The Others Bilecik'te nefes nefese yarış

Bilecik'te nefes nefese yarış

07.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilecik'te nefes nefese yarış

Bilecikte nefes nefese yarış


16 bin seçmenli Bilecik’te iptal edilen belediye başkanlığı seçimi dün yinelendi. Yarış, iptal edilen seçimin galibi CHP ile MHP arasında geçti

Can Hacıoğlu Bilecik


Bilecik'te 18 Nisan'da CHP adayı Yaşar Tüzün'ün kazandığı, ancak oy pusulasında BBP ambleminin yer almaması nedeniyle iptal edilen seçimler, dün yenilendi. 16 bin 219 seçmenin bulunduğu ilde 84 sandıkta oy kullanıldı.
Yenilenen seçim bölgeleri arasındaki en çok seçmene sahip kentte oy verme işlemi 07.00'de başladı. Vatandaşlar seçime yoğun ilgi gösterirken, bazı partiler de, seçmenleri sandık başına götürmek için özel çaba harcadı. Eskişehir'deki parti örgütlerinden destek alan adaylar da, sandık başlarındaki gelişmeleri yakından izledi.

Gözler CHP adayında

Partiler seçime 18 Nisan'daki adaylarıyla katılırken, bağımsız adaylar Cengiz Doğan ve Hulusi Hızlı adaylıktan çekildiler. Bu adayların önceki seçim aldığı 454 oyun bu yarışta hangi adaya gideceği merak ediliyor. Partililer, önceki seçim yarışının 667 oyluk bir farkla CHP lehine sonuçlandığına dikkat çekiyor.
CHP Genel Başkanı Altan Öymen de, kentteki mitinginde seçmenden partisine aynı desteği göstermesini istemişti.
CHP, Tüzün ile belediye başkanlığını korumaya çalışırken, diğer partilerin adayları ise şöyle:
Hanife Olgun (İP), Mehmet Seven (ANAP), Hasan Aydın (BBP), İrfan Bayındır (DSP), Orhan Şişman (FP), Erol Fındık (LDP), Yusuf Subaşı (DYP), Sami Akoğlan (MHP).

667 oy farkı var

Tüzün, 18 Nisan'da en yakın takipçisi MHP adayı Sami Akoğlan'dan 667 oy fazla alarak ipi göğüslemişti. 14 bin 88 oyun geçerli sayıldığı 18 Nisan'da oyların partilere göre dağılımı şöyleydi:
"CHP: 3 bin 627, MHP: 2 bin 960, ANAP: 2 bin 148, DSP: bin 874, DYP: bin 555, FP: bin 396, İP: 18, bağımsızlar: 454."

Üç ilçe ve beş beldede seçim

Çeşitli gerekçelerle seçimlerin iptal edildiği bir il, üç ilçe ve beş beldede belediye başkanlığı, üç beldede de dün yapılan belediye başkanlığı ve belediye meclisi seçimlerinde, DYP'nin Erzurum'un Çat ilçesinde değiştirdiği aday dışında, tüm partiler 18 Nisan'da gösterdikleri adaylarla seçimde yarıştı.
Seçimlere ANAP 10, MHP dokuz, FP ve DYP sekizer, DSP ve CHP beşer, BBP üç bölgede girerken, bir bölgede de bağımsız aday seçime katıldı.
Seçimlerin yapıldığı diğer yerleşim yerleri ve seçmen sayılarıyla 18 Nisan'da kazanan adaylar ve partileri şöyle:
Belediye Başkanlığı: "Aksaray - Gülağaç (3 bin 297) - DYP'li Latif Orçun, Erzurum - Çat (2 bin 190) - DYP'li Mirza Kurt, Samsun - Ayvacık (3 bin 989) - FP'li Mahmut Beyazoğlu, Samsun - Çarşamba - Hürriyet (bin 351) - FP'li Mehmet Aydın, Burdur - Çeltikçi - Bağsaray (bin 384) - ANAP'lı Mehmet Ali Ongun, Aydın - Söke - Sazlıköy (3 bin 179) - CHP'li Mustafa Satık, Manisa - Saruhanlı - Hacırahmanlı (2 bin 521) - ANAP'lı Fehmi Anadolu, Kahramanmaraş - Merkez - Karadere (bin 637) - DYP'li Hasan Keklikçi.
Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis üyeliği: Eskişehir - Mihallıçcık - Dinek (726) - Bağımsız Yusuf Kavaklı, Nevşehir - Kozaklı - Karahasanlı (bin 838) - MHP'li Hanifi Tok, Hatay - Samandağ - Kuşalanı (2 bin 45) - Sandıklar çalınmıştı.

Öymen’in ilk sınavı

Bilecik'te dün yapılan belediye başkanlığı seçimleri CHP'nin yeni Genel Başkanı Altan Öymen'in de ilk siyasi sınavı niteliğinde görülüyor.
Öymen önceki gün kentte düzenlediği miting sırasında, 18 Nisan'da 734 oy farkla birinci parti çıktıkları Bilecik'te "oylarımızı kaptırmayacağız" mesajı vermişti.
Öymen, CHP'nin kurultayından sonra iktidar yürüyüşüne başladığını vurgulayarak şunları söylemişti:
"Yerel yöneticilik bizim işimizdir. Üç dönem üst üste seçilen büyükşehir belediye başkanlarımız vardır. Bizim illerimizde yerel yönetim okulları vardır. Oysa hükümet programını okudum. Yerel yönetimle ilgili tek cümle var. Mantığı da yerel yönetimleri merkezin etkisine sokmaktır. Biz CHP olarak Bilecik'te seçimi yine alacağız. Biz proje üretiyoruz. Diğerleri laf söylüyor. Niyetleri de o söyledikleri laf değil. Yarın (dün) verdiğiniz oylara sahip çıkma günüdür. Bu bir sınavdır. Bu sınavı kazanacağız ve oylarımızı kaptırmayacağız."