The OthersBir kamyon darbesiyle döküldüler

Bir kamyon darbesiyle döküldüler

03.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir kamyon darbesiyle döküldüler

Bir kamyon darbesiyle döküldüler


Susurluk sürecinde ortaya çıkan isimlerin her biri doğrudan ya da dolaylı olarak diğerlerine bağlanıyor. 3 Kasım 1996’da kamyonun çarptığı Mercedes’ten çıkan üç isme sürekli yenileri eklense de yapılan her liste eksik kalıyor.
Çünkü Susurluk örgütlenmelerinin, çetelerin gün yüzüne çıktığı tarih bilinse de, bunların tohumlarının ne zaman ve kimler tarafından atıldığı, yani Susurluk sürecinin gerçek yaşı henüz saptanabilmiş değil.
Kamyonun çarpmasıyla ortaya dökülen ilişkilere daha sonra Söylemezler’in, Alaattin Çakıcı’nın, son olarak da Erol Evcil’in yakalanmasıyla yeni boyutlar eklenirken, elde edilen bilgiler Susurluk sürecinin sürdüğünü gösterdi.

Emniyetçiler:

Mehmet Ağar: Emniyet Eski Genel Müdürü, Adalet ve İçişleri Eski Bakanı. Elazığ Bağımsız Milletvekili. Susurluk sürecinde kanun kaçaklarının üzerinden kendi imzasıyla verilen belgeler çıktı. 11 Aralık 1997'de dokunulmazlığı kaldırıldı. 21. Yasama Dönemi'nde, bağımsız milletvekili olarak girdiği TBMM'de, "Malki cinayetinin azmettiricisi Erol Evcil'e kaçmasını söylediği" suçlamasıyla dokunulmazlığının kaldırılması için yeniden işlem başlatıldı. Konuya ilişkin tezkere TBMM başkanlığına iletilmeden önce, kendisi de bir dilekçeyle başvurarak dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

Korkut Eken: Emekli Yarbay. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Özel Harekat Timleri'ni eğitti. Susurluk Çetesi'nin sivil kanadını yönettiği iddia edildi. Ağar, Hospro şirketinin hibe ettiği kayıp silahları kendisine teslim ettiğini söyledi.

İbrahim Şahin: Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili. Koruması olan Özel Timciler'den Ayhan Akça, Tarık Ümit'in kaybolmadan önce son görüştüğü kişiydi. Özel Timciler'in arandığı dönemde onları Ankara, Eryaman'da bir evde topladı.

Hüseyin Kocadağ: Susurluk Kazası'nda öldü. Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılarından. Özel Tim'in kurucularından. 19 Şubat 1985 - 19 Ağustos 1985 tarihleri arasında polislikten uzaklaştırıldı. Mahkeme kararıyla geri döndü. Behçet Cantürk'le ilişkili olduğu ileri sürüldü.

Hanefi Avcı: Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı iken Susurluk Komisyonu'na önemli bilgiler verdi. Cem Ersever'le birlikte öldürülen itirafçı Mustafa Deniz'e silah taşıma belgesi verdiği ileri sürüldü. Temmuz 1997'de Genelkurmay'ı dinleme skandalına adı karıştığı için önce bir başka göreve atandı, sonra açığa alındı. Gözaltına alındı ve tutuklandı. Mahkeme kararıyla görevine döndü.

Kemal Yazıcıoğlu: Eski İstanbul Emniyet Müdürü. Topal cinayeti soruşturmasında gözaltına alınan özel timci polisleri gerekli sürede yargı mercilerine bildirmediği için açığa alındı. Çatlı'nın parmak izlerini hasıraltı ettiği ileri sürüldü. Aktif ülkücü yeğeni Bora Tuzcuoğlu'nun uyuşturucu kaçakçısı Hurşit Han'la ilişkili olduğu söylendi. Şu anda Ordu Valisi olarak görev yapıyor.

Ayhan Akça: İbrahim Şahin'in koruması. Tarık Ümit'in kaybolmadan önce yine Özel Timci olan Ziya Bandırmalıoğlu ile birlikte görüştüğü polis memuru. Kurye Dilek'in paraları teslim edeceği kişi olduğu ileri sürüldü.

Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz, Ercan Ersoy: Sedat Bucak'ın korumaları, Özel Tim görevlileri. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, 36 saat süren sorguda Behçet Cantürk, Savaş Buldan ve Topal'ı öldürdüklerini itiraf ettiklerini Cumhurbaşkanı'na bildirdi. Dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar tarafından Ankara'ya getirtildiler.

Alper Tekdemir: Ankara Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda görevli polis memuru. Hadi Özcan ile Abdullah Çatlı'yı tanıştıran isim. Hadi Özcan'ı Çatlı'nın Bostancı'daki yalısına götürdüğünü söyledi. İbrahim Şahin'in korumasıydı.

Fatih Özkan, Ahmet Duran Alp, Bilgi Ünal: Mehmet Ağar'ın talimatıyla Topal sanıklarını Ankara'ya gönderdikleri iddiasıyla Kemal Yazıcıoğlu ile birlikte yargılanan polis şefleri.

Cemil Andıırmak: TEM katliamı olarak bilinen ve Polonya'dan gelen Avar Turizm'e ait otobüste altı kişinin öldürüldüğü olayın faili olarak yakalandı. Mehmet Ağar'ın eski koruma polisi olduğu saptandı.

Necdet Menzir: İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde Selçuk Alan ve Zakir Yıldırımlı adlı kişilere usulsüz silah ruhsatı vermesinden dolayı yargılanmasına karar verildi. 1995 seçimlerinde Çiller'in A Takımı'nda yer aldı.

Saim Kahveci: Sakarya, Karasu eski Emniyet Amiri. 16 Aralık 1996'da Atatürk Havalimanı'nda yakalanan kurye Dilek Örnek'i karşılayanlar arasındaydı. açıldı.

Affan Keçeci: Kocaeli Emniyet Müdürü iken Hadi Özcan'ı yakaladı. Ancak Hadi Özcan'ın 11 Temmuz tarihini taşıyan ve Çatlı'dan, Botaş'tan, Yeşil'den ayrıntılarıyla bahsettiği 300 sayfayı aşan ifadesine karşı hiçbir şey yapmamak ve ifadeyi el altından Mehmet Ağar'a götürmekle suçlandı.

Doğan Şimşek: Abdullah Çatlı'ya Mehmet Özbay ismiyle verilen silah ruhsatını, araştırmayı yapan polis memuru Dinçer Sarıboğa'nın verilen adresin karakolun üzerindeki lojman olduğunu belirtmesine rağmen onaylayan ve hakkında soruşturma açılan polis komiseri.

Mestan Şener: Eski İstanbul Narkotik Şube Müdürü. Hüseyin Başbaşin tarafından uyuşturucu dağıtımında fiilen yer almakla suçlandı. Yaşar Öz'ün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmasını sağladığı için yargılandı.

Sedat Demir: Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı. Söylemezler çetesiyle işbirliği yaptığı ileri sürüldü. Susurluk Komisyonu'nun yaptığı araştırmalarda Sedat Demir'in kredi kartı borçlarını cinayet zanlısı olarak sorguladığı İbrahim Genç'e ödettiği ileri sürüldü.

Halim Apaydın: Söylemezler'le ilişkili olduğu ileri sürülen Ahlak Masası Amiri. Söylemezler soruşturması sırasında verdiği ifadede İstanbul Emniyeti'nde havuz sistemiyle yasadışı iş yapanlardan para toplayan bir mekanizma olduğunu, bu paradan sadece kumar ahlak masasına 20 milyar lira düştüğünü ileri sürdü.

Mustafa Altınok: Sedat Bucak'ın talep ettiği altı koruma arasında yeraldı. Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen Topal cinayeti soruşturmasından dolayı tutuklandı.

Mustafa Aydın: Mahmut Yıldırım'ın ekibinden olduğu iddia edilen Özel Timci. Mehmet Ali Yaprak'ın kaçırılmasına karıştığı, 1996 yılına kadar Urfa Siverek civarında görev yaptığı, İbrahim Şahin'le ilişkili olduğu ileri sürüldü.

