The OthersCuma eyleminde Ceyşullah izi

Cuma eyleminde Ceyşullah izi

20.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cuma eyleminde Ceyşullah izi

Cuma eyleminde Ceyşullah izi

KESİNTİSİZ 8 yıllık eğitime karşı cuma günleri yapılan gösterilerin ardında yasadışı Ceyşullah örgütü de bulunuyor. Cami çıkışında halkı örgütleyerek izinsiz gösteri yaptırtan, halkla polisi karşı karşıya getirmek isteyen örgüt yeniden yapılanma çabasında.
Kendilerine "Allah'ın Askerleri" adını veren örgütün geçmişi 10 yıl öncesine dayanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre 1987'de Bingöl'de kurulan örgütün ilk adı Mezhepler Öncesi.
Türkiye'de şeriat devleti kurmak isteyen örgütün liderine "Genel Emir" adı veriliyor. Örgüt üyeleri Afganistan'da mücahitlerin bulunduğu kamplarda askeri ve siyasi eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye döndükleri öne sürülüyor.
Ceyşullah, 13 Ekim 1996'da işadamı Sami Manisa'nın oğlu İshak Manisa'yı kaçırarak adından söz ettirdi. Kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırılan İshak Manisa'nın hayatına karşılık bir milyon dolar fidye isteyen örgütün Selefiye Kolu üyesi Celal iskender ve Ömer Usta Hüseyinoğlu, 8 Kasım 1996'da kişiyle birlikte yakalandı. Sorgulamalar sırasında militanların örgüte maddi kaynak sağlamak için Sultanbeyli'de bir Tekel deposunu soydukları, bira taşıyan bazı kamyonları yaktıkları belirlendi.
Bu operasyonlarla ağır darbe alan Ceyşullah, 8 yıllık kesintisiz eğitimi protesto eylemlerinde yeniden karşımıza çıkıyor. Özellikle Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen cuma eylemlerinde polislere ve gazetecilere saldıranların gözaltına alınması sonrası yapılan sorgulamalarda 12 örgüt üyesi belirlendi.
Bu eylemlerde örgüt üyeleri deşifre olmamak için cuma gösterilerine katılanları kışkırtma metodunu kullandılar.
Örgütün beyin takımı olan Genel Emir Selim Yeten (44), Genel Emir Vekili Abdurrahman Gökmen (28), Şura üyeleri Ercan Demir (30), Seyfi Albayrak (23) ve Nurullah Ergün'ün (26) halen firarda buluyor.