The Others Deniz Nakliyat'ta şok suçlamalar

Deniz Nakliyat'ta şok suçlamalar

17.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Deniz Nakliyat'ta şok suçlamalar

Deniz Nakliyatta şok suçlamalar

       DENİZ Nakliyat'a ait tankerlerin satışında devletin zarara uğratıldığı ve bazı yöneticilerin haksız kazanç sağladıkları iddiaları üzerine başlatılan soruşturma sürerken, Deniz Nakliyat eski Genel Müdür Vekili ve Gemi Satış Komisyonu Başkanı Mehmet Çinçik Milliyet'e şok açıklamalarda bulundu.
       Çinçik, 18 milyon muammen bedel biçilen üç tankeri 12 milyon 908 bin dolara alan İhsan Kalkavan'la Genel Müdür Gülfidan'ın ihaleden yaklaşık 10 gün önce görüştüğünü ileri sürdü. Çinçik, Müdür Yardımcısı Mustafa Merç'in ise, Mercedes marka otomobil, boğazda yalı ve daire aldığını iddia ederek, devletten alınan maaşla böyle birşeyin mümkün olmadığını söyledi.
       Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun soruşturma evrakına göre, Deniz Nakliyat'ta gemi satışlarında eski Genel Müdür İlker Gülfidan, yardımcısı Mustafa Merç ve yönetim kurulu üyelerin devleti milyonlarca dolar zarara uğratarak haksız kazanç sağladıkları gerekcesiyle başlatılan soruşturma devam ediyor. Gülfidan, bazı yönetim kurulu üyeleri ve armatör İhsan Kalkavan, Mali Şube ekipleri tarafından sorgulanırken, olaya karıştığı iddia edilen Alparslan Türkeş'in kızı Seren Bilge Saraç'ın arandığı bildirildi.
       Deniz Nakliyat'ın Gemi Satış Komisyonu başkanı olan, soruşturmanın açılması için müfettişlere bilgi veren eski Genel Müdür Vekili Mehmet Çinçik, Milliyet'in sorularını yanıtladı. Genel müdür yardımcılığından alınıp danışmanlıktan emekli edilen Mehmet Çinçik, kendisi izindeyken, üç tankerin İhsan Kalkavan'a muammen bedelinin altında satıldığını bildirdi. Tanker satışları sırasında Gülfidan'ın kendisini baskı altında tuttuğunu öne süren Çinçik şöyle dedi:
       "Ülgen, Engin ve Gaziantep tankerleri için 18 milyon dolar muammen bedel tespit ettik. Fiyatı Genel Müdüre söylediğimde `Çok tutmuşsunuz' dedi. Ben de `uluslararası piyasa fiyatlarını arkadaşlar toplamışlar, tankerlerin teknik durumu, yaşı bunu gerektiriyor, bundan aşağı verilmez' dedim. Bir değişiklik yapmamızın mümkün olmadığını, komisyonun bu fiyatı belirlediğini söyledim.
       Bu arada satış çalışmaları devam ederken, Özelleştirme İdaresi'nden Veysel Tekeloğlu beni aradı. Genel Müdür Gülfidan'a ulaşmadığını, kendisini aramasını sağlamamı istedi. Araç telefonundan aradım, şoför Mehmet telefona çıktı. Nerde olduklarını sordum, Altunizade'de Denizciler Sitesi'nde olduklarını, Genel Müdür'ün de İhsan Kalkavan'ın odasında oturduğunu söyledi. `Kalkavan'lar tanker alacak' diye bize bilgi geliyor, benim genel müdürüm satış yapacağı armatörün odasında oturuyor. Bu süreçte görüşmesi beni rahatsız etti, var olan kuşkularımı doğruladı. Tankerlerin 18 milyon dolar muammem bedelle ihaleye çıkıp 12 milyon 908 bin dolara verilmesi satışa gölge düşürmüştür".
       Çinçik, Seferoğlu firmasının bir tankere Kalkavan'dan daha fazla fiyat vermesine rağmen, blok satış yapılacağı gerekcesiyle bu anlaşmadan vazgeçildiğini söyledi. Çinçik, tankerlerin satışının ardından satış fiyatının düşük olduğunu yazan Zaman Gazetesi Muhabiri Ramazan Gözübüyük'ün İhsan Kalkavan tarafından işten attırıldığını, kendisinin ise genel müdür vekilliğinden alındığını söyledi. Çinçik, Raufbey gemisinin satışı sırasında da fiyatı yükseltmeye çalışan komisyonun, genel müdür Gülfidan'ın ilgili firmaya bilgi vermesi nedeniyle amacına ulaşamadığını iddia etti. Çinçik, Yönetim Kurulu üyesi Kemal Gökçek'in 40 yaşındaki lise mezunu eşinin de Deniz Nakliyat'ta çok önemli bir görevde işe başlatıldığını savundu.

       Çinçik, kendisi izinli iken yerine satış komisyon başkanlığı yapan Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Merç'le ilgili de şu iddialarda bulundu:
       "Ben bütün kan bağım olan kişiler de dahil olmak üzere malvarlığı konusunda hesap vermeye hazırım. Mustafa Merç, dairesinin yanına ikinci bir daire yapıyorsa, altına Mercedes çekmişse, boğazda yalı almışsa bunun altında kötü niyet vardır. Devletten alınan maaş bellidir. Bunu yapmak mümkün değil."