Büyüyünce patron olacağımGençleri okul çağında girişimci olarak yetiştirmek isteyen Genç Başarı Eğitim Vakfı, Türkiye’de 20 okul, 11 eğitim parkında toplam 2 bin 800 ‘küçük patron’ yetiştiriyor EYLEM TÜRKŞirket nasıl kurulur? İyi yönetici olmanın sırları nedir? Rekabetle nasıl başedilir? Tüm bu soruların yanıtları, artık çocuk yaşta öğretiliyor. Genç Başarı Eğitim Vakfı, "Junior Achievement" programı kapsamında liseli gençlere nasıl işadamı ve yönetici olunur’u öğretiyor.
Türkiye’deki şubesi 1997’de faaliyete geçen Junior Achievement International programı, şu anda 108 ülkede uygulanıyor. Türkiye’de bu programı alan 20 okul, 11 eğitim parkında tam 2 bin 800 öğrenci var.
Ekonomi programlarının hedefinin öğrencilerin girişimciliği önemsemelerini sağlamak olduğunu söyleyen Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın Genel Sekreteri Meral Çavuşoğlu, "Gençlerin liderlik ruhuna sahip olmalarını, iş hayatı için gerekli bakış açıları edinmelerini, meslek seçimlerini bilinçli yapmalarını ve iş dünyası için hazır insan kaynağı oluşturmalarını amaçlıyoruz" diyor.
Destek yetersizİstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Antalya ve Eskişehir’deki okullarda uygulanan program, Eski Doğu Bloku ülkelerinde
son 10 yıldır geniş çapta uygulanıyor. Bu ülkelerde en fazla desteklenen programın "Junior Achievement" olduğunu söyleyen Vakıf Başkanı Korkmaz İlkorur da, "Değişimi genç beyinlerle yapabilmek için program destekleniyor. Oysa Türkiye’de yeterli desteği göremiyoruz. Çok zorlandık. İş dünyasına teesüflerimi bildiriyorum. Program insanı devletin yakasından düşürmek için biçilmiş kaftan. Ama bunu anlatamıyoruz. Programı ‘Donkişot’luğun bir parçası olarak ele aldık ve öyle olduğumuzu anladık" dedi.
Patlamış mısır şirketiProgramda gönüllü danışmanlardan faydalanılıyor. Şu ana kadar öğrenciler 40 şirket kurdular. Patlamış mısır satmaktan, spor çantası üretimine kadar pek çok faaliyette bulundular. Kurdukları şirketler sanal şirketler oluyor. Ama gerçek bir şirket gibi faaliyet gösteriyor. Örneğin hepsinin genel müdürü, finans, satış müdürleri var. Örneğin İzmir Özel Amerikan Lisesi öğrencileri, spor çantası üretim şirketi kurdu. Çantalar yok sattı. Öğretmenlere bile kalmadı. Kabataş lisesi öğrencileri t - shirt üreten şirket kurdu. Yıl sonunda öğrencilerin
yüzde 30’u bu t -shirt’leri giydi.
83 yıldır öğretiyor Junior Achievement International, 1919’da ABD’de kuruldu. Dünyanın en eski, kâr amacı gütmeyen, en büyük eğitim organizasyonu. 108 ülkede ilk, orta ve üniversite öğrencilerini, ekonomi ve iş dünyasına hazırlıyor. Katılan öğrenci sayısı yılda 5 milyon. 100 bini aşkın kuruluştan 150 bin gönüllü eğitmeni var.