The Others Çin’de ‘tek çocuk’ depremi

Çin’de ‘tek çocuk’ depremi

26.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

63 bin kişinin yaşamını yitirdiği Çin’deki depremde, ‘tek çocuk politikası’na vurguyu ve ‘Bir nesil yok oldu’ başlığını Başbakan Erdoğan’ın ‘üç çocuk’ telkinleriyle ilişkilendiren okurlardan tepki var

Çin’de ‘tek çocuk’ depremi

Çin’deki 7.9’luk depremi ‘çifte felaket’e dönüştüren tek çocuk sahibi ailelerin okul enkazları önündeki trajedisini dünya medyasından pek çok örnek gibi Milliyet de ‘Bir nesil yok oldu!’ vurgulamasıyla verdi. 
Dış Haberler Servisi’nce derlenen haberde şöyle deniliyordu:
“Depremde en fazla hasarı alan ilk ve orta dereceli okullarda hayatını kaybeden çocuklar, Pekin’in tek çocuk politikasına uyan ailelerin de geleceğini kararttı.”
Dr. Uğur Gönenç’in haberdeki değerlendirmeye itirazı şöyle:
“Gazetenizin 16.5.08 tarihli sayısının 3. sayfasında, Dış Haberler Servisi’nden bir çeviri yazı yer aldı. Buna göre, Çin’deki depremin yaklaşık 50.000 kayba yol açmasının bir neslin kaybına neden olduğu belirtildikten sonra, bu durumla Çin’in tek çocuk politikası arasında anlayamadığım bir bağ kuruluyor. Eğer Çinliler daha çok çocuğa sahip olsaydı ölü sayısı bu kadar olmayacaktı gibi bir mantıksızlık söz konusu olamayacağına göre, daha çok çocuk daha çok ölüme yol açsa bile en azından ailelerin bazı çocukları hayatta kalacaktı gibi son derece tuhaf bir değerlendirme çıkıyor herhalde ortaya. Daha da tuhafı, bu garip değerlendirmenin, ‘bir nesil tek çocuk politikası yüzünden yok oldu’ şeklinde kesin bir hüküm gibi başlıktan sunulması ve bu kadar çok ölüme neden olan diğer faktörler yokmuş gibi davranılması. Burada esas eleştirdiğim bugünlerde ülkemizin gerçekleriyle hiç uyuşmayan şekilde en yukarılardan çok çocuk baskısı yapılırken bu tür haberin kullanılması.”
Ombudsman’ın görüşü: Başka okurlarımızın da dikkatini çeken felaketin insani boyutunu Çin’in ‘tek çocuk politikası’ ile bağ kurularak verilmesini Yazı İşleri ile konuştuk. Bu vurgulamanın uluslararası ajanslar tarafından da yapıldığı ve kasıt olmadığını belirttiler.
Başbakan Erdoğan’ın, ‘üç çocuk’ telkinlerinden hareketle Çin’deki deprem acısından Türkiye’nin iç politika tartışmaları bağlamında çıkarımda bulunmak ,’Tek çocukla yetinirseniz olası bir felakette başınıza bunlar mı gelir, denmek isteniyor!’ diye düşünmek aşırı bir hassasiyet içermektedir. Milliyet’in yayın politikasının bu tür dolaylı mesajları içermeyecek ölçüde nettir.