The Others Dünyayı ağırlayacağız

Dünyayı ağırlayacağız

27.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyayı ağırlayacağız

Dünyayı ağırlayacağız

       CUMHURİYETİN 75. yıldönümü nedeniyle Başkent Ankara olağanüstü günler yaşayacak. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Çankaya Köşkü'nde 15 devlet başkanı ve 80 ülkenin temsilcisini ağırlayacak. Ankara, yabancı devlet delegasyonuna "çağdaş ve Atatürkçü Türkiye'yi" gösterecek.
       75. yıl kutlamaları çerçevesinde Demirel'in BM üyesi ülkelerin tümüne gönderdiği davet çerçevesinde yüze yakın ülkenin temsilcisi 29 ve 30 Ekim'de Ankara ve İstanbul'da ağırlanacak.
       Kutlamalar çerçevesinde yabancı devlet adamları yarın öğle saatlerinden itibaren Başkent'e gelecekler. Cumhurbaşkanı, devlet başkanlarını Esenboğa Havaalanı'nda törenle karşılayacak. Demirel ve eşi aynı akşam Çankaya Köşkü'nde yabancı devlet adamları onuruna bir yemek verecek. Yemeğin ardından Türkiye'nin uluslararası alanda ün yapmış sanatçıları konserler verecek. Devlet Halk Dansları Topluluğu ve çeşitli korolar da yemeğe renk katacaklar.
       Kutlamalar çerçevesinde Demirel ve konukları, 29 Ekim sabahı Anıtkabir'deki törene katılacaklar. Ardından, TBMM Başkanı Hikmet Çetin tarafından Meclis'te verilecek resepsiyonda buluşacaklar. Demirel ve konuk devlet başkanları saat 14.00'de Hipodrum'da görkemli 29 Ekim gösterilerini birlikte izleyecekler.

       Demirel, 29 Ekim akşamı Köşk'ün yeni resepsiyon salonunda dev bir davet verecek. Yabancı konuklar Köşk'e gelişinde tören alanında gerçekleştirilecek havai fişek gösterisiyle karşılanacak. Devletin zirvesini de biraraya getirecek davetin ardından, Demirel ve konuk devlet başkanları opera binasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın konseri eşliğinde çağdaş bir bale gösterisi izleyecekler.
       Konuk devlet başkanları, 30 Ekim sabahı İstanbul'a geçerek buradaki programa katılacaklar. İstanbul'daki program çerçevesinde Başbakan Mesut Yılmaz tarafından yabancı delegasyona bir yemek verilecek. Özel bir uçakla Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan yabancı konuklar, şehir turu atacaklar.
       Başbakan Yılmaz, akşam da konuklar onuruna Atatürk'ün yatı Savarona'da bir resepsiyon verecek. Resepsiyon süresince, Savarona Boğaz turu yapacak. Yabancı konuklar, 31 Ekim 1998'de Türkiye'den ayrılacaklar.
       Öte yandan, Çankaya Köşkü ve Dışişleri Bakanlığı personeli, 75. yıl kutlamaları nedeniyle haftalardır olağanüstü bir tempoyla çalışıyor. Köşk'deki organizasyonlar için çok sayıda görevli gece - gündüz çalışırken, Dışişleri ve Emniyet görevlileri de özellikle konukların güvenliği konusunda yoğun çalışmalar yürütüyor.

       Türkiye'nin tanımadığı iki ülke dışında bütün BM üyesi ülkelerin davet edildiği kutlamalara, Türk Cumhuriyetleri, devlet başkanları tarafından temsil edilirken, Batılı ülkeler genel olarak bakan düzeyinde katılacak.
       Bu çerçevede, İsrail Cumhurbaşkanı Ezer Weizman'in yanısıra, KKTC, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Arnavutluk, Türkmenistan, Pakistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Gambiya devlet başkanı düzeyinde temsil edilecek. İngiltere'yi ise Prens Andrew temsil edecek.
       Ukrayna Başbakanı, ABD Enerji Bakanı, Bulgaristan, Romanya, Hindistan Meclis Başkanları, Hırvatistan Başbakan Yardımcısı, İtalya ve Belçika eski başbakanları, Almanya Meclis Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı konuk Ankara ve İstanbul'daki kutlamalara katılıcak. Libya gibi Türkiye ile sorunları olan ülkelerin daha çok Ankara'daki büyükelçiliklerince temsil edileceği belirtildi.