The Others DOĞAL ÜRÜNLERLE GELEN SAĞLIK

DOĞAL ÜRÜNLERLE GELEN SAĞLIK

16.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir Tutam Zencefil Aman

DOĞAL ÜRÜNLERLE GELEN SAĞLIK
İlaç sektörü büyük bir hızla gelişiyor. Bazıları "Derdime deva bir Viagra, bir de Prozac" diye koşturup duruyor. Ama meraklısı ve de bileni şifalı bitkilerden hiç vazgeçemiyor. Üstelik sağlığı doğada arayanların sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Şifalı bitkiler neredeyse moda oldu. Artık aktarlardan, modern dükkanlara terfi etti bitkiler. Hafif cilt sorunlarından, ağır mide rahatsızlıklara hemen herşeye çözüm olacak bir bitki mutlaka var.
"Şifalı bitki tedavisinde önemli olan etkili bitkilerin bulunup, kullanılır hale getirilmesidir" diyor Mehmet Göbelez. Doğal ve şifalı bitkilerle 50 yıldır uğraşan ve bu konuda basılmış 20'ye yakın kitabı bulunan Göbelez, Fransa'da üç yıl kalarak bu iş üzerine ihtisas bile yapmış. Örneğin ada çayı... Göbelez'in dediğine göre ada çayının doğada 40 çeşidi var. Ancak yalnızca bir cinsi faydalı.
Göbelez'e göre şifalı bitkiler tüm hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Modern tıbbın aciz kaldığı durumlarda bile. Avrupa ve Amerika'da artık doktorlar alerjik astımı kortizon veya aşıyla değil, Frenk üzümü ile tedavi ediyorlar. Frenk üzümü vücudun kendisinin kortizon yapmasını sağlıyor ve direnci arttırıyor. Hatta bu üzümünün tomurcuğundan çıkarılan su, şişe içinde eczanelere veriliyor. Böylece tüketiciye kullanım kolaylığı sağlanıyor. Ülkemizde de pek çok doktor şifalı bitkilerden oluşan ilaçları hastalarına tavsiye ediyor. Ama Göbez prensip olarak hastaların mutlaka önce doktora gidip, teşhis konduktan sonra kendisine gelmelerini istiyor. Aktarlardan modern shop'lara Şifalı bitkilerin ve doğal yiyeceklerin bu kadar ilgi görmesi aktarlarda satılan ürünlerin, modern dükkanlara taşınmasına neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde Anadolu yakasında açılan Health Shop modern aktarlara iyi bir örnek. Health Shop'un Mağaza Müdürü Dilek Küçüköztürk'e göre insanların şifalı bitkilere yönelmesinin iki nedeni var. Öncelikle şifalı bitkiler artık normal ilaçlar gibi hijyenik üretilebiliyor ve pratik biçimde kullanıma sunuluyor. Ve en önemlisi bitkisel ilaçların yan etkisi yok. Örneğin, normalde aldığınız uyku ilacı ertesi gün dengenizi bozabiliyor. Oysa Valerian adlı bitkiden yapılmış hapı, yatmadan 1 saat önce aldığınızda hem rahat uyuyorsunuz hem de ertesi gün dinç kalkıyorsunuz.
Şifalı bitkiler güzelleşmek için de kullanılıyor tabii. Susam yağından elde edilen kremlerle, yumuşak ellere ve sağlıklı tırnaklara kavuşuyorsunuz. Düzenli olarak kullanılan meyve asitleri ise kırışıklıkları gideriyor, parlak bir cilt sağlıyor. Bu ilginin farkına varan pek çok kozmetik firması da artık ürünlerini doğal bitkilerle hazırlıyor.
Bebek'teki Tel Dolap'ta da çeşitli faydalı bitki ve baharatlar satılıyor. Ömer ve Fatoş Köylü çiftinin işlettiği Tel Dolap, aslında müşterilerine vejetaryen yemekleri sunan bir kahve ve yemek evi...
Bir de Beyoğlu'nda tüm gelirini Doğal Hayatı Koruma Derneği'ne bağışlayan Nuh'un Ambarı var. Bugünlerde moda olan Nuh'un Ambarı hem doğal ürünlerle yapılmış yiyeceklerin satıldığı bir kafeterya, hem de bir modern aktar.
Amerika'da artık şifalı bitkilerin markası bile var. Ancak ülkemizde henüz marka ismine talep yok. Yine de Natural Wealth, Natrol, Solgar gibi markalar biliniyor. Hangi derde, hangi deva? Papatya: Çayı migrene iyi geliyor.
Huş ağacı: Bir, iki çorba kaşığı kurutulmuş Huş ağacı yaprağından yapılan çay, düzenli olarak içildiğinde böbrek taşı oluşumunu engelliyor.
Adaçayı: Kurutulmuş yapraklarından hazırlanan çayı, gaz söktürücü ve boğaz antiseptiği olarak kullanılıyor.
At kestanesi: Tohumlarından hazırlanan ilaçlar, varis, basur gibi damar hastalıklarında, kol,bacak burkulmalarında etkili.
Cezayir menekşesi: Bu bitkinin topraküstü kısmından hazırlanan ilaçlar kan kanserinde etkili.
Hatmi: Yaprak, çiçek veya köklerinden hazırlanan çayı, göğüs yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Aktarlarda daha çok gülhatmi çiçekleri bulunuyor.
Sarısabır: Yapraklarından elde edilen çay ile kabızlıktan kurtulunuyor.
Kekik: Kurutulmuş çiçekli ve yapraklı dallardan hazırlanan çay, mideyi yatıştırıcı antiseptik ve kurt düşürücü olarak kullanılıyor.
Zencefil: Kökleri yatıştırıcı ve gaz söktürücü. Bu köklerden hazırlanan ilaçlar, kusma bulantıyı önler. Şifalı bitkilerin fiyatları ise 2 ila 120 milyon arasında değişiyor.
Örneğin sinemakis denilen bitki 5 milyona, arı sütü 80- 120 milyon TL'ye satılıyor.
Ne dediler?

Harun Kolçak: Mümkün olduğunca doğal yollara başvuruyorum. Vücuduma kimyasal madde içeren hiçbir şey sokmuyorum. Genelde homeotik ilaçlarla tedavi oluyorum. Sık sık hatmi ve ıhlamur kaynatır içerim. Toplumun sonunda doğal ürünler konusunda bilinçlenmesine seviniyorum.

Nükhet Duru: Ayın ilk yarısında adaçayı, ikinci yarısında maydanoz tohumu demlerim. Doğal östrojen yüklüdür bu bitkiler. Öksürdüğüm zaman ise ıhlamur, bol hatmi çiçeği ve ısırgan otunu kaynatmadan demlerim. Bir de her türlü iltihaba karşı ısırgan otu kullanırım.