Orhan Taşanlar: Bursa Valiliği görevi sırasında hakkındaki suçlamalar nedeniyle merkeze alındı. İranlı uyuşturucu kaçakçısı Logman Ghodsi Mahboob Alan'ı korumak için sahtecilik yaptığı gerekçesiyle 16 Eylül 1999 tarihinde 12 yıl hapis istemiyle yargılanmasına karar verildi. Taşanlar'ın Malki cinayetinin azmettiricisi Erol Evcil'in yakalanmaması için çaba sarfettiği Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç tarafından ima edildi.

Ahmet Demir: Nesim Malki cinayetini örtbas ettiği gerekçesiyle hakkında açılan soruşturma sonucu meslekten ihraç edildi. Malki cinayetini azmettiren Erol Evcil ile Demir arasında para trafiği olduğu tesbit edildi.

Muhlis Yılmaz: İstanbul Mali ve Narkotik Şube'den sorumlu eski müdür yardımcısı. Söylemezler çetesinin dağıttığı rüşvetten pay aldığı ileri sürüldü.

Sabahattin Şen: Ankara Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şube Müdürü iken Sedat Bucak'la bağlantılı olduğu ve Urfa üzerinden silah kaçakçılığı organize ettiği ileri sürülen Ankara Çetesi'nin üyesi olmakla suçlandı.

Necati Altuntaş: Emniyet Genel Müdürlüğü Eski Trafik Daire Başkanlarından. PKK itirafçısı Murat İpek'i DEHA TV'yi kurşunlamaya azmettirdiği ortaya çıktı. İzmir DGM'de Murat İpek'le birlikte dava açıldı.

Mafya üyeleri

Hadi Özcan: Kocaeli çetesinin lideri. 11 Temmuz 1996'da Rize'de yakalandı. Çatlı ile Botaş ihalesine girdi. Özcan 11 Temmuz 1996'da verdiği ayrıntılı ifadede Çatlı'dan, Yeşil'den, İbrahim Şahin'den, Baysa ve Botaş ihalesinden sözetti.

Murat Serdar Topal: Ömer Lütfü Topal'ın oğlu. Bilal Özgenç ve iki kişiyle birlikte babasının uyuşturucu kuryeliğini yapmış Muzaffer Zeren'i dövdürttüğü gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı. İstanbul DGM'de yargılanıyor.

Alaatin Çakıcı: Ülkücü mafya şefi. 1980 sonrasında 41 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasından sorumlu tutuldu. Engin Civan'ı vuran Davut Yıldız kendisini azmettirenin Çakıcı olduğunu söyledi. Hanefi Avcı, Çakıcı'nın MİT'in adamı olduğunu ileri sürdü. 17 Ağustos 1998'te Nice'te yakalanmasının ardından Erol Evcil ve Çakıcı'nın konuşmalarını içeren bir kaset 55. hükümetin sonunu hazırlarken, Türkbank'ın Korkmaz Yiğit'e satışının dondurulmasına neden oldu. Alaattin Çakıcı geçtiğimiz hafta Paris'te Carlos'un da tutulduğu bir cezaevine nakledildi. Çakıcı'nın Türkiye'ye iade talebi henüz sonuçlanmadı.

Nurettin Güven: Malatyaspor eski başkanı. 2. MİT raporunda Tarık Ümit aracılığıyla ilişki kurulan Nurettin Güven'e yeşil pasaport verildiği iddia edildi. Uluslararası eroin kaçakçılığından İnterpol tarafından aranırken Nisan 1994'te Londra'da iki sahte pasaport ve iki silahla yakalandı. PKK'nın finans kaynağı olduğu ileri sürülen Kürt işadamlarına yönelik operasyonlarda kullanıldığı iddia edildi.

Yaşar Öz: Abdullah Çatlı'nın karısı Meral Çatlı'nın dayısı. Tarık Ümit'in iş ortağı. Uyuşturucu kaçakçısı olduğu ileri sürülen Öz'de Ağar imzalı uzman belgesi ve yeşil pasaport bulunduğu iddia edildi. İstanbul DGM'de yurtdışına uyuşturucu ihraç etmekten yargılandığı davada açıkca söyleyemeyeceği nedenlerden ve PKK'ya karşı istihbarat görevi nedeniyle uyuşturucu ile ilgilendiğini kabul etti.

