The Others Cezaevi değil, "Teksas"

Cezaevi değil, "Teksas"

08.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cezaevi değil, "Teksas"

Cezaevi değil, Teksas


ADAM öldürme, firar ve rehin alma eylemleri nedeniyle yıllardır gündemden inmeyen cezaevlerinde yine "tehlike çanları" çalıyor. Son üç haftalık bilanço, ürkütücü boyuta ulaştı: İki ölü, bir yaralı ve cezaevine müdür eliyle silah sokma girişimi. Son üç yılda cezaevlerinde öldürülenlerin sayısı 23'e ulaşırken tabancayla vurulan dört kişi ise saldırılardan yaralı kurtuldu.
Uzmanlar, cep telefonu ve ateşli silahlarla donanmış çete reislerinin cirit attığı cezaevlerinin, çağın gerisinde kalan yönetim modeli ve fiziki yapısıyla, ülkenin acil çözüm bekleyen en temel sorunlarından biri olduğunu belirtiyorlar. Son yıllarda cezaevlerindeki endişe verici durumu sergileyen kanlı olaylar şöyle sıralanıyor:
* 18 Şubat 1999'da Çankırı E - Tipi Cezaevi'nde, kamuoyunda "İnci Baba" olarak tanınan Mehmet Nabi İnciler'in katil sanığı Yakup Yaşar Güven'in (30), tabancayla öldürülmesiyle ilgili Cezaevi Birinci Müdürü Ali Rıza Yıldırım'la yardımcıları ve gardiyanlar hakkında idari ve adli soruşturma sürdürülüyor. Cinayetin sanığı İbrahim Kara, Eskişehir Cezaevi'ne, kendisine yardım ettiği belirlenen Hüseyin Kantar'la Ömer Keskin de Niğde Cezaevi'ne nakledildi. Silahın cezaevine nasıl girdiği belirlenemedi.
* 15 Şubat 1999'da Afyon Cezaevi'nde Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar'ı öldüren, örtülü ödenek dolandırıcılığından mahkum Selçuk Parsadan'ı yaralayan Karagümrük çetesi üyelerinin olayda kullandığı tabancayı ve cep telefonlarını cezaevine sokmakla suçlanan İkinci Müdür Necmettin Ateş, tutuklandı. Ateş halen Şuhut Cezaevi'nde tutuklu bulunurken skandalla ilgili soruşturma sürdürülüyor.
* 29 Nisan 1998'de mafya içi çatışma yüzünden Ecevit Yıldız, Ankara Merkez Cezaevi'nde öldürüldü.
* 1998'de İzmirli genelev patronu Muzaffer Fidan Uşak Cezaevi'nde tabancayla öldürüldü. Cezaevi yöneticileri hakkında açılan davalar sürüyor.
* Uşak Cezaevi'nde, 26 Temmuz 1997'de İbrahim Cici'nin adamları olduğu iddia edilen beş kişi, Hamdi Keskin ve İsmail Ekinbiçer'i, kumar tartışması yüzünden öldürdü. Ekinbiçer, Filiz Akın'ın anne ve babasını soygun için girdiği evde öldürmekten hükümlüydü.
* 8 Temmuz 1997'de İstanbul Metris Cezaevi'nde beş kişi öldürüldü. Tecavüzden hükümlü Muhammet Demir, Şemsettin Demir, Kubilay Biçiciler, Sedat Demirez ve Feyzullah Özmen'i öldürmekten 235 sanık yargılanıyor.
* 9 Temmuz 1997'de Akşehir E Tİpi Cezaevi'nde Atilla Kılınç ve Erol Ağ öldürüldü, Ahmet Zeybek yaralandı.
* Bayrampaşa Cezaevi'nde 20 Ekim 1996'da İlhami Yıldız, 30 Mart 1997'de Mehmet İşcan 15 Ocak 1998'de Emre Doğan silahla öldürüldü.
* Uşak Cezaevi'nde, 2 Temmuz 1996'da beş tutuklu, Metin Sümbül, Abdulgaffar Yavuz, Kadir Subaşı, Mete Ünsay, Muharrem Akbulak şişlenerek öldürüldü. Altı sanık yedi ile 30 yıl arasında hapis cezasına mahkum oldu. Birinci ve ikinci müdür ihmalden yargılandı, beraat etti.
* 28 Temmuz 1996'da Kayseri Tomarza Cezaevi'nde Fuat Önder öldürüldü.
* Adana E tipi Cezaevi'nde 1996 Nisan'ında dört gardiyanın rehin alınması sırasında tecavüz sanığı Mehmet Fidan öldürüldü.

Silah sokanlar

* Nevşehir Cezaevi İkinci Müdürü Ahmet Kantar, Yeni Günaydın Gazetesi sahibi Bekir Kutmangil'i öldürtmeye azmettirmekten hükümlü İbrahim Cici'ye cep telefonu ve 17 bin dolar (yaklaşık altı milyar lira) götürmeye hazırlanırken yakalandı. Kantar'ın Cici için müzik setine monte edilmiş iki tabancayı da cezaevine sokmayı planladığı ortaya çıktı. Cici'nin üç adamı, silahlarla yakalandı ve tutuklandı. Kantar da cezaevine gönderildi.