The Others Eşsiz bir savaş filmi

Eşsiz bir savaş filmi

26.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tavernier imzalı "Yüzbaşı Conan" savaş ve insanlık üzerine dört dörtlük bir çalışma

Eşsiz bir savaş filmi

Eşsiz bir savaş filmi

Tavernier imzalı "Yüzbaşı Conan" savaş ve insanlık üzerine dört dörtlük bir çalışma

ALİN TAŞÇIYAN

Birinci Dünya Savaşı’nın son günleri... Fransız Ordusu Balkanlar’da hem Osmanlı Ordusu ile savaşıyor hem dizanteriyle. Düzenli ordunun yanında onun disipliniyle hiç bağdaşmayan davranış bozukluğundan mustarip bir tür komando var. Başlarında, savaştan önce sıradan bir gömlek satıcısıyken cephede kahramanlaşmış Yüzbaşı Conan var. Var oluş amacını savaş alanında bulmuş bu ilginç ve güçlü kişilik, hem orduyu zafere götüren yolu açmak zorunda hem de emrindeki belalı adamları dizginlemeli.
Yüzbaşı Conan, emrindeki subaylardan üniversite mezunu, üst orta sınıftan bir aileden gelen Norbert ile sivil yaşamda kuramayacağı bir dostluk da kurar. Ancak silahlar bırakıldıktan sonra Norbert, Conan’ın bölüğünü işledikleri savaş suçlarından dolayı yargılayan mahkemeye atanır...
Nisan ayında İstanbul Film Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan ve Ustalara Saygı bölümünde filmlerinden bir seçki gösterilen, Fransız sinemasının usta yönetmeni Bertrand Tavernier, savaşın tüm şiddetini ve ahlaki ikilemini eşsiz bir filme dönüştürdü. "Yüzbaşı Conan"ın yanında bu sezon izlediğimiz "Kapıdaki Düşman" acemi işi, "Er Ryan’ı Kurtarmak" da çiğ kalıyor.
Kameraman Alain Choquart, bombardıman altındaki askerlerin yaşadığı karmaşayı, Rambovari komando saldırılarını mükemmel görüntüledi. Üstelik savaş sahneleri çoğu büyük bütçeli yapımda olduğu gibi asıl öykünün içine sıkıştırılmış bol efektli aksiyon öğesi olarak değil, diyalogların akıcı biçimde devam ettiği, dramatik yapının belkemiği ve kişiliklerin yazgılarını belirleyici ağırlık taşıyan önemli sahneler olarak çekildi.
Filmle aynı adı taşıyan başrol oyuncusu Philippe Torreton’u Türkiye’de ancak Tavernier hayranı sinemaseverlerin tanıyabilir. Fransa’da da durum farklı sayılmaz. Torreton, Comedie Française üyesi saygın bir tiyatro oyuncusu. Tavernier ile ilginç bir polisiye olan "L 627", Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazanan "Yem", nisanda İstanbul Film Festivali’nde gösterilen "Her Şey Bugün Başlıyor" filmlerinde de çalıştı. Norbert rolündeki Samuel Le Bihan, Fransa’da çok tutulan bir genç aktör. Onu da 19 Ekim’de gösterime girecek olan "Le Pact de Loup" adlı fantastik korku filmiyle daha iyi tanıma fırsatı bulacağız.
TRT 2 / 22.15

"Yüzbaşı Conan / Capitaine Conan"
• Yönetmen: Bertrand Tavernier
• Görüntü: Alain Choquart
• Senaryo: Jean Cosmos, B. Tavernier
• Müzik: Oswald d’Andrea
• Oyuncular: Philippe Torreton, Samuel Le Bihan, Bernard Le Coq, François Berleand, Claude Rich

