The OthersCHP’nin yeni eğitim politikası

CHP’nin yeni eğitim politikası

22.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP’nin yeni eğitim politikası

CHP’nin yeni eğitim politikası

       23 - 24 Mayıs'daki büyük kurultayı öncesinde Türkiye'nin ana sorunlarına yönelik olarak "Somut Politikalar Çalışma Grubu"nun yaptığı çalışmaları raporlaştıran CHP'de eğitimdeki ana politika belli oldu.
CHP'nin kurultaya giderken hazırladığı "Eğitim" raporunda, CHP iktidarının ana ekseninin eğitim yönetiminin yeniden yapılandırılması olduğu belirtilirken, "CHP, bu eskimiş yapıyı, ülkenin gerçeklerine ve çağın gereksinimlerine göre yenilenmesi için gereken reform sürecini başlatmakta kararlıdır" denildi.
Milliyet'in ele geçirdiği 18 sayfalık raporda "Eğitimde olanak ve fırsat eşitliği" temel politika olarak benimsenirken, anti - laik yaklaşımlara da sert yanıt veriliyor: "Geri bir eğitim yapısı demek, geri bir toplum yapısı demektir."

CHP'nin raporunda anti - laik eğitim yapılarının, önce Cumhuriyet'in kazanımlarını birer ikişer parçalamayı, ardından da bu çatışma ile eğitimi başlıbaşına bir mücadele zemini olarak değerlendirmeyi amaçladıkları vurgulanıyor. Raporda devletin bütçesinden eğitim alanına ayrılmakta olan net kaynakların her geçen yıl azalmakta olduğu vurgulanırken, "3 Y" olarak adlandırılan yoksullaşma, yozlaşma ve yobazlaşmaya ilişkin şu ifadeler dikkat çekiyor:
"Dahası eğitim alanında devletin (kamunun) yarattığı boşluğun doldurulması konusunda izlenmekte olan kimi yöntemler, laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyeti'imizi `tehdit eden' boyutlardaki açılımlara da yol açmaktadır. Türkiye, uygulanagelen sağcı ekonomik ve sosyal politikaların hatalar zinciriyle dolu dehlizlerden geçirilerek, toplumsal çöküntü ve ulusallık bilincinin çözüldüğü felaketli uçurumlara doğru sürüklenmektedir. Yoksullaşma, yozlaşma ve yobazlaşma kolkola Anadolu'da salınmata, servet belli ellerde yoğunlaşmakta, cehalet ise yaygınlaştırılmaktadır."

Raporda CHP'nin eğitim politikası "Ne özelleştirme, ne devletleştirme, ama toplumsallaştırma" şeklinde sloganlaştırılırken, temel hak olan eğitim hakkından yararlanmanın yalnız birey açısından değil, toplum açısından da çok önemli olduğu kaydedildi. Raporun son bölümlerinde ise 8 yıllık zorunlu temel eğitimin sırasıyla önce 9 yıla, ardından 11 yıla son olarak da 12 yıla çıkarılacağı ifade edilerek, 8 yıllık eğitimin etkin kılınmasında gerekli önlemlerin alınmasında CHP'nin üzerine düşeni yapacağı kaydedildi.


EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler