The Others Binlerce çadır depoda yatıyor

Binlerce çadır depoda yatıyor

27.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Binlerce çadır depoda yatıyor

Binlerce çadır depoda yatıyor


       Dışişleri Bakanlığı, yurtdışından binlerce çadır gönderildiğini resmen açıklamasına karşın, depremzedeler çamur içinde kaldı.
       Dışişleri Bakanlığı, deprem felaketinin meydana geldiği günden bu yana afet bölgesine Başbakanlık Kriz Merkezi tarafından 27 bin 394 çadır kurulduğunu bildirdi.
       Bakanlık, "bugüne kadar Türkiye'ye intikal etmiş veya hafta sonuna kadar geleceği kesinleşen çadır sayısının 12 bin 576 olduğunu" açıkladı.
       Açıklamada, şu bilgiler verildi:
       "Japonya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti'nin çadır ihtiyacımızı kısmen karşılamak için çalışmalar sürdürdükleri belirtilmiştir. Önümüzdeki günlerde Avusturalya'dan 1050, Danimarka'dan 1000 aile çadırı ve 8 büyük çadır ile ABD'den 10'ar kişilik 2 bin 340 çadır beklenmektedir. ABD, ayrıca, en geç 30 Ağustos tarihine kadar barınma, okul, klinik, vs. amaçlı göndereceği çadırlarla toplam 82 bin 180 kişinin korunma ihtiyacının sağlanacağı bildirilmiştir."
       Açıklamada, ABD'den gönderilecek büyük çadırların okul, büro, klinik ve benzeri amaçlarla kullanılabileceği; jeneratör, mutfak, tuvalet ve su arındırma gibi ihtiyaçları karşılayabileceği kaydedildi.
       Dışişleri açıklamasında, mevcut çadırlarla yurtdışından gelen çadırların ihtiyacı karşılamayacağı, bu nedenle dört - beş kişilik 35 bin çadıra daha ihtiyaç olduğu vurgulandı.
       Yağmur altında çadır bekleyen binlerce depremzede Kızılay'ın sayıca yetersiz ve su geçiren çadırlarına mahkum edilirken, yurtdışından gelen binlercesi depolarda bekletiliyor.
       İşte yabancı ülkelerden gelen ve Kızılay denetiminde deprem bölgelerine dağıtılan çadırların dökümü:
       Finlandiya'nın gönderdiği bin çadırdan 500 tanesi Derince'de, 70 tanesi Karamürsel'de ,45 tanesi Suadiye'de, 95 tanesi Acısu'da, 90 tanesi Bahçecik'te, 80 tanesi Yeniköy'de, 80 tanesi Yuvacık'ta ve 80 tanesi de Sarımeşe beldesinde kurulacak.
       ABD'den gelmesi beklenen beş bin çadırdan iki bin tanesinin Körfez ilçesinde üç bin tanesinin de Gölcük'te kurulacağı alanların hazırlanması için çalışmaları devam ettiği açıklandı.
       Pakistan'ın geçmiş yıllarda Kızılay'a bağışladığı 600 çadır Gölcük ilçesine gönderildi. Bu çadırların 300'ü Donanma Komutanlığı'na, 300'ü de Derince beldesine gönderildi. Ancak bu çadırları kurmakta kullanılan direkler gönderilmediği için kurulamıyor. Donanma Komutanlığı'na gönderilen çadırlar ise askerlerin zor şartlar altında hazırladığı direkler yardımıyla kuruldu.
       Değirmendere'ye gönderilen çadırlar ise kurulacağı futbol sahasının yanında ambalajları içinde bekletiliyor.
       Yalova'ya Irak ve Kuveyt'ten gönderilen yüzlerce çadır ise depolarda bekletiliyor. Bu çadırların Kızılay'ın çadırlarının ihtiyaca cevap vermemesi halinde kurulacağı öğrenildi.


Yazarlar