The Others Çeteler MGK gündeminde

Çeteler MGK gündeminde

30.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çeteler MGK gündeminde

Çeteler MGK gündeminde

       MİLLİ Güvenlik Kurulu'nun (MGK), bugün yapılacak eylül ayı olağan toplantısında, yeni öğretim yılıyla birlikte yeniden ağırlık kazanan türban eylemleriyle çetelerle mücadeleyi görüşecek.
       Kurulda, sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun Roma'da toplanmasına izin verilmesi ve sözde Ermeni soykırım tasarısının gündeme getirilmek istenmesi sonrası gerginleşen İtalya - Türkiye ilişkileri ve komşu ülkelerin PKK'ya verdikleri destek de ele alınacak.
       MGK bugün saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanacak. Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun ilk kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla katılacağı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir de ilk kez toplantıda yer alacak.
       Kurulun asker kanadı, bugünkü toplantı öncesinde dün saat 14.00'te Genelkurmay Karargahı'nda bir araya gelerek bir ön toplantı yaptı. Omurtak Salonu'nda gerçekleştirilen MGK ön toplantısında, bugün yapılacak toplantının gündemindeki konular gözden geçirildi. Komutanlar özellikle irticai kesimin, son günlerdeki gelişmeleri bahane ederek, gerilimi tırmandırma girişimleriyle türban konusu üzerinde durdular. Komutanlar, türban konusundaki yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasından asla ödün verilmemesi gerektiği görüşünde birleşerek, bu konuda geri adım atılamayacağının, kurulda da vurgulanmasını kararlaştırdılar.
       Bugün yapılacak MGK toplantısında, gündemin önemli maddelerinden birini türban konusu oluşturacak. Üniversitelerde yeni öğretim yılının başlamasıyla hız kazanan türban eylemleri, Başbakan Mesut Yılmaz'ın, bu konuda irticai kesimi yüreklendiren "yumuşama" eksenli görüşleri masaya yatırılacak. Kurulun asker kanadının, siyasi çıkar uğruna türban konusunda geri adım atılmaması görüşünü vurgulayacakları öğrenildi.
       MGK'da, ülkücü çeteler ve organize suç örgütleriyle mücadele konusu da değerlendirilecek. Bu kapsamda, Fransa'da tutuklu bulunan ülkücü kabadayı Alaaddin Çakıcı ile bazı politikacılar arasında geçtiği savlanan konuşma bantları da ele alınacak. Toplantıda, çetelerle mücadelenin ödün verilmeden, kararlılıkla sürdürülmesi bir kez daha vurgulanacak.
       Toplantının dış güvenlik bölümünde İtalya'nın Kürt Parlamentosu'nun Roma'da toplanmasına izin vermesi ve İtalyan Parlamentosu'nun Ermeni soykırımı yasa tasarısıyla ilgili çalışma yapması da gündeme gelecek. bu kapsamda, önümüzdeki günlerde daha da gerginleşmesi beklenen Türkiye - İtalya ilişkilerinin geleceği gözden geçidilecek.
       Toplantıda, Suriye başta olmak üzere PKK'ya destek veren komşu ülkeler de ele alınacak. Demirel'in ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın çıkışının ardından, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş'in de geçen günlerde Reyhanlı'da yaptığı bir konuşmada, Suriye'yi PKK ve Hatay konusunda, "Artık sabrımız kalmadı. Eğer gerekli tedbirleri almazlarsa önlemleri biz Türk milleti olarak alacağız. Hatay Türkiye'nin ayrılmaz parçasıdır, bize atalarımızın yadigarıdır" sözleri ile Ankara - Şam ilişkilerinde belirginleşen gerginlik ve alınacak önlemler de toplantıda tüm yönleriyle masaya yatırılacak.
       Toplantıda ayrıca, İran'ın orta menzilli füze denemeleri, Kıbrıs ve S-300 füzeleri ve ABD'de Kuzey Irak'lı Kürt liderler arasında varılan uzlaşmada Ankara Süreci'nin dışlanması da ele alınacak.