Sedat Şahin: Alaattin Çakıcı tarafından desteklenen soygun, haraç alma gibi olayların faili olarak 23 Eylül 1998'te Berlin'de yakalandı.

Feridun Öncel: Yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden. Urfa'da MHP İl Başkanlığı için Muzaffer Çakmak ile çatıştı. Genel merkezin desteği ile kazandı.

Ali Fevzi Bir: Ömer Lütfü Topal'ın kumarhanesini işleten Leissure Investment şirketinde Arnavut Sami olarak tanınan Sami Hoştan ile ortak. Topal'ın öldürülme olayıyla ilgili olarak yargılanıyor. Çatlı'yla 1995 yılında Topal aracılığıyla tanıştırıldığını söyledi.

Sami Hoştan: Topal'ın çocukluk arkadaşı ve kumarhanesindeki ortaklarından. 1992 yılında Çatlı ile tanıştı. Topal cinayetinde Çatlı'ya yardım ettiği gerekçesiyle hakkında dava açıldı.

Ali Yasak (Drej): 1979'dan beri Çatlı'nın arkadaşı. Mehmet Eymür, onun da PKK'ya karşı istihbaratta kullanıldığını söyledi. Çatlı ile ortak ilişkisi içindeydi.

Sedat Peker: Ülkücü baba. Çatlı ve Kırcı'nın arkadaşı. Komisyon ifadelerinde Eken ile irtibatlı olduğu belirtildi.

Ülkücüler

Abdullah Çatlı: Susurluk kazasında öldü. 12 Eylül öncesi Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Bahçelievler katliamının örgütleyicilerinden. 12 Eylül öncesi yurtdışına çıktı. Paris'te uyuşturucu ile yakalandı. Aynı suçtan arandığı İsviçre'ye iade edildi. İsviçre'nin Zug cezaevinden kaçtı. 1990 yılında Türkiye'ye döndü. Kürt işadamlarının ve Topal'ın öldürülme olayları ve Tarık Ümit ve Mehmet Ali Yaprak'ın kaçırılma eylemleri karıştığı olaylardan bazıları. Susurluk'ta üzerinden Mehmet Ağar imzalı silah taşıma belgesi ve yeşil pasaport çıktı. Mehmet Özbay kimliğini kullanıyordu ve bu isimle bazılarında Kırcı ile ortak olduğu şirketler kurmuştu.

Haluk Kırcı: Bahçelievler Katliamı'nın baş sanığı. Olayı ifadelerinde korkunç biçimde tasvir etti. Nisan 1988'de idama mahkum edildi. Bir yıl sonra yanlışlıkla tahliye edildi. 1 Ağustos 1992'de evlenirken karısının şahidi dönemin Erzurum Valisi Mehmet Ağar'dı. 2. MİT raporunda Çatlı'nın ölümünden sonra çetenin silahlı kanadının lideri olduğu ileri sürüldü. Aranırken kurduğu şirketlerle ihalelere girdi. Girdiği ihaleleri soruşturan Sağlık Bakanlığı müffetişi Namık Erdoğan kaçırılarak öldürüldü. Ocak 1996'da Küçükçekmece'de yakalandı. Sedat Demir'in baskısıyla bir hafta sonra Emniyet'ten kaçmasına gözyumulduğu iddia edildi. Ocak 1999'da İstanbul'da yakalandı. Halen tutuklu.

Oral Çelik: Çatlı'nın yakın arkadaşı. İpekçi cinayeti sanıklarından. Cinayetten yıllar sonra Türkiye'ye döndü. Yaklaşık üç ay hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı. Malatya'da bir öğretmenin öldürülmesi davasından dosyanın kaybolması nedeniyle beraat etti. 50 milyar sermaye ile bir şirket kurdu.

Semih Gülaltay: İHD Genel Başkanı Akın Birdal'a yapılan suikastin planlayıcısı ve azmettiricisi olarak emekli Binbaşı Namık Zihni Ozansoy'un evinde 2 Haziran 1998'te yakalandı. Yeşil'in kendisini Cengiz Ersever ile tanıştırdığını anlattı.

