04.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Cuma günkü yazımda en sık görülen besin alerjilerini ve belirtilerini anlatmıştım. Ancak alerjiye sebep olan gıda maddesi belli olduktan sonra hazır gıda satın alırken daha dikkatli olmanız gerekiyor. Süt, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, fındık, fıstık ,tahıllar, baklagiller, etler, meyve ve sebzeler, baharatlar, bal, çikolata değişik alerjenler içerebilir. Ancak çocuğunuzda veya sizde süt alerjisi varsa sadece süt içemeyerek bu durumdan korunamazsınız süt yapısındaki ticari formları da öğrenmeli ve dikkat etmelisiniz örneğin ''kazein'' veya ''kazeinat'' gibi. Aşağıda yaygın alerjenlerin sorumlu yapıları hakkında detaylı bir liste var. Yiyecekleri satın alırken mutlaka içindekileri okuyun.
Bazı çalışmalara göre erkekte de kadındaki kadar sık görüldüğü ancak erkeklerin bu şikâyetle doktora gitmekten kaçındığı bildirilmektedir. Spesifik bir neden tanımlanamamış olmasına rağmen besin intoleransı ve alerjilerinde etkisi artabilir. Stres ve duygusal durum bozukluğu ve psikosomotik bir rahatsızlıkla belirtileri daha da kötüleşebilir. IBS’ nin tedavisinde başarılı olabilmek için stres ve beslenmeye çok dikkat edilmelidir. İlk önce hangi besinlerin bu sendromu artırdığı bulunmalıdır.
IBS yapısal bir bozukluk olmayıp bağırsaklarda anormal kas kontraksiyonu ile kendini gösterir Kolonun aşırı ve /veya düzensiz çalışması sonucu meydana gelir belirtileri kişiden kişiye değişir. Genelde 3 farklı tipte ortaya çıkar;
Mukoz kolit adı verilen kronik sulu mukuslu dışkı görülebilir.
Spastik ve mukoz kolit olan değişimli olarak ishal ve kabızlık görülebilir.
Şikâyetleri azaltmak için
Günde 5 - 6 öğün tüketin.
Besinler yavaş tüketilmelidir. Hızlı tüketimde hava yutma söz konusudur bu da bağırsak haraketlerini artırıp gaza neden olur.
Çok çiğnenmesi gereken besinlerin hazmı daha zordur. Bu nedenle küçük parçalar halinde besinleri tüketin.
Besinler çok sıcak veya soğuk tüketilmemelidir.
Diyetteki yağ miktarının fazla olması bağırsak hareketlerini artırıp ishale neden olabilir. Bu gibi durumlarda diyetteki yağ azaltılabilir.
Genelde az posalı beslenilmeli. Ancak kabızlık gelişirse posa tüketimi artırılabilir.
Su tüketimi artırılmalı ancak çok soğuk olmamalıdır.
Kızartılmış ve diğer yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Kurubakla-giller gibi gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır.
Çiğ sebze ve meyveler, süt ürünleri semptomları artırabilir dikkatli tüketilmelidir.
Tuzlanmış ve tütsülenmiş etler, kabuklu deniz hayvanları, sirke, acılı baharatlar ve katkı maddeleri semptomları artırabilir.
Probiyotik yoğurtlar içerdikleri yararlı bakterilerle bağırsak florasını düzenler, sindirime yardımcı olur ve semptomları azaltabilirler.
Stres IBS belirtilerini artırmaktadır bu nedenle kişiler kendilerini rahatlatacak yoga, meditasyon gibi aktiviteler yapabilir.
Nane, rezene ve papatya çayları şişkinlik ve gazı gidermede yardımcı olabilir .