The Others Bir vefasızlık da Rıfat Ilgaz'a

Bir vefasızlık da Rıfat Ilgaz'a

18.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir vefasızlık da Rıfat Ilgaz'a

Bir vefasızlık da Rıfat Ilgaza

HALİKARNAS Balıkçısı Cevat Şakir'in sürgün yıllarında yaşadığı Bodrum'daki evi "Köfteci" olarak hizmet vermeyi sürdürürken, `Hababam Sınıfı'nın babası Rıfat Ilgaz'ın Kastamonu'nun Cide ilçesinde doğduğu ev de, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Rıfat Ilgaz'ın, Cide Cumhuriyet Caddesi'nde doğduğu evin harabe haline gelmesini içine sindiremediğini belirten Belediye Başkanı Yaşar Şakar, korunmasını sağlamak amacıyla 1994 yılında Kültür Bakanlığı'na başvurduklarını fakat bir sonuç alamadıklarını söyledi.
Evin alınabilmesi için kamulaştırma bedelinin verilmesi gerektiğini belirten Başkan, Şakar, "İşçi ücretlerini bile öderken zorlanan belediyemizin, kamulaştırma bedeli olan beş milyar lirayı vermekte imkansız" dedi. Başkan Şakar, bu konuda Kültür Bakanlığı'nın desteğini beklediklerini söyledi.

Ünlü yazar Rıfat Ilgaz'ın doğduğu iki katlı ahşap ev kullanılamaz durumda. Camları kırık, çerceveleri yer yer kırılmış, duvarlarında delikler oluşmuş tarihi yapı ayakta güçlükle dururken görenlerin yüreğini sızlatıyor. Cide belediye başkanı Yaşar Şakar, iki yıl önce büyük ustanın anısına `Sarı Yazma' festivali düzenlediklerini, ancak parasızlık nedeniyle devam ettiremediklerini dile getirerek, "Kültürümüze verdiğimiz değer bu olmamalı" dedi.

Başkan Şakar, büyük usta Rıfat Ilgaz'ın İstanbul'daki mezarının Cide'ye getirilmesi konusunda önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Şakar, Ilgaz'ın bazı toplantılarda `Ölürsem Cide'ye gömün' dediğinin bilindiğini iddia etti ve şunları söyledi:
"Bu sözler üzerine girişimlere başladık. Önce varisleriyle görüşeceğiz. Büyük ustanın son günlerini geçirdiği Cide'ye mezarını getirmek istiyoruz. Bu mezarla onurlanacağız, doğduğu evin kamulaştırılması ve müze haline getirilmesi işinin de sürekli takipcisi olacağız"

Ilgaz'ın son yıllarını geçirdiği Cide'de, Şinasi Yıldız tarafından kendisine verilen bir arsa üzerinde başlatılan ev inşaatı da yarım duruyor. Şinasi Yıldız, Necat Öztürk adlı bir müteahhit tarafından 1978 yılında başlanan inşaatta temel duvarlarının yapıldığını, ancak inşaatın bir türlü bitirilemediğini ifade etti ve "Niçin bitirilemedi bilmiyorum. Burada oturup dinlenebileceği bir mekanı olmasını istiyordu. Rıfat bey buradan gidince de yarım kaldı" diye konuştu.