwash Bilim ve Dünya Olayları Konferansı, İngiltere
1994 - Yaser Arafat, Gazze ve İzak Rabin ile Şimon Peres, İsrail
1993 - Nelson Mandela ve F. W. de Klerk, Güney Afrika
1992 - Rigoberta Menchu, Guatemala
1991 - Aung San Suu Kyi, Burma
1990 - Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği
1989 - Dalai Lama, Tibet
1988 - Birleşmiş Miletler Barışgücü Operasyonları

KEŞFETYENİ
27 yıl sonra 'Ruhsar' itirafı! 'Sezen Aksu’yu ben eledim'
27 yıl sonra 'Ruhsar' itirafı! 'Sezen Aksu’yu ben eledim'

Cadde | 15.05.2025 - 13:13

Ünlü oyuncu Hande Ataizi, 90'ların fenomen dizisi "Ruhsar"la ilgili yıllar sonra dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Yazarlar