The Others CIA uçan daireleri de izlemiş

CIA uçan daireleri de izlemiş

31.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

CIA uçan daireleri de izlemiş

CIA uçan daireleri de izlemiş

Ç.Begüm SOYDEMİR

CIA uçan daireleri de izlemiş
Önay YILMAZ
Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Amerikan kamuoyunda 1947'den beri gündemde olan, "CIA'nin UFO'larla ilgili faaliyetlerini ve bulgularını sakladığı" konusundaki iddialara açıklık getirmek amacıyla, bir "UFO Raporu" yayınladı.
Amerikalıların yüzde 57'sinin UFO'lara inandığını, ABD eski başkanları Jimmy Carter ve Ronald Reagan'ın da UFO gördüğünü iddia eden Amerikalılar arasında yer aldıklarının belirtildiği rapor, CIA'nin internetteki sitesinde de kamuoyunun incelemesine sunuldu. Şubat ayında İstanbul'da yapılacak Uluslararası UFO Kongresi'ne ışık tutması amacıyla bu raporun özetini yayınlıyoruz.

CIA işin içine giriyor
Soğuk savaşın en ateşli zamanına denk gelen 1947, ülkenin her tarafından, ABD semalarında yoğun olarak "UFO görülmesi" raporlarının birbirini izlediği bir yıl oldu. ABD üzerinde bir "uçan daire" görüldüğüne dair ilk açıklama, 24 Haziran 1947'de tanınmış, itibarlı bir işadamı ve pilot olan Kenneth Arnold'a aitti. Arnold bir uçuş sırasında, elips şeklindeki 4 esrarengiz cismin, Washington semalarında hızla yol alışlarına tanık olmuştu. ABD Hava Kuvvetleri'nin ülke güvenliğini tehdit edici bir olguyla karşı karşıya olunması endişesiyle, "Project Sign" (İşaret Projesi), daha sonraları da "Grudge" ve "Blue Book" (Mavi Kitap) projeleri kapsamında UFO'lar konusunda yürüttüğü derinlemesine araştırmalar sürerken, 1952 yazı ABD semalarında UFO görülmelerinin olağanüstü artış gösterdiği bir dönem oldu. Herkes UFO gördüğünü söylüyordu. Radarlar, yoğun ve esrarengiz "bip - bip"lerle karşılaştı. Beyaz Saray neler olup bittiğini anlamak için sabırsızlanıyordu ve Hava Kuvvetleri, "bip - bip"lerin hava ısısındaki değişimler nedeniyle meydana gelmiş olabileceği açıklamasını yaptı.
Olayı güvenlik açısından endişeyle izleyen CIA, Hava Kuvvetleri'nin raporunu kabul etmekle birlikte, konunun 1952 yazında yeniden olağanüstü yoğunluk kazanması üzerine, kendi bünyesi içinde, bilimsel istihbarat bürosu ve günlük haber alma bürosuna bağlı olarak özel bir araştırma grubu oluşturdu. Fakat CIA, "CIA'nin de işin içine girmiş olmasının halkı telaşlandırabileceği" düşüncesiyle teşkilatın konuyla ilgili çalışmalarının kamuoyundan saklı tutulmasını istedi. Bu durum daha sonraları, kamuoyunda CIA'nin UFO'larla ilgili faaliyetleri hakkında bir güvensizlik ortamının doğmasına katkıda bulunacaktı.
CIA'nin başlıca endişeleri şunlardı: Sovyet basınında, ABD'yi kasıp kavurmakta olan UFO olgusuna ait tek kelimeye rastlanmıyordu ve bu Sovyet yönetiminin bilinçli bir politikası olarak yorumlandı. Sovyetler Birliği ne oldukları anlaşılamayan bu nesneleri, halkta heyecan, kitlesel panik ve isteri yaratan bir tür psikolojik savaş aracı olarak kullanıyor olabilirdi. Öte yandan, ufak bir olasılık da olsa, başka dünyalardan gelen ve ülke güvenliği için tehlike oluşturabilecek bir olguyla karşı karşıya bulunulduğu olasılığı da gözardı edilemezdi. 1950'li yılların başlarında bilimadamlarının oluşturduğu "uçan daire" komitesi, eldeki bulguları incelendi. Bilimadamlarının görüşleri "ülke güvenliğini tehdit edebilecek herhangi bir kanıta rastlanmadığı" şeklinde özetlendi. Basın, reklam, işadamı kulüpleri, okullar ve hatta Disney'in çizgi roman ve filmleri aracılığıyla girişilecek yoğun kampanyayla, kamuoyuna UFO'larla ilgili hiçbir somut bulguya rastlanmadığı mesajı iletilecekti. UFO konusunda faaliyet gösteren özel kuruluşlar da yakın takibe alınacaktı. CIA, toplantıyı gizli tuttu.