Zamane komedisi
"Salak ile Avanak", 250 milyon dolarlık gişe geliriyle Peter ve Bobby Farrelly Kardeşler’in Hollywood’da yer edinmesini sağladı
Genç izleyici kitlesinin akın ettiği bir komedi "Salak ile Avanak". Farrelly Kardeşler’in henüz dikkat çekmediği ve Jim Carrey’nin bir star düzeyine yeni ulaştığı bir dönemde yapılmıştı.
"Salak ile Avanak" yetişkin, olgun, ağırbaşlı ve zarif olarak tanımlanabilecek izleyicileri tiksindirebilecek hatta zalimlikleriyle rencide edebilecek esprilerle dolu! Ancak gençlerin mizah anlayışına uygun düşüyor. Peter ve Bobby Farrelly Kardeşler ile arkadaşları Bennett Yellin bu mizah tarzıyla Holllywood’da kendilerine bir yer edindi.
Bu filmde Jim Carrey her zamankinden daha fazla Jerry Lewis’i andırıyor. Daha dramatik roller üstlenen Jeff Daniels ise komedi potansiyelini değerlendirmeye çabalıyor. Filmin adındaki sıfatları yüzde yüz hak eden Lloyd ve Harry (Carrey ve Daniels) bir dizi yanlışlığın peşi sıra gidiyor ve küçük çaplı felaketlere yol açıyorlar. Bir sosyete güzelinin babasının kaçıranlara fidye olarak bıraktığı çantayı unuttuğunu sanan, üstelik ona aşık olan Lloyd en iyi arkadaşı Harry ile birlikte onun peşinden Aspen’e gidiyor! Fidyeyi alması gereken gangsterler peşlerine düştüğü gibi salaklıklarıyla yol boyu kendilerine yeni düşmanlar da ediniyorlar!
KANAL D / 20.30

"Salak ile Avanak / Dumb and Dumber"
• Yönetmen: Peter Farelly
• Görüntü: Mark Irwin
• Senaryo: Peter & Bobby Farrelly, Bennett Yellin
• Müzik: Todd Rundgren
• Oyuncular: Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly, Karen Duffy

İlk kareler ekranda
Sinema okulları öğrencilerinin kısa metrajlı kurmaca ve belgeselleri TRT 2’nin "İlk Kare" adlı programında yayınlanıyor. Sinema yazarı Ali Hakan’ın sunduğu programın bugünkü bölümünde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü’nden Evren Suri’inin Yeşilçam melodramları üzerine bir çeşitlemesi olan "Mesafe" ve Remziye Köse’nin Belkıs antik kenti sular altında kalmadan hemen önce çektiği "Yitik Kent Zeugma" belgeseli gösterilecek.
TRT 2 / 18.10

Lig heyecanı kaldığı yerden devam ediyor
SÜPER LİG:
Çaykur Rizespor’un Galatasaray’la yapacağı maç, saat 19.00’dan itibaren Digitürk’teki Kanal 776-Salon 6’dan canlı yayınlanacak. Aynı saatteki Fenerbahçe-Ankaragücü maçı da Lig TV 777-Salon 7’den canlı olarak izlenebilir.

MARATON:
Şansal Büyüka ile Erman Toroğlu sıcağı sıcağına özet görüntülerle günün maçlarını ele alıyor.
SHOW / 21.15

VİDEO LİG:
Haftanın maç özetleri, NTV’de de izlenebilir.
NTV / 23.05

SPOR:
Gökhan Telkenar’ın sunduğu programda Avrupa kupası maçlarının yanı sıra Türkiye Ligi’ndeki son durum da değerlendirilecek.
KANAL D / 23.45

İSPANYA LİGİ:
Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ndeki rakibi Barcelona, Sevilla karşısında puan arıyor.
TRT 1 / 23.50


Popülerden klasiğe ruhumuzun gıdaları!
THE SMASHING PUMPKINS:
Ünlü grubun konseri, kaçıranlar için bugün tekrar ekrana geliyor.
CNBC-e / 12.30

PAZAR KONSERİ:
Hikmet Şimşek, Devlet Opera ve Balesi’nin Danimarka turnesinden Aida Operası’nı ekrana getiriyor.
TRT 2 / 14.10

CNN TÜRK MÜZİK:
Şafak Ongan’ın programında Zuhal Olcay, Melih Kibar ve Atomic Kitten var.
CNN TÜRK / 21.15

MEHMET ALİ VE SEDA SHOW:
Seda Sayan ile Mehmet Ali Erbil’in bu gece dört konuğu var. Atilla Taş, Ebru Ethridge ve oryantal Zümre’nin yanı sıra, yeni bir albüm çıkartan Alpay da izleyici karşısında olacak.
KANAL D / 22.30

GECE KAHVESİ:
Yasemin Göksel’in sunduğu canlı yayında Kont Adnan ile Elif Güleşçi’yi izlemek mümkün.
TRT 1 / 22.50