The OthersBaşbakanlık’tan 8 tablo çalındı

Başbakanlık’tan 8 tablo çalındı

27.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başbakanlık’tan 8 tablo çalındı

Başbakanlık’tan 8 tablo çalındı


ÖNDER YILMAZ Ankara


Başbakanlık ve Başbakanlık Konutu'ndaki milyonlarca dolar değerindeki 8 tablonun kayıp olduğu ortaya çıktı. Başbakan Bülent Ecevit'in "Tabloları bulun" talimatına karşın bulunamayan ve çalındığı anlaşılan tablolardan ikisinin, kuşkulu bir yangınla kül olan Sait Halim Paşa Yalısı'ndan Başbakanlık Konutu'na gönderilen tablolar olduğu anlaşıldı.
Başbakanlık ve Bağlı Kuruluşlar bünyesinde 1998'de yapılan demirbaş sayımı sırasında, mevcut 190 tablodan 6'sının kayıp olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine konu, sayımı yapan bürokratlarca Ecevit'e iletildi. Ecevit, bunun üzerine tabloların bulunmasını istedi. Ancak tüm aramalara rağmen tablolar bulunamayınca, Ecevit, soruşturma talimatı verdi. Talimat üzerine hareket geçen Başbakanlık Teftiş Kurulu, hangi tabloların kaybolduğunu ve bu kaybolan tabloların hangi makamın sorumluluğunda olduğunu tek tek tespit ederek, 12 Haziran 2000'de raporunu hazırladı.

İki kayıp da Sait Halim Paşa'dan
Başbakanlık Teftiş Kurulu, soruşturma sırasında, Sait Halim Paşa Yalısı'ndaki yangının ardından Başbakanlık Konutu'na devredilen tabloları da incelemeye aldı. Bu tabloların da kayıp olduğu yönündeki iddialar üzerine ikinci bir inceleme daha başlatan Kurul, Sait Halim Paşa Yalısı'ndaki tablolardan 15'nin tamamen yandığını, 16'sının Mimar Sinan Üniversitesi'ne devredildiğini, 4 tablonun da halen yalıda bulunduğunu belirledi. Kurul, Başbakanlık Konutu'na gönderilen 16 tablodan da ikisinin kayıp olduğunu tespit etti.
Teftiş Kurulu, tabloları Ankara'ya getirip Başbakanlık Konutu'na teslim eden Ali Özdağ ile teslim alan Turgut Karagöz'ün ifadelerine başvurdu. 8 Mart 2000'de ifadesi alınan Karagöz, tabloları teslim aldığında çok sıkı sarılı olduğunu, bu nedenle açıp bakmadığını belirterek, "Bir hafta sonra baktığımızda bir tablonun eksik olduğunu gördük. Ancak aynı tablodan iki tane vardı. Bunlardan biri kopyaydı" dedi.

Dava açılıyor
Kurul, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmasını isterken; Ecevit, soruşturma onayı verdi. Ecevit'in onayı üzerine, Başbakanlık Müsteşarlığı 21 Temmuz 2000'de, Başbakanlık Hukuk Müşavirliği'ne raporu göndererek dava açılması için gereken işlemin başlatılmasını istedi. Hukuk Müşavirliği eksik noktaları da içeren uyarı yazısıyla, konunun Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğü'ne havalesi gerektiğini Müsteşarlığa iletti. Müsteşarlık, 3 Ağustos 2000 tarihli bir yazıyla, Teftiş Kurulu raporu ve ekli belgeleri Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğü'ne göndererek dava sürecinin başlatılmasını istedi. Tabloların gerçek değerinin anlaşılması için de çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.

Hangi tablolar eksik?
* Turgut Zaim, 69 * 72 ebadında, "Köprü - Kırşehir" adlı yağlı boya tablo.
* Turgut Zaim, 34 * 41 ebadında, "Anne - Çocuk" adlı yağlı boya tablo.
* R. Avcil, 30 * 63 ebadında, "Meyveler" adlı yağlı boya tablo.
* Cafer Bater, 26 * 34 ebadında, "Cami ve Köy" adlı sulu boya tablo.
* Nusret İstinyeli, 22 * 32 ebadında, "Sonbaharda Evler, Bahçeler" adlı yağlı boya tablo.
* H.Vecihi, 79 * 69 ebadında, "Cami Manzaralı" adlı yağlı boya tablo.
* S. H. Paşa Yalısı'ndan gönderilen ve 17 - 6 demirbaş kayıtlı "İhtiyar Şekerci ve Müşteriler" adlı yağlı boya tablo.
* S. H. Paşa Yalısı'ndan gönderilen ve 36 - 1 demirbaş kayıtlı "Tepebaşı'ndan İstanbul" adlı tablo.