The OthersDeprem Konseyi Işıkara'sız

Deprem Konseyi Işıkara'sız

10.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Deprem Konseyi Işıkara'sız

Deprem Konseyi Işıkarasız


TÜBİTAK, 20 kişilik konseyde "Deprem Dede"nin yer almamasını "yeterli sayıda öneri çıkmaması" gerekçesine dayandırdı


Bilim adamlarının "İstanbul'da deprem olacak mı, olmayacak mı?" tartışmasının kamuoyunu tedirgin etmesi üzerine Başbakan Bülent Ecevit'in talimatıyla kurulmasına karar verilen "Ulusal Deprem Konseyi" üyeleri belirlendi.
Konseye, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Deprem dede" diye övgüyle söz ettiği Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara seçilemedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak, Işıkara'nın seçilememesine "yeterli sayıda öneri çıkmamasını" gerekçe olarak gösterdi.
Kurumlararası yazışmalar nedeniyle geciken Deprem Konseyi ile ilgili olarak Pak'ın yaptığı basın toplantısında "Işıkara" konuşuldu. Pak, Işıkara'nın niye seçilmediği sorusu üzerine, üye seçiminde Başbakanlık genelgesinin ilke ve yöntemlerine uygun belirleme yapıldığını belirterek, "Bu hem bizi hem de konseyi polemiğe sokar. Işıkara için yeterli sayıda öneri çıkmamıştır" dedi.
Üyelerde tutarlı, yıpranmamış, çağrışım yaptırmayan imaj özellikleri arandığını belirten Pak, "Bilimsel yaklaşım, tartışmaya açık olmayı ve karşıt görüşleri dinleyip değerlendirebilmeyi, kendi doğru bildiklerine takılıp kalmadan gerçeğe en yakın olan çözümü araştırabilmeyi gerektirir. Konsey yapısının bu yaklaşımı benimseyen üyelerden oluşmasına uğraşılmıştır" diye konuştu.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tuğrul Tankut da, "Işıkara ismi üzerinde konuşmak doğru değil. Işıkara'nın bilimsel yeterliliğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

"Kısıtlama yok"

Pak, Başbakanlık genelgesinin konseyin "bağımsız ve bağlantısız" bir yapıda olmasına önem verdiğini ve varlığını sürdürme yetkisini konseye devrettiğini kaydetti. Konseyi hiçbir kurum ya da kuruluşun yönlendiremeyeceğini ifade eden Pak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Konseyin bu özelliğine gölge düşürülmemesine özen gösterilmiştir. Konsey hiçbir kurum veya kuruluşa bağlı değildir. Kimse tarafından yönlendirilemez, kimseye rapor vermez. Kendi yöneticilerini kendisi seçer. Hiç kimsenin açıklama yapma özgürlüğüne kısıtlama getirilmeksizin konsey de kendi açıklamalarını yapar. Bilimsel ağırlığı ve sağduyulu tutumu ile kazanacağı umulan saygınlıkla konsey açıklamalarının kamuoyunda güven uyandırması beklenir."

Konseyde iki kadın üye

Deprem Konseyi, 8'i yer bilimi, 8'i inşaat mühendisliği, 4'ü de diğer alanlardan olmak üzere 20 kişiden oluşuyor. Üyeler, Başbakanlık genelgesinde yer alan 30 kuruluşun aday gösterdiği isimler arasından seçildi. Aday isimler, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından değerlendirildi. Konseyde iki kadın üye yer alıyor. Görev dağılımı önümüzdeki günlerde yapılacak konsey, yılda en az 4 kez toplanacak. Sekreteryasını TÜBİTAK yürütecek. Konsey üyelerinin yarısı üç yılda bir değişecek.
Konseyin görevleri arasında kamuoyuna depremle ilgili araştırma ve açıklama yapmak, depreme ilişkin konularda kamu yöneticilerine danışmanlık ve depremle ilgili konulardaki etik sorunlarına ilişkin başvuruları değerlendirmek yer alıyor.

Yer Bilimleri için seçilen üyeler:
Prof. Dr. Ömer Alptekin (İ.Ü), Prof. Dr. Aykut Barka (İTÜ), Dr. Ömer Emre (MTA), Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (İTÜ), Prof. Dr. Naci Görür (İTÜ), Prof. Dr. Ali Koçyiğit (ODTÜ), Dr. Fuat Şaroğlu (TPAO), Prof. Dr. Celal Şengör (İTÜ).

İnşaat Mühendisliği üyeleri:
Prof. Dr. Atilla Ansal (İTÜ), Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu (B.Ü), Prof. Dr. Mustafa Erdik (B.Ü), Prof. Dr. Uğur Ersoy (ODTÜ), Prof. Dr. Polat Gülkan (ODTÜ), Prof. Dr. Faruk Karadoğan (İTÜ), Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu (ODTÜ), Prof. Dr. Tuğrul Tankut (ODTÜ).

Diğer üyeler:
Doç. Dr. Murat Balamir (ODTÜ), Prof. Dr. Necati İnceoğlu (YTÜ), Prof. Dr. Nuray Karancı (ODTÜ), Prof. Dr. Derin Orhon (İTÜ).


EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler