The Others Çakıcı’nın kaderi Öcalan’a bağlı

Çakıcı’nın kaderi Öcalan’a bağlı

06.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çakıcı’nın kaderi Öcalan’a bağlı

Çakıcı’nın kaderi Öcalan’a bağlı


Mine G. Kırıkkanat Paris


Marsilya'nın "Mafya babaları"yla ünlü Le Baumettes Hapisanesi'nde Fransız Adalet Bakanlığı'na yaptığı "Türkiye'ye kendi rızasıyla iade" talebinin sonuçlarını bekleyen Alaattin Çakıcı'nın kaderi, Abdullah Öcalan'a verilen idam cezasının infaz edilip edilmeyeceğine bağlı.
Öcalan'a verilen idam cezasının infaz edilmesi durumunda yeni gelişmelerin olacağını belirten Fransız hukukçular şunları söyledi:
"Aix En Provence Mahkemesi'nin Çakıcı hakkında aldığı ve temyiz tarafından onaylanan Türkiye'ye iade kararı, Çakıcı'nın geçen ay kendi rızasıyla yaptığı iade talebine karşın bakanlar kurulu tarafından imzalanması, yani uygulanması mümkün değil. Çakıcı hakkında verilen iade kararı, Çakıcı'nın hakkında idam kararı verilse bile infaz edilmemesi koşuluna ve Türkiye'nin konuyla ilgili güvence vermesine bağlandı."
Öcalan'ın idam edilmesi durumunda Türkiye'nin 1984'ten bu yana idam cezalarını uygulamama sürecinin biteceğini vurgulayan hukukçular sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu durumda Türkiye'nin Çakıcı için vereceği idam etmeme güvencesi geçerli olmayacak. Fransa'da işlediği suçtan ötürü verilen altı aylık hapis cezasını 7 Ocak'ta tamamlayan ve halen 'iade edilebilir mahkum' konumuyla hapishanede olan Çakıcı'nun tutukluluk nedeni ortadan kalkacak ve serbest bırakılması gerekecek. Çakıcı'nın iadesinin gerçekleşmesi için bakanlar kurulunun kararı ve cumhurbaşkanın onayı gerekiyor."