The Others Başkanlık Divanı'nda yok

Başkanlık Divanı'nda yok

01.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başkanlık Divanı'nda yok

Başkanlık Divanında yok


Hatice Gürel Ankara


Türbanlı FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı, yarınki yemin töreninde en genç ikinci milletvekili olarak hak kazandığı "divan katipliği" için kürsüye çıkmayacak.
Yüksek Seçim Kurulu'nca bildirilen en genç altı isim arasında ikinci olan Kavakçı'nın, TBMM'yi arayarak kürsüye çıkmak istemediği bildirildi. Bunun üzerine DSP Edirne Milletvekili Şadan Şimşek ile Kavakçı'nın yerine DSP Adana Milletvekili Tayyibe Gülek görevlendirildi. Bu ikili, DSP İstanbul milletvekilleri Cahit Savaş Yazıcı ve Fadıl Ağaoğlu ile nöbetleşe görev yapacak.
Genel Kurul'a girmesi halinde Kavakçı, en yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı'nın üstlenecek olan Ali Rıza Septioğlu tarafından önce başını açması için uyarılabilecek. Kavakçı'nın türbanını çıkarmadan salonda kalmakta ısrar etmesi durumunda oturuma ara verilebilecek.
Kavakçı'nın kürsüye gelmesi durumunda, Septioğlu mikrofonu keserek, içtüzüğün "yeminin yüksek sesle okunmasını" hükme bağlayan üçüncü maddedeki koşulun sağlanmasını engelleyebilecek.
Yemin için bağlayıcı bir süre bulunmuyor. Özlük hakları da seçilme anında başladığı için Kavakçı'nın maaşı tahakkuk ettirilecek. Kavakçı'nın bu sürede rapor almaması halinde, bir ay içinde beş birleşim bulunmadığı için milletvekilliğinin düşmesi de gündeme gelebilecek.