U - 2 heyecanı
Bu açıklamalardan sonra CIA, UFO konusunu rafa kaldırdı. Bu arada UFO'ların ABD dışında da görülmeye başlamaları, dikkatleri yeniden konu üzerinde yoğunlaştırdı. ABD, Kanada ve İngiltere uçan daire tipli konvansiyonel olmayan bir uçak üretme çalışması içindeydiler. Sovyetler Birliği de benzer türde araçlar üretmiş ve bunların deneme uçuşlarını mı gerçekleştirmekteydi? ABD Senatörü Richard Russell ve yanındakilerin ekim 1955'te Sovyetler Birliği'ndeki bir tren yolculuğu sırasında gökte bir uçan daire gördüklerini rapor etmeleri, endişeleri daha da arttırdı.
Kasım 1954'te ABD, yüksek teknoloji ürünü U - 2 uçağını hayata geçirmeyi başarmıştı. Dönemin uçaklarından çok daha yüksek seviyelerde uçuş yapabilen ve gizli olarak deneme uçuşlarına başlayan U - 2'ler, özellikle güneş doğuşu ve batışı sırasında ışığı kolaylıkla yansıtan gümüş renkli gövdeleriyle pek çok kişi tarafından UFO olarak algılandılar ve ABD kamuoyunda yeni bir UFO heyecanı başladı. CIA ve ABD Hava Kuvvetleri, durumun U - 2'lerden kaynaklandığını biliyor, ama olağanüstü hassas bir ulusal güvenlik projesinin kapsamı içinde üretilmiş U - 2'lerin varlığıyla ilgili bilgi vermek istemiyordu. ABD semalarında görülen tuhaf yansımalara, "buz kristalleri ve ısı değişikliği nedeniyle oluşmuş doğal fenomenler" açıklaması getirilerek, kamuoyu bilinçli olarak yanıltıldı. 1950 sonları ve 1960'lar boyunca rapor edilen "UFO görülmeleri"nin büyük bölümünü U - 2'ler oluşturdu.

Ele geçen yaratıklar saklanıyor mu?
UFO'larla ilgili çalışmaları yakından izleyen ve gerçeklerin açıklanmadığı konusunda yoğun baskı yapan ufolojistler, konunun üstüne gittiler ve güveni sarsılmış kamuoyundan da yoğun destek gördüler. Bazı ufolojistler ilginç bir iddia da ortaya atarak, "ABD semalarında 1947 yılından beri rastlanan bütün UFO görüntülerinden sadece CIA'nin sorumlu olduğunu; CIA'nin 1951 yılından beri, soğuk savaş psikolojisi için bir araç olarak kasten uçan daire heyecanı yarattığını" ileri sürdüler.
Ufolojistlerin bir diğer iddiası da şuydu: 1947 yılında New Mexico'da bir uçan daire düşmüş, Roswell olayı diye adlandırılan bu kazada, uçan dairenin kalıntılarının yanısıra başka dünyalardan gelen 4 yaratık, CIA tarafından ele geçirilerek incelemeye tabi tutulmuştu. İddiaya göre doğrudan ABD Başkanı Truman'a bağlı yürütülmüş bu çok gizli "Majestic 12" operasyonu kamuoyundan saklanıyordu. Yoğun baskı sonucunda Hava Kuvvetleri, 1994'te yayınladığı bir raporda, sözü edilen kalıntıların, Sovyetler Birliği'nin nükleer test kanıtlarını araştırmak üzere atmosfere gönderilmiş, dönemin çok gizli "Mogul Projesi"nin balonuna ait olduğu açıklandı. CIA'ye göre bu iddiaların dayandırıldığı belgelerin çoğu sahte. Ve yine CIA'ye göre, UFO'larla ilgili konunun kamuoyunda sürekli gündemde kalmasının nedenlerinden biri de, "Evrende yalnız olmadığımız" düşüncesinin kolay kolay vazgeçilmeyecek kadar cazip olması.