Cengiz Ersever: İHD Genel Başkanı Akın Birdal'a yapılan saldırıyı organize eden isimlerden. Büyükçekmece Jandarma Karakolu'nda uzman çavuş olarak çalışıyordu. Fırat kod adıyla Yeşil ile ilişki içinde ve Tunceli bölgesinde çok sayıda öldürme ve işkence olayına katıldığı, 1993'te Elazığ'da İHD başkanı Avukat Metin Can ve Dr. Hasan Kaya'nın öldürülmesi olayında yer aldığı ileri sürüldü.

Aydın İpekli: Çatlı'nın Sultan Tekstil'deki ortağı. Mesut Yılmaz'ın Macaristan'da yumruklanması olayına karıştı iddia ediliyor.

Serdar Özbağ: BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun Özel Kalem Müdürü. Kırcı'nın tüm sigorta işlemlerini yapan kişi. Çatlı'nın Topal cinayetini organize ederken kullandığı cep telefonunun sahibi.

Turgay Maraşlı: Yaprak'ı kaçıranlar arasında yer aldığı iddia edildi. Gerçek Mehmet Özbay'ın arkadaşı.

Yahya Efe: Yaprak kendisini kaçıranlar arasında Efe'yi teşhis etti. Manisa - İzmir karayolunda MHP avukatına yönelik saldırıyı organize ettiği ileri sürüldü.

Metin Günyol: Çatlı yurtdışına çıktığında onunla irtibat kuran MİT görevlisi.

Siviller

Erol Evcil: Zeytin kralı olarak bilinen Evcil'in Türkbank'ın satışı sırasında Alaattin Çakıcı ile yaptığı konuşmaların bantlarının yayınlanmasıyla 55. hükümetin sonu geldi. Bu arada Malki cinayetinin azmettiricisi olan Evcil'in Bursa'daki polis şeflerini maaşa bağladığı açıklandı. Evcil, Bursa Valisi Orhan Taşanlar'ın merkeze, Emniyet Müdürü'nün bir başka kente atanmasının hemen ardından saklandığı Mudanya'da yakalandı.

Emin Cankurtaran: Adı ilk Mİt raporunda Kapıkule'ye takılan bir TIR nedeniyle yer alan işadamı. Fenerbahçe başkanlığı da yaptı. 29 Mayıs 1995'te Alaattin Çakıcı'nın adamları tarafından vuruldu.

Yüksel Çağlar: Emekli öğretmen. 70'li yılların başında Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın kurucuları arasında yer alandı. Emekli olduktan sonra Sakarya'da bir kum ocağı işletti. 1993'ten sonra Bodrum'a yerleşti. Çakıcı'nın Fransa'da yakalanmasından sonra, mahkemeye giderek destek verdi. Çakıcı'nın kasası olarak bilinen Çağlar, Evcil'in yakalanmasının ardından gözaltına alındı.

Nesim Malki: Musevi asıllı tefeci. 28 Kasım 1995'te Bursa'da Özdilek tesisleri önündeki trafik ışıklarında öldürüldü. Nesim Malki Tunca Tekstil'in sahibiydi ve piyasaya faizle para veriyordu. Kıbrıs'ta kurduğu Tuncabank'ın başına Emlakbank'ın eski genel müdürü Şükrü Karahasanoğlu'nu getirdi. Malki'nin uyarılara rağmen Sümerbank ihalesine giren Hayyam Gariboğlu'nu desteklemesinin ölümüne neden olan olaylardan olduğu ileri sürüldü. Bir başka iddia da Malki'nin daha sonra Ömer Lütfü Topal'a devredilen Jasmin Court oteline talip olduğuydu.

Yener Kaya: Borsa bankeri. 1993'te faili meçhul bir cinayet sonucunda öldürüldü. Malki cinayetinin, tekstil hisselerinde önemli işler yapan Yener Kaya cinayeti ile ilişkili olduğu, Malki'nin alacaklı olduğu kişilerin ve kimi senetlerinin Kaya'da olduğu ileri sürüldü.

Erol Erkohen: Nesim Malki'nin ortağı. Halen İsrail'de firarda.

Korkmaz Yiğit: Müteahhit, işadamı. Türkbank'ın satışı sırasında Alaattin Çakıcı ile görüşmeler yaptığının ortaya çıkmasıyla bankanın kendisine satışı donduruldu.

Adil Öngen: Türkbank'ın Evcil'e satılmasına engel olduğu için 12 Mart 1997'de Çakıcı'nın adamları tarafından silahlı saldırıya uğrayan bankacı. Mehmet Eymür'ün çocukluk arkadaşı olan Öngen'in Çakıcı'nın adamları tarafından Hanefi Avcı tarafından Susurluk Komisyonu'na iki ay önceden açıklanmıştı.

Hüseyin Dere: Dere Döviz'in sahibi. Topal'ın alacaklılarından. Sadece 1996'da Topal'a verdiği borç para miktarı bir trilyon liranın üzerinde. Döviz şirketinde İbrahim Şahin'in 50 milyar lirasını çalıştırdığı iddia edildi.

Mehmet Ali Yaprak: Gaziantep Yaprak TV'nin sahibi. Çatlı'nın adamları tarafından kaçırıldığını iddia etti. Suudi Arabistan'a Coptagon ilacı kaçakçılığı yaptığı ve daha önce de İbrahim Şahin ekibi tarafından da kaçırıldığı iddia edildi.

Sedat Edip Bucak: Susurluk kazasından yaralı olarak kurtuldu. DYP Milletvekili. Bucak aşiretinin reisi ve korucubaşı. Hakkında görevi kötüye kullanmak, cürüm işlemek için çete kurmak ve kanun kaçağını gizlemek suçlamalarıyla soruşturma açıldı. Dokunulmazlığı kaldırıldı ve 14 Ocak 1998'de İstanbul DGM'de beş buçuk saat ifade verdi. Topal cinayetine adı karışan Özel Timci polisleri koruma olarak talep etti. Ancak korumalar bu talepten bir gün önce kendisine verilmişti.

Ömer Lütfü Topal: Kumarhaneler kralı olarak tanınıyordu. Türkiye'de 20, KKTC, Polonya, Romanya, Azerbaycan ve Türkmenistan'da altı kumarhanesi bulunuyordu. Uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı olaylarında sık sık adı geçti. Yurtdışında hapis yattı. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve birçok başka kişiye haraç verdiği ortaya çıktı. Çatlı'nın organize ettiği bir suikast sonucu 28 Temmuz 1996'da öldürüldü.

Gonca Us: Susurluk kazasında öldü. Çatlı'nın sevgilisi olduğu ortaya çıktı. Eski güzellik kraliçesi.

Dilek Örnek: Uyuşturucu kuryesi. Türkiye'ye para sokarken yakalandı. Paraları İbrahim Şahin'in koruması Ayhan Akça'ya getirdiği iddia edildi.

Soli Ovadya: Mehmet Özbay'ın sevgilisi. JAPET isimli firmanın ortağı. Susurluk kazasının ardından kayboldu. Çatlı'nın karısı ve çocukları ile birlikte yaptığı Kıbrıs tatilinin faturalarını ödedi.

Mehmet Özbay: Urfa, Suruç ilçesi Birecik nüfusuna kayıtlı. İstanbul Bahçeşehir'de bir kafeterya işletti. JAPET adlı bir firmaya ortak oldu. Drej Ali'nin yakın arkadaşı. Çatlı'ya kimliğini ve pasaportunu verdi. Onları buluşturan kişi Yaşar Öz'dü.

Avşar Kederoğlu: DYP İstanbul İl Yönetimi'nde bir dönem görev yapan Abdullah Kederoğlu'nun kardeşi. Çatlı'nın Nevşehir'den arkadaşı. Tarık Ümit'in son görüştüğü kişi olduğu için sorgulandı. Cep telefonunun İbrahim Şahin'in koruması tarafından kullanıldığını söyledi. Abdullah Kederoğlu'nun jipini İbrahim şahin kullanırken, Özel Timci Ayhan Akça da Avcılar'daki evinde oturdu.

Hakkı Yaman: First Merchant Bank'ın ortaklarından. MİT için çalıştığı ileri sürüldü.

