The Others Dalgalı haber kuru

Dalgalı haber kuru

26.03.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dalgalı haber kuru

Dalgalı haber kuru


Kriz döneminde okurların gözü, başka dönemlerde olduğundan daha fazla ekonomi haberleri üzerinde.
21 Mart Çarşamba günü Milliyet’in sürmanşetinde yer alan Dolar 750 bin TL haberine gelen tepkilerin çokluğunun nedeni bundan olsa gerek.
Haberin spotunda şöyle deniyordu: "Kimse Merkez Bankası kurunu kullanmıyor. Kiracı ev sahibiyle, özel okullar velilerle anlaşıp bir kur belirliyor. Vatandaşın piyasasındaki dolar şu sıralar 750 bin liradan işlem görüyor."
Haberin girişinde de bazı bilgisayar şirketleri ve reklamcıların aynı yola başvurduğu ve dolar kurunun halk arasında ortalama 750 bin liradan seyrettiği kaydediliyor.

Ceylan Tümer yazıyor:
"Ben başlığı biraz miş’li mış’lı buldum. Evimi 1000 dolara kiraya vermiştim. Kiracı ile bu haber yüzünden birbirimize girdik. Kendisine hiçbir şey anlatamadım. Durduk yerde sinirlerimiz bozuldu. Sorumlusu bu haberinizdir."
Kerem Kayıncılar’ın notu:
"Kimse Merkez Bankası kurunu kullanmıyor ifadeniz bence fazla iddialı. Spekülatif bir haber bu. Doların düzeyini indirmek kolay olsaydı, hükümet yapardı."
Rasim Erkenci şöyle yakınmış:
"900 bin liralık kur gerçekçi olmayabilir, ama öteki ne ölçüde gerçekçi? Bu haberin piyasada faydası yerine bazı zararları olabilir."
Ekonomi Servisi Şefi Murat Sabuncu, haberin hazırlanmasındaki mantığı açıklıyor:
"Kurdaki aşırı dalgalanma, birçok işlemde ikili uzlaşmayla bir kur tespit edilmesine neden oldu. Vatandaş kuru adıyla yayımlanan haberde de bu konudaki somut örneklere yer verildi. Haberde emlak, reklamcılık, sağlık, eğitim, bilgisayar sektörlerindeki uygulamalar firmalar ve sektör temsilcilerince de anlatıldı. Bu haber ardından Sağlık Bakanlığı da ilaç sektörüne ithal ilaçlar için kuru 820 bin bin lira olarak belirlediğini bildirdi. Yani devletin bakanı bile kur belirledi. Vatandaş kuru haberinde yer alan bilgilerin fazlası yok, eksiği var. Kur sabitlemesini çok geniş bir kesim uyguluyor. Biz de haberimizde bu somut durumu ortaya koyduk."






Yazarlar