The Others Emeç sanığına idam

Emeç sanığına idam

25.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emeç sanığına idam

Emeç sanığına idam


İslami Hareket davasında karar yedi yıl sonra çıktı: İrfan Çağrıcı idama, dört sanık da ömür boyu hapse mahkum oldu


       Gazeteci - yazar Çetin Emeç ve Turan Dursun ile İran rejim muhalifi Ali Akbar Gorbani'nin öldürülmesi olaylarının da içinde yer aldığı çok sayıda cinayet, bombalama ve gasp eylemlerinden sorumlu tutulan İslami Hareket Örgütü'nün "İcra şurası" üyesi İrfan Çağrıcı, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. Aynı suçtan dört sanık hakkında da ömür boyu cezası verildi.
       İstanbul 3 No'lu DGM'de yedi yıldır süren davanın dün görülen karar duruşmasına tutuklu sanıklar Tamer Aslan, Mehmet Ali Şeker, Adil Ateş, Mehmet Okatan, Cengiz Sarıkaya ve Ziver Kartal katıldı. Bandırma Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve duruşmaya katılmayan Çağrıcı, gerekçe olarak jandarmanın olumsuz tavrını gösterdi.
       Yargılamanın başından beri ilginç açıklamalarda bulunan Sarıkaya, "Başımdan yaralıyım, ama sırtım sağlam. Beni Batman 'F' Tipi Cezaevi'ne gönderin. Annem bana orada bakar" dedi. Sarıoğlu da DGM'lerde adil yargılama yapılmadığını öne sürerek, "Müslümanları, Fransız yargıçlar yargılasın. Bu daha tarafsız olur" diye konuştu. Diğer sanıkların da son savunmalarını yapmasından sonra Mahkeme Heyeti, karar için duruşmaya ara verdi. İki saat süren aradan sonra tekrar başlayan duruşmada karar açıklandı.
       Çağrıcı, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. Çağrıcı'nın, pişmanlık duymayarak mahkemelerin yargı yetkisini reddettiğini belirten heyet, cezada indirimi de uygulamadı.
       Sanıklardan Ekrem Baytap, Tamer Aslan, Mehmet Ali Şeker ve Cengiz Sarıkaya hakkında da, aynı suçtan ömür boyu hapis cezası verildi.
       Çağrıcı'nın kardeşi Rıdvan Çağrıcı ve avukat Hüsnü Yazgan'ın da bulunduğu 12 sanık, örgüt üyeliği suçundan 3 yıl 9 ay ile 12 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda ağır hapis cezalarına çarptırıldı.
       Heyet, yedi sanık hakkında dosyanın zaman aşımından düşmesine, 20 sanığın delil yetersizliğinden beraatine karar verildi. Savunmasını yapmayan Adil Ateş'in dosyası ayrıldı.

       İlk kez bilgisayarla
       İslami Hareket davasının karar duruşması, bir ilke de sahne oldu. Daha önce mahkeme salonunda, daktilo ile yazılan ifadeler ve duruşma zabıtları, dünkü duruşmada ilk kez kullanılmaya başlanan bilgisayara yazıldı.

       Çağrıcı'dan mektup geldi
       Bir önceki duruşmada sanıkların tuvalete kelepçeyle götürülmesi üzerine kriz yaşanmasına neden olan avukat Abdurrahman Sarıoğlu, sözlerine besmeleyle başlayarak, müvekkkili Çağrıcı'nın mektubunu okudu. Çağrıcı mektubunda şunları belirtti:
       "Buradaki yargılama önemli değil. Ben yüzümü rabbime döndüm, önemli olan öbür dünyadaki büyük mahkeme. Bana sürgün verirseniz, hicretim, hapis verirseniz, halvetim, öldürürseniz, şehadettimdir ki bu benim için onurdur. Sayın başkandan da ricam, bana vereceği mahkumiyet karşılığında kendisine teklif edilen Yargıtay üyeliğini kabul etmemesidir."