The Others Eymür: Keşke Yeşil sağ olsa

Eymür: Keşke Yeşil sağ olsa

06.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eymür: Keşke Yeşil sağ olsa

Eymür: Keşke Yeşil sağ olsa

       ALAADDİN Çakıcı'nın yakalanmasından sonra ismi tekrar gündeme gelen ve görevli bulunduğu ABD'den geri çağrılarak MİT'le ilişiği kesilen MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, Kanal D Haber Müdürü Tuncay Özkan'a ilginç iddialarda bulundu.
       Yeşil olarak tanınan Mahmut Yıldırım'ın yaşadığını zannetmediğini belirten Eymür, Yeşil'in kaçmasına, saklanmasına gerek olmadığını, bugüne kadar güvenlik güçlerinin verdiği talimatlar doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Eymür, Çiller Özel Örgütü ile ilgili raporu da kendisinin yazdığını ve içindeki bilgilerin doğru olduğunu anlattı.
       MİT'le ilişiğinin kalmadığını, Şeker Fabrikaları AŞ'ye birinci derece müşavir olarak atandığını bildiren Eymür, hakkında herhangi bir adli kovuşturma, disiplin cezası olmadığını söyledi.
       Eymür, Özkan'ın "bundan sonra ne yapacaksınız" sorusuna da şöyle yanıt verdi: "Köşeme çekileceğim, artık devlet hizmeti yeter. Herşeyden önce sürülen lekeler var. Bu lekeleri temizleyeceğim, kendimi temize çıkarmalıyım. Bunu yapanların yargı önüne çıkmaları lazım."
       Eymür, yaptığı her şeyin teşkilatça bilindiğini, hiyerarşi içinde yapıldığını söyledi. Eymür, "Yani bugünkü müşteşar bana Yeşil'le ilgili soru sorduğu zaman onun sorumluluğunu taşıyan insandır. Bu adamı kullandın mı, kullanmadın mı dediği zaman o da imza atmış adamdır" dedi.
       Eymür, Yeşil'le ilgili soruya şu yanıtı verdi:
       "Keşke sağ olsa da pekçok şeyi anlatabilse. Ben Yeşil'in sağ olduğunu zannetmiyorum. Böyle bir saklanması ve kaçması için de bir neden görmüyorum. Yeşil devletin güvenlik güçlerinin kullandığı şahıstır. Güvenlik güçlerinin verdiği talimatlar doğrultusunda birtakım şeyler yapmıştır. Eğer Yeşil'i kullanan bensem, bunun sorumlusu benim. Bunun hesabını verecek insan benim."
       "Çiller özel örgütü" var mıydı şeklindeki bir soru üzerine de Eymür, "Şimdi ben siyasi tarafına girmek istemem. Ne kimsenin telefonunu dinledim, ne arazi bilmem ne işi yaptım. Ben terörle uğraşan, casuslukla, organize suçlarla uğraşan bir teşkilatın ferdiyim. Ben yani pislik örtmek için bu teşkilatta çalışmıyorum. İkinci MİT raporu dediğiniz konu yabancı değildir. Bizim resmi yazışmalarımız da vardır Bu tarafımdan yazılmıştır. Çok daha kapsamlıdır. O raporda bazı eksik ve ilaveler olduğunu ben gördüm. Kamuoyuna yansıyan yüzde 90 hatta fazlası bizim kalemimizden çıkmış şeylerdir."
       Eymür, Sönmez Köksal'ın da bulunduğu bir toplantıda devletin gizli bilgilerini Özer Çiller'e aktardığını iddiası üzerine de "Hayır, Özer beyle yemek yendi. Onun dışında başkan da katıldı. Hatta çok arzulu geldiler toplantıya. Çünkü zamanın başbakanının eşiydi. O zaman çok arzu ile gelen insanlardan herhalde bir tanesi bu makam kavgalarını uydurmuş olmalı. Çirkin birşey bu. Gizli belgeler Özer beye aktarılmadı" diye konuştu.
       Eymür, "Neden böyle bir yemek gereği hissettiniz" sorusu üzerine ise, "Bir kere sayın müşteşarla iyi münasebetleri vardı. Sayın Sönmez Köksal beyin, Sayın Başbakan'la iyi olmayan münasebetleri dolayısıyla bu teşkilatı tanımakla başbakanın zorluk çektiğini söyleyebilirim. Çünkü ilişkisi yoktu" dedi.
       Eymür, Özer Çiller ile yemek yenmesini de "En azından eşine etki eder diye. Herhalde bir takım niyetleri bir takım insanları taşımış olması lazımdır. O bile teşkilat için kazançtır" diye açıkladı.
       Eymür, bir soru üzerine gençliklerinde lüzumundan fazla sertliklerinin olduğunu, bugünkü aklı, tecrübesi, mantığı olsa bunları yapmayacağını söyledi. Eymür, MİT'e siyasetin bulaşıp bulaşmadığı sorusu üzerine de "Yakın tarihte bulaştığı görüşündeyim. Şu benim tayinim bile siyasetin ne kadar bulaştığının belirtisidir" dedi.