İstanbul'da UFO zirvesi
İstanbul 20 - 21 şubat tarihlerinde Uluslararası UFO Kongresi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda düzenlenecek kongrenin başlığı "Evrende Yalnız Değiliz" olacak.
İstanbul'da bulunan Sirius UFO Uzay Bilimleri Merkezi'nin düzenlediği kongrenin organizasyonunu VIP Halkla İlişkiler şirketi üstleniyor. Cool FM'de "UFO" adlı program yayınlayan merkezin Başkanı Haktan Akdoğan'ın UFO'lara ilgisi Isaac Asimov'u okuduktan sonra başlamış. Merkezin üç büyük şehir dışında Kayseri, Aydın ve Adana'da 200'e yakın üyesi var. Son iki ayda 70'e yakın UFO ihbarı almışlar.
Kongrenin ağır topları şunlar olacak:
* Erich von Daniken: Katılacakların en tanınmışı. "Tanrıların Arabaları" yazarı ve UFO araştırmacısı.
* Robert O. Dean: ABD'den emekli binbaşı. 1963 - 67 yılları arasında NATO görevi sırasında "Cosmic Top Secret" yetkisi almış. Dünya üzerinde en az 4 farklı dünya dışı ırkın var olduğunu söyleyen çok gizli NATO raporlarıyla karşılaşmış.
* Budd Hopkins: "Uzaylılar tarafından kaçırılma" olaylarında uzman. Yaşamı, 1964'te gün ışığında şahit olduğu bir olaydan sonra değişmiş. 1981'de kaçırılma olaylarını anlattığı "Kayıp Zaman" adlı bir kitap yayınlamış.
* Prof. John Mack: Harvard Tıp Okulu ve Cambridge Hastanesi Psikiyatri Bölüm Başkanı, Pulitzer ödülü sahibi. 1990'da bilinmeyen zeki varlıklarla iletişim kuran kişiler üzerinde araştırma yapmaya başlamış. Patolojik rahatsızlığı bulunmayan bu kişilerin söylediklerinin gerçek olduğuna karar vermiş. 1994'te de "Kaçırılma: Dünya Dışı Varlıklarla İnsan İlişkileri" isimli kitabını yayınlamış.
* Prof. Brian O'Leary: Kaliforniya ve Georgetown Üniversitesi'nden Astronomi - Mars doktorası var. 1967'de Mars'a gidecek astronot olarak seçilmiş, projenin iptali üzerine araştırma yapmakla yetinmiş.
* Prof. Bruce Maccabe: Astronom ve fizikçi. Yüksek güçlü lazerler, stratejik savunma konularındaki projelerde yer almış. 1970'de UFO fotoğraflarıyla ilgili araştırmalar yayınlamış. FBI belgelerine dayanarak "Gerçek X dosyaları", "UFO - FBI bağlantısı" kitaplarını yazmış.
* Prof. Stanton Friedman: 1967'den bu yana 12 ülkede "Uçan Daireler Gerçektir" başlıklı konferanslar vermiş. UFO konusunun miladı sayılan 1947'de ABD'nin Roswell kasabasına UFO düşmesi olayınının sivil araştırmacısı. General Motors, Westinghouse ve McDonell Douglas'da nükleer fizikçi olarak uzay çalışmaları yapmış.