The Others Birlikte yemek pişirin!

Birlikte yemek pişirin!

23.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yemek pişirmek çocuğunuzla iletişim için fırsattır. Bu, onun matematik ve dil eğitimlerini geliştirebilir.

Birlikte yemek pişirin

Dilara Koçak

Annem çalışan bir kadın olduğu için birlikte çok fazla yemek yapamadık. Ama ben lise yıllarındayken annem emekli olmuştu ve mutfakta ona yardım etmek en büyük keyifti benim için. Özellikle masabaşı yapılan işlerde yaprak sarmak, kurabiyelere şekil vermek, bezelyeleri temizlemek gibi. Bir yandan iş yapıp bir yandan sohbet etmek çok zevk verirdi. Geçenlerde çocuklar ve mutfakla ilgili bir makale okudum ve bu yüzden sizinle paylaşmak istedim.

Yemek pişirmek çocuğunuzla iletişim için fırsattır. Aynı zamanda çocuklarınızın matematik ve dil eğitimlerini geliştirebilir. Kendi başlarına birşeyler yapabilmek ise özgüvenlerinin artmasında faydalı olacağından sağlıklı yeme alışkanlıklarını geliştirmede de yardımcı olabilir. Üstelik biraz esnek ve sabırlı davrandığınız takdirde birlikte zaman geçirmek sizi eğlendirecektir.

Duyu gelişimi için önemli

Yemek pişirmek çocuk için çok temel beceriler sağlar. Yumurtaları saymak, suyu bardaklara boşaltarak saymak kolay ama çocuğunuzun zeka gelişimine katkıda bulunacak kolay becerilerdir. Birlikte yemek pişirmeniz ayrıca çocuğunuza bilmediği kelimeleri duymada ve öğrenmede de yardımcı olur.
Mutfakta birlikte vakit geçirmek çocuğunuzun yeni lezzetler tatmasını da sağlar. Bu süreçte tattığı besinlerin büyümesinde nasıl faydalı olacağını anlatırsanız çocuğunuz bu şekilde sağlıklı besin tüketiminin önemi konusunda da fikir sahibi olacaktır.
Duyularının gelişmesinde birlikte yemek pişirmek yararlıdır. Mutfak duyu gelişimini sağlamak için en önemli yerdir. Mikser sesini dinlemek, yemeğin kokusunu almak, pişme tamamlandıktan sonra tadına bakmak ve daha birçok durum duyuların gelişiminde katkıda bulunur.


Özgüvenlerini sağlamada önemli bir adım atmalarına yardımcıdır. Birlikte yaptığınız bir kurabiyeye veya salataya çocuğunuzun ismini vererek servis yapmanız ve onları bu becerilerinden dolayı takdir etmek özgüvenlerini geliştirmede önemli rol alır.
Tüm bunları yaparken biraz beslenme bilginizi artırıp buna yaratıcılık ekleyerek meyve ve sebzelerin sağlığı konusunda küçük mesajları çocuğunuza tekrar ettirmeniz hafızasına yerleşmesi açısından da önemlidir.

Diyetetik Gurme

Del Mare, Anadolu yakasında balık yemek istediğimde tercih ettiğim mekanlardan biri. Bu tercihimde lezzetin yanı sıra tekne servisinin olması da önemli etkenlerden. Balık tüketiminin sağlık için çok önemli olduğunu her zaman dile getiriyorum. Ben de haftada en az iki kez balık yemeye özen gösteririm. Del Mare, zengin balık mönüsünün yanı sıra Akdeniz ve Ege ağırlıklı çok sayıda soğuk ve sıcak meze sunuyor. Mutfak şefi Orhan Demirer, Yunan tarzı börek ve deniz mahsulü ağırlıklı spagettilerin hamurunu elde hazırlıyor. Del Mare’ye gittiğinizde deniz börülcesini deneyin ancak sadece mevsiminde servis edildiği için her zaman bulamayabilirsiniz.


Radika ve turp otu için de aynı şey geçerli. Bana rahmetli babamı hatırlatan bu iki otu bulduğum zaman bol bol yerim. Çubuk yöresinin salatalık turşusu ve peynir doldurulmuş meksika biberi Del Mare’nin klasik başlangıç ikramı. Diğer bir favorim ise toriğin sadece orta kısmından yapılan lakerda inanılmaz lezzetli. Lakerda seviyorsanız mutlaka tadına bakın. Soslu ızgara kalamar, marine edilmiş levrek ve uskumru, patlıcanlı levrek boğaziçi, balık beğendi, rokfor soslu yengeç bacağı, ızgara ahtapot bacağı, balık mantısı, özel bir sosla hazırlanan karidesli Del Mare salatası spesiyallerim arasında. Restoranın işletmecisi Ahmet Furgaç paella veya hamsili pilav için rezervasyon gerektiğini hatırlatıyor. Sadece boğazdan tutulan olta lüfer servis ediliyor. Kalkan Karadeniz, lagos ise Mersin’den geliyor. Eğer tatlıyla bitirmek istiyorsanız kabaktan ayvaya, ekmek kadayıfından şekerpareye, çikolatalı sufleden dondurmalı peynir tatlısına, kadayıflı sıcak dondurma ve irmik helvasına kadar çok geniş tatlı mönüsü var.

Diyettekilere örnek mönü


1 dilim kızarmış kepek ekmek, 1 kadeh şarap
Salatalık turşusu - 1 adet peynirle doldurulmuş Meksika biberi
Ufak bir parça kalamar ızgara
Bol rokalı yeşil salata
2 parça levrek marine
Yarım lüfer fileto ızgara
Yarım porsiyon cevizli kabak tatlısı veya meyve
(Erkekler için bu mönüye beyaz peynir, ilave bir kadeh şarap eklenebilir, lüfer tam porsiyon olabilir)

Çocukların sebze meyve tüketimi çok düşük

Her gün 2 - 3 porsiyon meyve ve 2 - 3 porsiyon sebze tüketen çocuk oranı çok düşük. Haftanın yedi günü en az 2 bardak süt veya yoğurt tüketen çocuk sayısı az. Bu sebeple tabaklarda renk olması meyve ve sebzeye özendirme çalışmaları önemli. Çocukların öğünleri düzenli olmalı çünkü öğün atlayan çocuk daha yağlı ve şekerli atıştırmalara yöneliyor bu da bir sonraki ana öğünde dengesiz seçimlere sebep olabiliyor. Anne ve babalar unutmamalı ki çocuklar izleyerek öğreniyor. Hiç meyve sebze yemeyen bir annenin çocuğuna yaptığı ısrar tamamen boş. Beslenmeyi öğretmek ve özellikle sebze meyveyi özendirmek okul başarısı için çok önemli.