The Others Ecevit'in yanıbaşında

Ecevit'in yanıbaşında

22.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit'in yanıbaşında

Ecevitin yanıbaşında


Başbakanlık'ta İdari ve Mali İşler bölümünde bilgisayar operatörü olarak görev yapan Abdussamet Yıldız gözaltına alındı. Yıldız, Ecevit'in odasına yalnızca birkaç metre uzaktaydı


       Hizbullah operasyonları devletin tepesine kadar uzandı. Hizbullahçı olduğu öne sürülen idari ve mali işlerde görevli Abdussamet Yıldız, dün bir operasyonla Başbakanlık'ta gözaltına alındı. Necmettin Erbakan başkanlığında RP - DYP ortaklığıyla kurulan hükümet döneminde Başbakanlığa alınan Yıldız'ın, devletin hassas kayıtlarına ulaşabilecek pozisyondaki kritik görevinin "bilgisayar operatörlüğü" olduğu öğrenildi.
       Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu sürerken Başbakanlık'ta Hizbullah operasyonu gerçekleştirildi. Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender ve Terörle Mücadele'den gelen üç görevli dün Başbakanlığa giderek Koruma Müdürü Bedri Yanar ve Müsteşar Ahmet Şağar ile görüştü.
       Şağar'dan Yıldız'ı gözaltına almak için prosedür gereği izin alan İskender, daha sonra operasyonu başlattı. Üç görevli, Yıldız'ı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürdü.
       Yıldız, Refahyol döneminde Tarım Bakanlığı'ndan geçici görevli olarak Başbakanlık'ta görevlendirildi. 1997'de Başbakanlık'tan kadro alan Yıldız, daha sonra Tarım Bakanlığı'na geri gönderildi. Teknisyen olarak çalıştığı Tarım Bakanlığı'ndan bir süre sonra yeniden Başbakanlığa gönderilen Yıldız, İdari Mali İşler Daire Başkanlığı'nda görevlendirildi. Yıldız'ın, İdari Mali İşler'de, "bilgisayar operatörü" olarak görev yapması dikkat çekti.

"Beyaz Masa" görevlisi

       Yıldız'ın, Refahyol iktidarı döneminde irticai faaliyetlerde bulunmak üzere kamu kesimine yerleştirilecek isimlerin belirlendiği "Beyaz Masa" çalışmaları çerçevesinde Başbakanlığa atandığı kaydedildi. Milli Güvenlik Kurulu'na devletteki irticai örgütlenmelerle ilgili bilgiler sunan Başbakanlık Takip Kurulu raporlarında da varlığı vurgulanan "Beyaz Masa" organizasyonunun çalışmaları çerçevesinde devlette birçok noktaya eleman yerleştirildiği belirtildi. Kamudaki operasyonların diğer bakanlıklara uzanabileceğine işaret edildi.

İmzaya çağırıp kelepçeyi taktılar

       Başbakanlık'taki Hizbullah operasyonu, casus filmlerine ilham verebilecek aşamalardan geçti.
       Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender, Terörle Mücadele Şube Müdürü Cavit Çevik ve terörle mücadele ekibiyle beraber Başbakanlığa giderek önce Başbakanlık Koruma Müdürü Bedri Yanar'a durumu anlattı. Ankara'daki Etimesgut operasyonu çerçevesinde alınan ifadeler doğrultusunda Yıldız'ın Hizbullah'la bağlantısı olduğu dile getirildi.
       Prosedür gereği bir çalışanın kurumdan alınabilmesini yetkili amirin onaylaması gerektiği için Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar'a gidilerek, durum hakkında ayrıntılı bilgi aktarıldı.
       Şağar'ın, Yıldız'ın gözaltına alınmasına onay vermesinin ardından İskender ve terörle mücadele ekibi İdari Mali İşler Daire Başkanlığı katına inerek, İdari Mali İşler Daire Başkanı Selami Aktepe ile görüşüp Yıldız'ın gözaltına alınacağını bildirdi.
       Yıldız'ın o sırada, cuma namazı için Başbakanlık binasının zemin altındaki mescidinde olduğu fark edildi. Daire Başkanı Aktepe, namazdan dönen Yıldız'ı "imzasını alacağı ve evrak vereceği" gerekçesiyle odasına çağırdı. Odaya gelen Yıldız, terörle mücadele ekibince içinde bulunduğu durum anlatılarak gözaltına alındı.
       Mardin - Nusaybin doğumlu olduğu öğrenilen Yıldız, Başbakanlık'taki arka kapıdan, başına "kar maskesi" geçirilerek çıkarıldı.