MİT'çiler

Mehmet Eymür: Eski MİT Kontr - terör Daire Başkanı. Çatlı'nın istihbarat amaçlı kullanıldığını ancak daha sonra kontrolden çıkıp kendisini bile görevden aldırmak istediğini söyledi. Tarık Ümit'in kaçırılmasının ardından Mehmet Ağar'ı aradığını ve serbest bırakılmasını söylediğini açıkladı. 70'li yılların başında MİT'e girdi. Mesut Yılmaz, Tansu Çiller'in emriyle Eymür'ü evini dinletmekle suçladı. Çakıcı'nın yakalanmasından sonra Washington'dan merkeze çağırıldı. Emeklilik kararına direnince MİT yasasının 19. maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz'ın onayıyla Şeker Fabrikaları'na müşavir olarak atandı. Eymür'ün Yeşil'i Abdullah Öcalan'ın öldürülmesine yönelik 6 Mayıs 1996 tarihli operasyonda kullandığı ileri sürüldü.

Yavuz Ataç: MİT'in Dış Operasyonlardan Sorumlu eski Daire Başkan Yardımcılarından. Hanefi Avcı, Ataç'ın Tevfik Ağansoy'u polis tarafından aranırken yurtdışına kaçırdığını, Çakıcı'yı koruduğunu ve yurtdışına giriş çıkışlarını organize ettiğini ileri sürdü. Akın Birdal'a düzenlenen suikastte adı geçen Mikail Sarı'nın Yavuz Ataç'la yakın ilişki içinde olduğu belirtildi. Çakıcı'nın üzerinden çıkan diplomatik pasaportun Ataç tarafından verildiği ileri sürüldü. 27 Eylül 1998'te kendi isteğiyle MİT'ten emekli oldu.

Tarık Ümit: MİT ajanı. Yaşar Öz'ün evinde mesleği mühendis yazılı yeşil pasaport bulundu. Mehmet Ağar'ın şoförünün kardeşiyle KKTC'deki First Merchant Bank'a ortak. Banka aracılığıyla Kazakistan üzerinden gelen uyuşturucu parasını akladıkları öne sürüldü. Ümit kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı ve halen kayıp. Kaybolmasının ardından Mehmet Eymür, kızı Hande Birinci'yi arayıp babasının Korkut Eken tarafından kaçırıldığını belirtti. Ümit'in, son görüldüğü kişiler Özel Timci polisler Ayhan Akça ve Ziya Bandırmalıoğlu'ydu.

Duran Fırat: Özel Harpçi Astsubay. MİT görevlisi. Mehmet Eymür'ün en yakın adamı olduğu belirtildi. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın MİT'te irtibatlı olduğu kişi olduğu ileri sürüldü.

Cem Ersever: JİTEM'in kurucularından. Adını Güneydoğu'da işlenen faili meçhul cinayetlerle duyurdu. PKK itirafçılarını istihbarat için kullanmayı önerdi. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ı keşfetti. 1993 yılında kendisi de bir faili meçhul cinayetle öldürüldü. Güneydoğu'daki mücadeleye ilişkin tezlerini yayınlamıştı.

Alaattin Kanat: PKK itirafçısı. Faili meçhul cinayetlerde adı geçti. İşadamı Senar Er'den haraç alırken yakalandı.

Mahmut Yıldırım: "Yeşil" ve "Sakallı" kod adlarıyla tanınıyor. 1990 - 1993 yılları arasında Tunceli'de, daha sonra iki yıl boyunca Elazığ'da olarak JİTEM için çalıştığı, köylülere işkence yaptığı ve faili meçhul cinayetlere adı karıştığı iddia edildi. Ahmet Demir kimliğiyle Topal'dan 17 milyon dolar aldığı kanıtlandı. MİT için çalıştığı belirtiliyor. Geçen yıl Romanya'da vurulduğu iddia edildi. Halen aranıyor.

Veli Küçük: Halen Giresun Jandarma Bölge Komutanı. Kocaeli Çetesi ile işbirliği yapmakla suçlandı. İstanbul DGM tarafından Çatlı ile telefon konuşması yaptığı tesbit edildi. Genelkurmay inceleme başlattı ve soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi.