KAMU hastanelerinin çoğunun teknolojinin sağladığı imkanlardan yoksun hizmet vermesi özel kuruluşların sayısının her geçen gün artmasına neden oluyor. 125 milyar lira olan bilgisayarlı tomografi cihazından Sağlık Bakanlığı'na bağlı 29 hastanenin 24'ün de yok. SSK'nın da 11 hastanesinden sadece iki tanesinde bulunuyor. Bu cihaza sahip özel kuruluş sayısı ise, birçok avrupa ülkesini geride bırakıyor. 325 milyar liralık MR cihazının sayısı özelde hızla artarken, kamu hastanesi bu cihazla daha yeni tanıştı.
Sağlık sorununun büyük boyutlara ulaştığı İstanbul'da milyonlarca insan, tedavi olabilmek umuduyla gittikleri kamu hastanelerinde, kuyrukların yanısıra tıbbi teknolojinin yetersizliğinin de çilesini çekiyor. Cihazın bulunduğu sayılı kamu hastanesinde, yoğunluk nedeniyle aylar sonrasına gün vermesi de tedaviyi aksatıyor. Hastalarda, tekrar eski sağlıklarına kavuşmak için istenen çeşitli testler, tomografi ya da MR için hastaneyle özel kuruluş arasında adeta mekik dokumak zorunda kalıyor.
Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı İzmir Atatürk Devlet Hastanesi, Ankara Numune Hastanesi, Aydın Devlet Hastanesi'nden sonra İstanbul'da MR cihazıyla tanışıyor. 75 MR cihazının bulunduğu İstanbul'da kısa bir süre önce Şişli Etfal Hastanesi için satın alınan 325 milyar liralık MR cihazının monte işlemlerine başlandı.
Özel kuruluşlarda 120 bilgisayarlı tomografi bulunurken İstanbul'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler içinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, Haydarpaşa Numune, Şişli Etfal, Haseki ve Kartal Devlet Hastanesi'nde bulunuyor.
Özel kuruluşlarının sayısının artması sonucu menfaat ilişkilerinin doğmasına neden olduğunu doğrulayan İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, bu tür duyumlar geldiğini ve araştırma yaptıklarını söylüyor.
Nüfusunun
yüzde 75'i SSK'lı olduğu İstanbul'da SSK Hastaneleri, tıbbi cihaz yönünden Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin de gerisinde kalıyor. Yılda 8 milyondan fazla sigortalıya poliklinik hizmeti veren kurumun 6 bin 300 yatak kapasiteli 11 hastanesi arasında bilgisayarlı tomografi cihazı sadece Okmeydanı ve Göztepe'deki hastanelerinde var.
Altyapı eksiklikleri nedeniyle bazı hastalıkların tedavisinin yapılamadığı SSK hastanelerinde, hastalar özel kuruluşlara sevkediliyor. Tedavi ve teşhis için önemli yarar sağlayan tomografi ve MR çekimleri için yapılan sevkler nedeniyle milyarlarca lira özel kuruluşlara ödeniyor.
SSK, 13 bilgisayarlı tomografi, 25 MR, 5 Endoskopi, 21 hemodiyaliz olmak üzere sözleşme yaptığı 72 merkeze 1997 yılında 48 milyon 340 bin
dolar (13 trilyon 51 milyar 800 milyon lira) ödeme yaptı.
SSK'nın yaptığı ödemeler şöyle: Dializ 11 milyon 360 bin dolar, Endoskopi 214 bin dolar, MR 2 milyon 516 bin dolar, Bilgisayarlı Tomografi için 870 bin dolar. Ayrıca 38 bin 685 hastanın anjio, by-pass ve kalp ameliyatları için 32 milyon 840 bin dolar.
Bir yıl içindeki harcamaların toplamı olan 48 milyon 340 bin dolar (13 trilyon 51 milyar 800 milyon lira) ile SSK'nın İstanbul'daki tüm hastanelerin tıbbi cihazlarla donatmak mümkün.
KAMU hastanelerinin elinde teknolojik cihazların olmaması sonucu işin özel sektöre geçtiğini belirten Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Hayran, Türkiye'de bulunan tıbbi teknolojinin gelişmiş ülkelerde bile olmadığını ileri sürdü. Hayran, "İstanbul'da özel tomografi merkezlerinin sayısı İngiltere'dekinden fazla. Bunlar birilerinin para kazanması için ortaya çıkıyor. İşin içine para kazanma hırsı girince bir takım çıkar ilişkileri ortaya çıkıyor" dedi.
Hayran, personel sıkıntısı nedeniyle hastanelere alınan milyarlık tıbbi cihazların kısa sürede bozulması, tamirinin bürokrasi nedeniyle uzun sürmesinin de özel kuruluşların işine yaradığına dikkat çekti.
Megamar MR ve tomografi Merkezi Müdürü Dr. Öner Serdaroğlu, özel kuruluşlarını sayısının her geçen artmasının kalite ve rekabeti getirdiğini söyledi. Rekabet nedeniyle fiyatların ucuzladığını belirten Serdaroğlu, "Hastanelere bu cihazdan alınması bizi etkilemez. Çünkü bunun çekimi en az
yarım saat sürüyor. Hastanelerde yığılma olur. Ayrıca hizmet kalitemiz nedeniyle tercih ediliriz" dedi.