The Others Bergama'da anlaşma sağlandı

Bergama'da anlaşma sağlandı

30.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bergama'da anlaşma sağlandı

Bergamada anlaşma sağlandı


BERGAMA - Milliyet


       Bergama Cezaevi'nde dört gün önce ortaya çıkartılan tünelin ardından siyasi tutuklu ve hükümlülerin sürdürdüğü direniş, anlaşmayla sonuçlanırken kazılan 105 metrelik tünel basın mensuplarına gezdirildi.
       Tahrip olan koğuşları ve tüneli basın mensuplarına gezdiren Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Berke, koğuşlardaki aramalarda ele geçirilen yasadışı sol örgütlere ait bayrak, tünel kazımında kullanılan şişler, demir çubuklar ve dokümanı gösterdi.
       Berke, tünelin derinliğinin 3 metre 80 santimetre, genişliğinin 35 x 40 santimetre olduğunu kaydetti. Berke, tünelin cezaevi istinat duvarına 90 metre, ana binaya ise 105 metre mesafede olduğunu ve cezaevi çıkışına 15 - 20 metre kala fark edildiğini ifade ederek, tünelin şişlerle kazıldığını söyledi. Berke, şöyle konuştu:
       "Çıkan toprakları kazaklara ve bez eşyaya doldurmak suretiyle tüneli tahkim etmişler. Tünel, DHKP / C'lilerin kaldığı koğuşta başlıyor. Yön tayini için ip ve aydınlatma için elektrik telleri bulundu. Tünelin kazımının, yaklaşık 1.5 senelik bir süre zarfında gerçekleştiğini tahmin ediyorum."
       Cezaevinin bulunduğu bölgede zeminin yumuşak toprak olduğunu ve bu nedenle kolayca kazılabileceğini belirten Berke cezaevindeki zararın 100 milyar lira civarında olduğunu belirtti.
       Bergama Cezaevi Müdürü Nedim Elbistanlı, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Berke ve Cezaevi Savcısı Gürman İlhanoğlu ile tutuklu ve hükümlü yakınlarını temsilen İHD İzmir Şube Başkanı Avukat Ercan Demir ile ÇHD İstanbul Şube Başkanı Murat Çelik'in görüşmesi anlaşmayla sona erdi.
       Çelik şunları söyledi: "Karşılıklı görüşmelerde buradaki tutuklu ve hükümlülerin başka cezaevlerine sevkine karar verildi. 75 siyasi tutuklu ve hükümlünün aynı anda başka bir cezaevinde barınacağı yer olmadığından, Buca'ya sevk edildi. Tutuklu ve hükümlülerin sağlıkları hakkında teminat aldık."

Yazarlar