The Others Denizaltıyı ‘kamikaze batırdı’

Denizaltıyı ‘kamikaze batırdı’

21.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Denizaltıyı ‘kamikaze batırdı’

Denizaltıyı ‘kamikaze batırdı’


Barents Denizi’nde kurtarılmayı bekleyen Rus nükleer denizaltısının, mürettebat arasında bulunan bir Dağıstanlı asker tarafından batırıldığı iddiası ortalığı karıştırdı


       Çeçenler, Rus nükleer denizaltısının mürettebat içinde yer alan Müslüman bir intihar eylemcisinin düzenlediği saldırı sonucu battığını öne sürdü.
       İnternette Çeçen tarafının görüşlerini yansıtan Kavkaz sitesi “kamikaze" iddiasını “sansasyon" başlığıyla duyurdu. İddiaya göre, adı açıklanmayan bir Dağıstanlı, haziran ayında Çeçenler’le temas kurarak nükleer denizaltı Kursk’ta görev yaptığını söyledi.
       “Son derece gizli askeri bilgilere sahip olduğunu" belirten bu kişi, “Çeçenistan ve Dağıstan’da Ruslara karşı savaşan Müslüman kardeşlerine yardım etmek istediğini, planının başarıya ulaşması halinde Kursk’u batırabileceğini" açıkladı.

       Allah için eylem
       Çeçen Yüksek Askeri Konseyi, Dağıstanlı askerin, “eylemi Allah için düzenleyeceğini, ölümünden sonra adının açıklanmasını istemediğini" duyurdu. Konsey, “Personelin öldüğünün kesinleşmesi" üzerine açıklamanın yapıldığını bildirdi.
       Denizaltının 118 kişilik personeli içinde bir Dağıstanlı’nın bulunduğu biliniyordu. Ancak, Çeçenler’in, bu açıklamayı “reklam" amacıyla yapmış olabileceği de düşünülüyor.

       İki tonluk patlama
       BARENTS Denizi’nde batan denizaltıda bulunan 118 kişinin öldüğüne artık kesin gözüyle bakılıyor. Son açıklamalar, 12 Ağustos’ta denizaltıda, biri Richter ölçeğine göre üç şiddetinde iki patlama meydana geldiğini gösteriyor. Rus yetkililere göre, ikinci patlama iki ton dinamitin patlamasına eşit şiddette.